Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για νέο κύμα της πανδημίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υπογράμμισε χθες Τρίτη (20/9) πως μολονότι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο φθινοπωρινό κύμα.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της διεύθυνσης του EMA που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όμως, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας καθώς υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές του ιού.

«Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος, όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, η BA.2.75 είναι υποπαραλλαγή ανησυχίας».

«Αυτό που είναι σαφές σε εμένα και πρέπει να έγινε ακόμη πιο σαφές από την παρουσίαση του Δρος Καβαλέρι είναι πως εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε ο Στέφεν Θίρστρουπ, επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος του EMA.

Η Επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγήθηκε να δοθεί έγκριση σε τροποποιημένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, πέραν αυτών για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο-Πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στη λίστα
Φρίκη στην Ιταλία-Μητέρα πέταξε το νεογέννητο μωρό της στην τουαλέτα
«Καφκικό» περιβάλλον στη Ρουμανία πριν τις προεδρικές κάλπες-Ο πόλεμος των τρολ και η λογοκρισία
Λίγες ώρες μετά τις επαφές στην Κωνσταντινούπολη, οι Ρώσοι χτύπησαν λεωφορείο-Ξεκληρίστηκε οικογένεια
Ντρίμπλες από το Κρεμλίνο-«Ίσως» να υπάρξει συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι, ο όρος της Μόσχας
Το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή-Επεξεργάζεται τη μετεγκατάσταση ενός εκ. Παλαιστινίων στη Λιβύη
Τουλάχιστον 100 νεκροί σε ισραηλινους βομβαρδισμούς στη Γάζα-Για «εθνοκάθαρση» προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ-Προωθεί νομοσχέδιο για επιβολή φόρου 30% στις δωρεές
Ο Moody's υποβάθμισε το αμερικανικό αξιόχρεο-Oργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου
Επιστροφή στο σημείο μηδέν μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για την Ουκρανία-Τα τρία συμπεράσματα