Αποζημιώσεις σε… αδειούχους και διαγραφή ποινής-Τα ευρήματα Ελεγκτή για το Τμήμα Αλιείας

Σημαντικά ευρήματα κατέδειξε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, αφού διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων αδυναμίες ως προς την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, περιπτώσεις υπαλλήλων που έλαβαν αποζημίωση ενώ βρίσκονταν σε άδεια ανάπαυσης αλλά και διαγραφή μορίων ποινής σε ιδιοκτήτη σκάφους από τον τέως Υπουργό ΓΑΑΠ. 

Τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο αναφέρονται επιγραμματικά πιο κάτω:

α. Διαπιστώσαμε αδυναμίες ως προς την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, ως ο Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ) για τη διαχείριση και εφαρμογή του Μέτρου 4.3 της Προτεραιότητας της Ένωσης 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020.

β. Εντοπίσαμε περιπτώσεις υπαλλήλων του Τμήματος που έλαβαν αποζημίωση, στο πλαίσιο του συστήματος αναμονής, ενώ βρίσκονταν σε άδεια ανάπαυσης.

γ. Παραχώρηση, από τον Υπουργό ΓΑΑΠ κατά την εξέταση ένστασης που προβλέπει η νομοθεσία, δωρεάν θέσεων ελλιμενισμού σε ορισμένους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αλιείας κατηγορίας Γ χωρίς επαρκή τεκμηρίωση της απόφασής του, αφού προηγουμένως η αίτηση τους για παραχώρηση άδειας κατηγορίας Α και Β εξετάστηκε από το ΤΑΘΕ και απορρίφθηκε.

δ. Παρατηρήσαμε περίπτωση παραχώρησης έγκρισης από το ΤΑΘΕ, θέσης ελλιμενισμού σε ακτοπλοϊκό σκάφος, σε αλιευτικό καταφύγιο, για τη χειμερινή περίοδο, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Διευθυντή (ΓΔ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι οποίες δεν αιτιολογούνται δεόντως και δεν εμπίπτουν στις εξουσίες του.

ε. Μη λήψη δραστικών μέτρων, από το ΤΑΘΕ, για αντιμετώπιση παράνομου ελλιμενισμού σε αλιευτικά καταφύγια.

στ. Παραχώρηση έγκρισης από τον τέως Υπουργό ΓΑΑΠ, για διαγραφή μορίων ποινής σε ιδιοκτήτη σκάφους, χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση της απόφασης, κατά παράβαση του σχετικού Διατάγματος.

ζ. Αδυναμίες και παραλείψεις στην εφαρμογή της διαδικασίας καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού του Τμήματος, καθώς και στις διαδικασίες είσπραξης και καταχώρισης εσόδων.

η. Καθυστέρηση στην προώθηση αποτελεσματικών αποφάσεων και ενεργειών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του περιπτέρου στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει o κίνδυνος καταβολής αποζημιώσεων.

θ. Έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας χερσαίου ιχθυοτροφείου που δεν κατέχει πολεοδομική άδεια.

Για τα πιο πάνω θέματα, εισηγηθήκαμε όπως οι αρμόδιες Αρχές (ΤΑΘΕ, ΓΔ του Υπουργείου ΓΑΑΠ και Διεύθυνση Επαληθεύσεων και Πιστοποίησης του Γενικού Λογιστηρίου) ενεργούν, βάσει του θεσμικού πλαισίου και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης.

Σε ότι αφορά την αναφορά σε τέως Υπουργός, στην Έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι, «η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει τις παραβάσεις, οι οποίες κατατάσσονται ως σοβαρές, για τις οποίες ορίζεται όπως εφαρμοστεί σύστημα επιβολής βαθμών ποινής στα αλιευτικά σκάφη και στους πλοίαρχους αλιευτικών σκαφών. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα στον πλοίαρχο να υποβάλει ένσταση στον Υπουργό ΓΑΑΠ, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η εν λόγω παράβαση δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως σοβαρή».

Σύμφωνα με το περί της Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων και Κοινοτικών Κανονισμών που Αφορούν Θέματα Αλιείας (Σύστημα Σώρευσης Μορίων για Σοβαρές Παραβάσεις) 2ο Διάταγμα (ΚΔΠ 403/2014), ο Υπουργός, αφού εξετάσει την ένσταση, αποφασίζει οριστικά και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο, με κοινοποίηση στον Διευθυντή ΤΑΘΕ, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ένστασης. Επισημαίνουμε ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τον καταλογισμό των μορίων είναι σημαντική γιατί επηρεάζει, μεταξύ άλλων, την αδειοδότηση ή την προσωρινή παύση της άδειας αλιείας του σκάφους.

Στην επιστολή της Υπηρεσίας προστίθεται, ημερ. 3.11.2017, για τον έλεγχο του Τμήματος για το έτος 2016, «αναφέρουμε περίπτωση όπου ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης σκάφους υπέβαλε ένσταση προς τον τέως Υπουργό ΓΑΑΠ στις 14.7.2017, για τον καταλογισμό μορίων στον ίδιο και στο σκάφος του από το ΤΑΘΕ, η εξέταση της οποίας τότε βρισκόταν σε εκκρεμότητα».

Από παρακολούθηση της εξέλιξης του θέματος, ο Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε, «ότι ο τέως Υπουργός ΓΑΑΠ, με επιστολή του, ημερ. 22.9.2017, προς τον δικηγόρο του ιδιοκτήτη του σκάφους, απέρριψε την ένσταση. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2018, το θέμα τέθηκε και πάλι ενώπιόν του, ενημερώνοντάς τον ότι το πρόστιμο είχε πληρωθεί, καθώς και ότι ο ιδιοκτήτης του σκάφους ζητούσε διαγραφή των τεσσάρων μορίων που του επιβλήθηκαν και στις 25.1.2018, ο τέως Υπουργός αποφάσισε τη διαγραφή των μορίων ποινής, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αιτιολόγηση της απόφασης, κατά παράβαση των προνοιών του υπό αναφορά Διατάγματος».

Δειτε Επισης

Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για pushback δύο Σύρων αιτητών ασύλου στο Λίβανo το 2020
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου