Στοχευμένη επίθεση κατά Αρμενίων από Αζερμπαϊτζάν και το alter ego αυτού Τουρκία

Το Αρτσάχ αιμορραγεί ξανά και οι Αρμένιοι δέχονται ακόμη μια επίθεση εναντίον του λαού και του έθνους τους. Μόλις δύο χρόνια μετά τον πόλεμο των 6 βδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με χιλιάδες νεκρούς και μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση, που προνοούσε παροχή εδαφών στους Αζέρους και εκτοπισμό των Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες, οι συγκρούσεις επανεκκίνησαν. 

Τουλάχιστον 49 νεκρούς μετρούν οι Αρμένιοι από την αναζωπύρωση των μαχών στα ανατολικά σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Μπακού ισχυρίζεται ότι άνοιξε πυρ ως αντεπίθεση σε αρμενικές επιθέσεις, την ώρα που το Γερεβάν υποστηρίζει ότι δέχτηκε βομβαρδισμούς σε 3 πόλεις κοντά στα σύνορα. 

Ανάστατη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και καλεί σε αποκλιμάκωση. Τραγική ειρωνεία  αποτελεί το γεγονός πως τον ρόλο του ειρηνοποιού αναλαμβάνει γι’ άλλη μια φορά η Μόσχα, η οποία ωστόσο συνεχίζει με αμείωτη ένταση την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στοχευμένες επιθέσεις

Στην πραγματικότητα – όσο κι αν μοιάζει κυνικό – αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν είναι μια απ’ τα ίδια. Παρά τη συνθηκολόγηση του 2020, η περιοχή μετατρέπεται μια στο τόσο σε θέατρο μαχών. Κι αυτό συμβαίνει διότι οι Αζέροι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς τους στον Καύκασο.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό που θέλει να πετύχει το Αζερμπαϊτζάν είναι να καταλάβει αρμενικά εδάφη, ώστε να ενώσει με την υπόλοιπη χώρα τον θύλακα Ναχιτσεβάν, ο οποίος συνορεύει με την Τουρκία. Κατ΄επέκταση οι Τούρκοι, που θεωρούνται αδελφικός λαός των Αζέρων, θα μπορούν έτσι να έχουν ανενόχλητοι πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και τον πλούτο της.

Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια

Αυτό σημαίνει έναν αγωγό που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν κατευθείαν στην Τουρκία και από ΄κει στις χώρες της Ευρώπης.  

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία αποτελεί, λοιπόν, το alter ego του Αζερμπαϊτζάν. Ας μην ξεχνάμε πως οι Αζέροι διεξάγουν τα εγκλήματά τους με τουρκικό οπλισμό και συγκεκριμένα με τα drones Μπαϊρακτάρ. 

Σαφής και ξεκάθαρος ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει κι αυτή τη φορά την πλήρη στήριξη της χώρας του στο Αζερμπαϊτζάν. Κάτι που δεν παρέλειψε να κάνει και ο κατοχικός ηγέτης. Συγκεκριμένα, με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter, o Ερσίν Τατάρ στέλνει συλλυπητήρια για απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αδελφοί – όπως τους αποκαλεί –  Αζέροι. 

Λίγα λόγια για το Αρτσάχ

Η δημοκρατία του Αρτσάχ ανακηρύχθηκε μονομερώς το 1991, ωστόσο θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος του Αρτσάχ και είχε δοθεί, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, από τους Ρώσους στο Αζερμπαϊτζάν. Παρ’ όλα αυτά, την απόλυτη πλειοψηφία στην περιοχή αποτελούσαν οι Αρμένιοι, οι οποίοι επιθυμούσαν ένωση με την Αρμενία.

Το διάστημα 1991 - 1994 ξέσπασε ο πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τον οποίο οι Αρμένιοι κέρδισαν τα εδάφη, που εκτείνονται μέχρι τα σύνορα με την Αρμενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Νοεμβρίου 2020, η γαλλική Γερουσία προχώρησε σε αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ με 305 ψήφους υπέρ και μία κατά. 

Δειτε Επισης

40 νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Νεαρή γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον-«Είναι ένα μωρό θαύμα»
Κόλαση φωτιάς μετά από έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς πετρελαίου στη Βαλτική
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ-«Συντονισμένη πολιτική καταστροφής»
ΒΙΝΤΕΟ: Διέσωσαν άνδρα που παρασύρθηκε εν μέσω του τυφώνα Μίλτον στον ωκεανό και ήταν πάνω σε καταψύκτη
Απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης
Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης
Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσης Κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο
Τροχαίο με ζημιές 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στο Μονακό-Bentley έπεσε σε τέσσερα supercars
Ο «υπολοχαγός Νταν» που αρνούνταν να εγκαταλείψει το σκάφος του στον τυφώνα Μίλτον έχει βαρύ ποινικό παρελθόν