Τουρκικοί ισχυρισμοί για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο παράνομο αεροδρόμιο

Για έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο δημοσίευμα της Milliet, παρουσιάζοντας το ως «αντίποινα» για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις περί τούτου, πέραν των τουρκικών ισχυρισμών,  το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι ρωσικές εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και ‘τδβκ’, πιθανώς μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα» και υποστηρίζει ότι η ρωσική Κυβέρνηση έχει δώσει σχετική συγκατάθεση.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει την εξέλιξη ως «διπλωματική νίκη της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας» και την χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση». Υποστηρίζει περαιτέρω, πως η προσπάθεια είναι η πρώτη απευθείας πτήση να πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, όταν θα γίνουν τα εγκαίνια του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στο οποίο πραγματοποιούνται έργα.

Οι Τούρκοι, πέραν της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο, διασυνδέουν τους ισχυρισμούς για έναρξη πτήσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος πλέον προτιμάται από τους Ρώσους τουρίστες. Υποστηρίζουν ακόμη πως άλλαξε η στρατηγική της Μόσχας έναντι της ‘τδβκ’.

Η Milliet φιλοξενεί και δηλώσεις του Δρ. Hasan Ünal, ο οποίος είπε ότι περίμενε μια τέτοια απόφαση, «σύμφωνα με τις γεωπολιτικές υποχρεώσεις της Ρωσίας». Υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για «ένα τέτοιο παζάρι» μετά το κλείσιμο του εναερίου χώρου προς τη Ρωσία. Περαιτέρω, ο καθηγητής ισχυρίστηκε πως βλέπει αυτό το βήμα «ως το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της ‘τδβκ’ από τη Ρωσία και δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Έχει παράπονο από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν-«Στην Ελλάδα μαχητικά, σε εμάς κυρώσεις»

Τατάρ: Πολύ σημαντικό βήμα για αναγνώριση η έναρξη πτήσεων από Ρωσία

Πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, θεωρεί ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τδβκ, έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις». 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970.  «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ε/κ αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν, δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί». 

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό».

Δειτε Επισης

«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Σοκαριστική αποκάλυψη ΥΠΑΝ-Μαθήτρια νηπιαγωγείου εξομολογήθηκε σεξουαλική κακοποίηση από συγγενή
Απειλή ραδιενεργού διαρροής στον ποταμό Τομπόλ-Νερά πλημμυρών κατευθύνονται σε ορυχείο ουρανίου
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Ενημέρωσε τον INTOSAI για την συνέντευξη Αγγελίδη ο Γενικός Ελεγκτής
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο της οκτάχρονης-Περιμένει τον ιατρικό φάκελο