Διχάζει η Ελισάβετ-Από το «Lizzie's in a box», στην Κύπρο και τις αποικίες
06:41 - 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τα βράδια της Πέμπτης για τους ποδοσφαιρόφιλους είναι ιδιαίτερα. Ειδικά αυτόν και τον επόμενο μήνα λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ τον Νοέμβριο, οι Πέμπτες είναι αφιερωμένες στους αγώνες του Europa League και του Europa Conference League. Τους δεκάδες αγώνες της περασμένης Πέμπτης, ωστόσο, επισκίασε ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ, η ιστορία και η προσωπικότητα της οποίας προκάλεσε τεράστιες συζητήσεις, όχι τόσο εντός της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά κυρίως στις χώρες που η Μεγάλη Βρετανία άφηνε και αφήνει το αποτύπωμα της, λόγω της αποικιοκρατίας.
Το βράδυ της Πέμπτης στο Δουβλίνο διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας της τοπικής Σάμροκ Ρόβερς με τη σουηδική Τζουγκάρντεν για τις ανάγκες του Europa Conference League. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα του Tallaght Stadium, ήταν ένα τραγούδι, που από πολλούς χαρακτηριστικέ ως χυδαίο. Οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας, μόνο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', τραγουδούσαν "Lizzie's in a box" η Λίζα (σ.σ. Ελισάβετ) είναι στο κουτί, εννοώντας το φέρετρο, υπό τη μελωδία του "Give It Up" των KC και των Sunshine Band.
#IrishTwitter
— Dublin Bhoy (@dublincelticfan) September 8, 2022
Tallaght stadium in Dublin tonight pic.twitter.com/FhHtoVGT1L
Το θέμα προκάλεσε δονήσεις εντός και εκτός της ομάδας, με την Κυβέρνηση της χώρας να φοβάται ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο, ενώ η διοίκηση, τήρησε σαφείς αποστάσεις και υποσχέθηκε τιμωρία όσων οπαδών συμμετείχαν στην ανάκρουση των συνθημάτων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως από το βίντεο φαίνεται να είναι σχεδόν όλοι. Ανάλογη εικόνα υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης και σε γήπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στη Λευκωσία οπαδοί της Ομόνοιας γιουχάισαν κατά τη διάρκεια της μονόλεπτου σιγής, ωστόσο το θέμα έπεσε στα μαλακά. Στην αγωνιστική που ολοκληρώθηκε μόλις χθες στη Κύπρο, τουλάχιστον Οργανωμένοι Σύνδεσμοι τριών ομάδων, της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα σήκωσαν πανό αναφερόμενοι στα όσα περιμένουν την εκλιπούσα Βασίλισσα στις πύλες της Κολάσεως, ως εκδίκηση για τα όσα η ίδια έπραξε ή δεν έπραξε κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ειδικοί και μη, δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και ιστορικοί ξεκίνησαν μέσω αναρτήσεων ένα δημόσιο διάλογο για το αν πρέπει ως Κύπριοι να χαιρεκακούμε για το θάνατο της Ελισάβετ. Ειδικότερα ζητήματα που τέθηκαν είναι εάν όντως η Ελισάβετ μπορούσε να δώσει χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους υπόλοιπους καταδικασθέντες σε απαγχονισμό αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αν παρακολουθήσει κανείς τα όσα γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, δεν θα καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι πως η στάση των Βρετανών, που στο όνομα της Ελισάβετ δίκαζαν και καταδίκαζαν στα στημένα Δικαστήρια, δεν ήταν απλά εγκληματική, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς δισταγμό ακόμα και ως αιμοσταγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στέψη της Ελισάβετ, η εκδίκηση στον Βαγορή και μια πέτρα στη λιμουζίνα της
Ανάλογοι, άλλωστε είναι και οι λόγοι που η Ιρλανδοί το βράδυ της Πέμπτης, είτε εντός, είτε εκτός του Tallaght Stadium, έστειλαν ένα ατέλειωτο γλέντι, γιορτάζοντας τον θάνατο του ανθρώπου που στο πρόσωπο του εμπερικλείονταν οι αγώνες του ιρλανδικού έθνους μέσω του IRA τον περασμένο αιώνα.
Η συζήτηση όμως για το πώς θρηνείς ή λυπάσαι για έναν άνθρωπο που στέρησε την ελευθερία, ακόμα και τη ζωή των προγόνων σου, δεν μπορεί να δοθεί μέσα από αναλύσεις «προοδευτικών» ή άλλων φιλοβρετανών αναλυτών στην Κύπρο, που εκφράζουν ακόμα και την άποψη πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ έγινε άνευ λόγου και αιτίας, αλλά μέσα από την ίδια την ιστορία της αποικιοκρατίας. Κάτι που επιχείρησε να κάνει το Associated Press, το οποίο προσέγγισε το ζήτημα μέσα από μια σφαιρική άποψη, με τις θέσεις ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σε εκτενές άρθρο σημειώνεται πως με την ανάληψη του θρόνου το 1952, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' κληρονόμησε εκατομμύρια υπηκόους σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους δεν ήθελαν να ανήκουν σε αυτή. Σήμερα, στις πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατός της φέρνει περίπλοκα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του θυμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψίθυροι, σημειώματα, κρυφές ειδοποιήσεις-Ο Guardian αποκαλύπτει πότε πέθανε η Βασίλισσα
Το σίγουρο είναι πως όλοι αυτοί οι λαοί, από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία που βίωσαν την αποικιοκρατία, βίωσαν τον θάνατο της Βασίλισσας με συγκράτηση και προβληματισμό. Η δουλεία, η καταστολή των εξεγέρσεων, η τακτική του διαίρει και βασίλευε και η κλοπή του εθνικού πλούτου των λαών που έζησαν υπό τη βρετανική αποικιοκρατία, οδήγησε ενστικτωδώς δεκάδες εκατομμύρια λαού σε κάθε γωνιά του πλανήτη να θυμηθεί την καταπίεση.
Μια καταπίεση που μπορεί στη συνέχεια με την αποαποικιοκρατία, να οδήγησε σε βελτίωση και αποκατάσταση των σχέσεων σε επίπεδο πολιτικών ελίτ, ωστόσο παρέμεινε βαθιά ριζωμένη στη μνήμη των λαών, από την Κένυα, τη Γκάνα, τη Ζιμπάπουε, μέχρι την Καραϊβική κι από εκεί μέχρι την Ινδία και την Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιες είναι οι εξουσίες του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου
Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στη Μέση Ανατολή και προβάλλεται η γενική θέση πως πολλά από τα δεινά που ακόμα βιώνει η περιοχή οφείλονται στον τρόπο που η Βρετανία ως αποικιακή δύναμη μεταχειρίστηκε τους λαούς και τράβηξε τις γραμμές των Συνόρων. Εξάλλου προβάλλεται η ανακοίνωση της Χαμάς, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε τον διάδοχο Κάρολο να διορθώσει τις αποφάσεις της μητέρας του, που προκαλούν στον Παλαιστινιακό λαό το αίσθημα της αδικίας.
Στο ρεπορτάζ υπάρχει αναφορά και στην Κύπρο, όπου σημειώνεται πως πολλοί Ελληνοκύπριοι θυμήθηκαν την τετραετία του αγώνα της ΕΟΚΑ και τους απαγχονισμούς των ηρώων. Στο Associated Press μίλησε ο Γιάννης Σπανός ως πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών, ο οποίος δήλωσε πως η Βασίλισσα θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνη για τις τραγωδίες του νησιού.
Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με την άποψη μιας ακτιβίστριας της Ναντίν Σπενς η οποία υπενθυμίζει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε χωρίς ποτέ να ζητήσει συγνώμη για τη σκλαβιά. «Έπρεπε να ζητήσει συγνώμη», επανέλαβε και μάλλον αυτό είναι που πολλοί, ανάμεσα και οι Κύπριοι ανέμεναν από την Ελισάβετ ως τελευταία πράξη της πολύχρονης, πολυδιάστατης και πλούσιας παρουσίας της στον θρόνο του Βρετανικού Βασιλείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο θάνατός της Βασίλισσας Ελισάβετ θα κοστίσει στη Βρετανία πάνω από έξι δισ.
- Αποκαλύψεις για τον Κάρολο-«Ζήτησε από το Χάρι να μην φέρει την Μέγκαν στο Μπαλμοράλ»
- ΒΙΝΤΕΟ: Η Κύπρια που φίλησε τον Κάρολο έγινε viral-«Πάντα τον θαύμαζα»
- BINTEO: Το παρασκήνιο του ιστορικού διαγγέλματος του Καρόλου Γ'
