Παίρνει τη σκυτάλη για τ/κ περιουσίες ο Ελεγκτής-Σε εξέλιξη τρεις έρευνες
06:35 - 15 Σεπτεμβρίου 2022
Τη σκυτάλη από τη Βουλή η οποία ζήτησε και έλαβε τον κατάλογο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που κατέχουν μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες αλλά και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσίων, έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εδώ και καιρό τρέχει τρεις συντρέχουσες έρευνες για το θέμα.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη τα μέλη της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, έλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών τις δηλώσεις όλων όσων εμπλέκονται είτε συμβουλευτικά στις διάφορες επιτροπές, είτε εργάζονται στο σχετικό τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για το αν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού κατέχουν εκμεταλλεύονται τουρκοκυπριακές περιουσίες.
Στις εν λόγω λίστες, μέρος των οποίων μάλιστα δημοσιεύθηκε στον Τύπο και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, παρουσιάζονται κραυγαλέες περιπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να τύχουν διερεύνησης, τόσο από τη Νομική Υπηρεσία όσο κι από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τ/κ περιουσίες στα συγγενολόγια-Με εξόφθαλμες περιπτώσεις η λίστα της Προσφύγων
Πάντως η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν παρέλειψε να εκφράσει χθες τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι περιπτώσεις που η ίδια είχε εντοπίσει στο παρελθόν και είχε καταγράψει σε ανάλογες εκθέσεις πριν από χρόνια, αντιλήφθηκε ότι αυτές συνεχίζουν να ισχύουν απλά με μειωμένο αριθμό ακινήτων που διαχειρίζονται οι ίδιοι ή συγγενείς εργαζομένων στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έχουν εντοπιστεί αναφορές για κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από το 2003, ενώ αφήνονται αιχμές και για τον τρόπο που αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι και το 2018, δεν έτυχαν εφαρμογής.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξάγει αυτή την περίοδο τρεις παράλληλες έρευνες εκ των οποίων οι δύο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ίδια ημέρα εντός των επόμενων μηνών. Η τρίτη έρευνα αν και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χρήζει επικαιροποίησης και αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ειδικότερα η πρώτη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά δεκαεπτά περιπτώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών στην Επαρχία Πάφου. Πρόκειται για επαγγελματικά υποστατικά για τα οποία υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες, τόσο από μέλη της επιτροπής Προσφύγων όσο και από τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος κατήγγειλε κακοδιαχείριση και βόλεμα συγγενικών προσώπων που εκμίσθωναν επαγγελματικά υποστατικά με μειωμένα ενοίκια για δεκαετίες.
Η συγκεκριμένη έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά τη διαδικασία της ανάθεσης, καθώς επίσης και τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγηκαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα για να εξασφαλίσουν τη μίσθωση των συγκεκριμένων επαγγελματικών ακινήτων σε προνομιακές περιοχές της πόλης της Πάφου.
Η δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τη διαχείριση εμπορικών υποστατικών σε Παγκύπρια βάση. Σε αυτόν τον έλεγχο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ίδια ημέρα με την πρώτη έκθεση, οι Ελεγκτές διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα επαγγελματικά ακίνητα, εάν όντως χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς για τους οποίους μισθώθηκαν και αν τα ενοίκια είναι στο ύψος που ορίζει η αγορά και αν πληρώνονται.
Η τρίτη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσία αφορά ουσιαστικά το θέμα που συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Προσφύγων, την οποία θα απασχολήσει και την ερχόμενη Τρίτη. Αφορά δηλαδή την έρευνα για εντοπισμό περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσίων αλλά και των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών. Ο συγκεκριμένος έλεγχος ξεκίνησε πριν αρκετό καιρό, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν προχώρησε, ενώ μετά κι από τον νέο κατάλογο που κατατέθηκε στη Βουλή, χρήζει επικαιροποίησης.
Εξάλλου η Ελεγκτική Υπηρεσία διερευνά περιπτώσεις που Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονταν Τουρκοκύπριους από τους οποίους αγόραζαν τις περιουσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια της πωλούσαν με πολλαπλάσιο τίμημα, εκμεταλλευόμενοι τη γνώση που είχαν για τους ιδιοκτήτες, ενώ την ίδια ώρα ελέγχεται από την Υπηρεσία, εάν οι μισθώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών, δίδονταν σε πραγματικούς δικαιούχους και όχι μέσω παρατυπιών και παρανομιών σε άτομα που δεν είχαν δικαίωμα να τις εκμεταλλευτούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μαρτυρίες σοκ στη Βουλή-Τη βίασαν οι Τούρκοι 13 φορές, έπαιρνε επίδομα 50 ευρώ
- Δίνουν κατάλογο με ονόματα που επωφελήθηκαν από Τ/κ περιουσίες στη Βουλή
- Κραυγή απόγνωσης… «Μας είπαν σταματάτε να πιππιλάτε το θέμα των αγνοουμένων»