Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο διάστημα η 22χρονη Ελένη (pics)

Τα όνειρα δεν είναι για να τα παρατάμε και η 22χρονη Ελένη Χαρίτωνος είναι ένα τρανό παράδειγμα παιδιού με επιμονή, που κοιτάζει τον στόχο της, που έθεσε από τα παιδικά της χρόνια. Και αυτός δεν είναι άλλος, από το να γίνει η πρώτη Κύπρια αστροναύτης. Τα μικρά βήματα που ακολουθεί, την φέρνουν χρόνο με τον χρόνο πιο κοντά στα άστρα και θα συνεχίζει να το κάνει μέχρι το 2030, χρονολογία που έθεσε ως ορόσημο για να φορέσει και επίσημα τη διαστημική στολή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελένη μοιράζεται με όλους το όνειρό της, αφού το περσινό καλοκαίρι έκανε περήφανη την Κύπρο, λαμβάνοντας μέρος στην πρώτη αποστολή ως Αναλογική Αστροναύτης στον Ερευνητικό Σταθμό LunAres για 19 ημέρες και σε δεύτερη αποστολή στη Χαβάη, στο μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτης μας, το Mauna Loa, για 33 ημέρες. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Οι καθημερινές τις δράσεις και ασχολίες, περιστρέφονται γύρω από τον στόχο της. 

Η 22χρονη, για ένα μήνα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα και για επτά μέρες πρακτική εκπαίδευση των όσων διδάχθηκε μέσα από πρόγραμμα από το Διεθνές Ινστιτούτο Αστροναυτικών Επιστημών στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το οποίο της πρόσφερε νέες εμπειρίες που αφορούν το διάστημα.

«Είχα ως άσσο στο μανίκι τις προηγούμενες εμπειρίες μου από διάφορα άλλα προγράμματα και για αυτό τον λόγο επιλέχθηκα», είπε μιλώντας στον REPORTER η Ελένη, ενώ εξήγησε πως το νέο πρόγραμμα που επέλεξε, προσελκύει οργανισμούς από αναδυόμενες διαστημικές χώρες και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί εντός τους, ένα πολιτισμικό κύτταρο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, τα οποία αφορούν την ατμοσφαιρική επιστήμη, τη λιθόσφαιρα, το παγκόσμιο κλίμα, την ατμοσφαιρική σκεύαση, φυσιολογικές επιδράσεις των διαστημικών πτήσεων, επιδράσεις της υποξίας και άλλες θεωρίες που είναι χρήσιμες για όποιον θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστροναύτη.

Το προηγούμενο πρόγραμμα που παρακολούθησε, ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς έπρεπε να ζήσει και να ανταπεξέλθει σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του διαστήματος και να συνεργαστεί με άτομα που έχουν τεράστια εμπειρία. «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις αναλογικές αποστολές που είχα κάνει, που επρόκειτο για προσομοιώσεις που γίνονται στη γη για τη ζωή ενός αστροναύτη στο διάστημα και στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές και επιστήμονες. Στο νέο πρόγραμμα, πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υποξίας, όπως επίσης μαθήματα για τη χρήση των στολών των αστροναυτών. Πώς δηλαδή καθαρίζονται, πώς τις φοράς και πως τις διαχειρίζεσαι. Αυτά τα προγράμματα χρειάζονται επιστημονική εξειδίκευση».

Η ολοκλήρωση των σπουδών και η καθημερινότητα

Η Ελένη, σε ένα χρόνο ολοκληρώνει τις σπουδές της στα Μαθηματικά και τη Στατιστική, στη Γλασκώβη. Προσπαθεί να προγραμματίζει την καθημερινότητά της με ισορροπία, ώστε να έχει ελεύθερο χρόνο και να παρακολουθεί προγράμματα για το διάστημα σε διάφορες χώρες, όμως τα βήματα που ακολουθεί δεν ξεφεύγουν ποτέ από το στόχο της. «Επιλέγω τα επόμενα βήματά μου ανάλογα με τις προσδοκίες μου και ανάλογα με τις γνώσεις που θα λάβω, ώστε να φτάσω ένα σκαλοπάτι πιο κοντά και να λάβω απαραίτητες γνώσεις για το θέμα και την καριέρα που αγαπώ. Επιλέγω προγράμματα σε χώρες στις οποίες μπορώ να έχω νέες εμπειρίες και τις οποίες δεν μπορώ να πάρω, ούτε από την χώρα που σπουδάζω, ούτε από την χώρα που ζω ακόμη. Από όλους τους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάζομαι αντλώ κάτι διαφορετικό και έτσι νιώθω πως η ίδια εξελίσσω τον εαυτό μου με κάθε έννοια».

Ο προγραμματισμός έχει γίνει η καθημερινότητά της, όχι μόνο λόγω των σπουδών της, αλλά και λόγω των προγραμμάτων που χρειάζεται να παρακολουθεί, όπως και το συνέδριο για την διαστημική επιστήμη (6th European Space Generation Workshop) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Απρίλιο, στην Κύπρο. «Νιώθω πως πλέον ξέρω να προγραμματίζω την μέρα ή τη βδομάδα μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχω λίγη ώρα για τον εαυτό μου και την ίδια ώρα να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εργαστηρίων που παρακολουθώ και των σπουδών μου. Το ταξίδι για να γίνω αυτό που θέλω, είναι τεράστιο και τα πράγματα που πρέπει να κάνω είναι αμέτρητα. Αλλά αυτό δεν με αποθαρρύνει, αντιθέτως, με ενθαρρύνει γιατί θέλω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι συνεχώς. Επίσης, έχω την τιμή να παρουσιάσω στο International Astronautical Congress 2022 στο Παρίσι, το πιο μεγάλο διαστημικό συνέδριο της χρονιάς, αφού έχω επιλεχθεί ως Νέα Επαγγελματίας Εκπρόσωπος του Space Generation Advisory Council».

Η επιρροή της μητέρας της και το όνειρο

Η μητέρας της Ελένης είναι λάτρης της επιστήμης και μεγάλωσε μέσα από συζητήσεις γύρω από αυτή, όπως και το διάστημα. Οι συζητήσεις μετατράπηκαν σε όνειρο, το οποίο για να το κατακτήσει κανείς, όπως η ίδια αναφέρει, χρειάζεται πάθος και αυτοσυγκράτηση σε μια πιθανή αποτυχία. «Το πάθος σου, η δημιουργικότητα σου και η κριτική σου σκέψη είναι αυτά που πρέπει να σε καθοδηγούν κατά την γνώμη μου. Για ένα στόχο, για τον οποίο είσαι παθιασμένος να πετύχεις, οι “θυσίες” δεν θα σου φαίνονται θυσίες, αλλά ευκαιρίες για να μεγαλώσεις ακόμα περισσότερο. Ακόμα  και εάν κάτι στραβώσει στην πορεία, θα πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι χωρίς να απογοητεύεσαι. Λάθη θα γίνουν αυτό είναι δεδομένο  το πως θα τα χειριστείς είναι αυτό που μετρά.  Ακόμη και μια πόρτα να κλείσει, θα πρέπει να ανοίξεις ή να φτιάξεις μια καινούργια για να δεις το δρόμο σου έτοιμο προς το στόχο σου. Δεν πρέπει να φοβάσαι να ρωτήσεις για κάτι που δεν γνωρίζεις, το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μην σου απαντήσει κάποιος, τι κάνεις τότε; Ρωτάς κάποιον άλλον. Με θέληση, επιμονή, στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά θα έρθουν και οι επιτυχίες».

Στόχος πλέον της Ελένης, μετά το τέλος των σπουδών της, είναι να προχωρήσει με μεταπτυχιακό για άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ ανυπομονεί σύντομα να φορέσει τη στολή του αστροναύτη και να κατακτήσει το διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph