Περιμένει Αιμιλιανίδη η Δράκου και αποφασίζει εκ νέου για διαθεσιμότητα Διοικητή

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πόρισμά του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, που διορίστηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, μετά από στοιχεία που εντοπίστηκαν για παράνομη συνομιλία του με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο μεταξύ άλλων ζητείτο στοιχεία που θα έπλητταν την Άννα Αριστοτέλους και την Άθηνα Δημητρίου, ενώ φαίνεται να του έδινε ανταλλάγματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Το πόρισμα αναμένεται να είναι ογκώδες, δεδομένου του χρόνου που χρειάστηκε ο ποινικός ανακριτής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και του μεγάλου αριθμού προσώπων που κλήθηκαν ενώπιόν του για να καταθέσουν, τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακών, ενώ οι έρευνες καλύπτουν το τι προηγήθηκε και το τι ακολούθησε μετά τον εντοπισμό των στοιχείων, που οδήγησαν την Διεύθυνση των Φυλακών να προβούν σε καταγγελία για υπόθεση διαφθοράς, παρά τις «συμβουλές» κάποιων, ώστε να κάνουν δεύτερες σκέψεις. 

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αφού αξιολογήσει όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχει ενώπιον του, αναμένεται να προβεί σε καταγραφή των ευρημάτων του, τα οποία θα διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα, δείχνοντας κατά πόσο προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα, σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ και του βαρυποινίτη, ή άλλων προσώπων που έχουν σχέση με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες. Υπενθυμίζεται, πως η νομική ομάδα πίσω από τη Διεύθυνση των Φυλακών, που είχε μελετήσει μόνο τα στοιχεία από τις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας τα πρωτοφανή, εντόπισαν σωρεία αδικημάτων, τα οποία ξεπερνούν τα είκοσι, μεταξύ των οποίων, κατάχρηση εξουσίας, δεκασμός, διαφθορά, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, να συμβουλεύει άλλο για διάπραξη ποινικού αδικήματος σύμφωνα άρθρο 22, συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος, άλλες συνωμοσίες κτλ, τα οποία υπέδειξαν με την καταγγελία τους στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος προχώρησε στον διορισμό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αφού έκρινε εκ πρώτης όψεως πως υπήρχε αντικείμενο για περαιτέρω διερεύνηση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Την ίδια μέρα που ο φάκελος θα παραδίδεται στην Noμική Υπηρεσία, εκπνέει και το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ, με την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, να αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει την διαθεσιμότητα του, μέχρι να αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας για το κατά πόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος του.

Όπως εξηγεί πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η απόφαση θα παρθεί στην βάση του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, η οποία θα κρίνει και την επιστροφή του Διοικητή. Δηλαδή, εάν ο ανακριτής εντοπίζει και υποδεικνύει ποινικά αδικήματα, τότε η διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού αρχικά θα παραταθεί μέχρι το πόρισμα να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον Βοηθό του, ενώ ακολούθως, εάν συμφωνούν με τα ευρήματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, τότε ο Διοικητής θα παραμείνει εκτός μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν εντοπίζονται ποινικά, τότε και μόνο αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντα του. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την ερχόμενη Δευτέρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναμένει το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, προτού ληφθούν οι αποφάσεις.   

Εξάλλου, όπως επεξηγήθηκε από αστυνομική πηγή, στην απόφαση λαμβάνεται υπόψη και η σοβαρότητα των αδικημάτων τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει ένα μέλος, όπως για παράδειγμα υπόθεση λοχία που κατηγορείτο για υπόθεση διαφθοράς και παρέμεινε εκτός υπηρεσίας εδώ και τέσσερα χρόνια. Εναντίον του συγκεκριμένου μέλους, εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης δεν άρχισε ακόμα και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να επιστρέψει στο σώμα πριν την ολοκλήρωσή της, νοουμένου ότι θα αθωωθεί.   

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περίπου δεκαεπτά περιπτώσεις αστυνομικών, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για διάφορες υποθέσεις και παρέμειναν εκτός σώματος μέχρι να ολοκληρωθούν ποινικές διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 38χρονος Πρόδρομος για απόπειρα φόνου-Πυροβόλησε κατά οχήματος
Πάνω από 200 επαναπατρισμοί μεταναστών σε μία εβδομάδα-Τροχιοδρομούνται ακόμη 73
Τρεις βάρκες με 252 παράτυπους μετανάστες έφτασαν σε μία μέρα στην Κύπρο
Κίνδυνος θάνατος οδηγός που έπιασε τιμόνι με εξαπλάσια ποσότητα αλκοόλης στον οργανισμό του
Προσπάθησε να μεταφέρει ναρκωτικά σε κρατούμενο και τα έκρυψε σε σαμπουάν
Κλειστή η Πλατεία Ελευθερίας από το μεσημέρι-Οι τροχαίες διευθετήσεις λόγω εκδήλωσης
Συνελήφθησαν ανήλικοι με μαχαίρια πριν εισέλθουν σε παιχνιδότοπο στο κέντρο της Λευκωσίας
Τα επτά μέτρα του Υπ. Μεταφορών μετά τη φωτιά σε σχολικό λεωφορείο-Πού στοχεύουν
Νέα άφιξη 54 παράτυπων μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο-Συνελήφθη ο ένας
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο κέντρο της Λευκωσίας