Απίστευτη αύξηση 40% στις τιμές του κρέατος-«Μαγαζιά 30 χρόνων κλείνουν»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κρεοπώλες, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές των κρεάτων, του ρεύματος και των ενοικίων να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Αυτό συνεπάγεται με διάφορα καταστήματα να κλείνουν, άλλα να είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και άλλα να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, με τους εκπροσώπους τους να φωνάζουν για απουσία πρόθεσης λήψης μέτρων στήριξης από την Κυβέρνηση.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, που χαρακτηρίστηκαν ως αρκετά δύσκολα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές σε όλους τους τομείς, κάτι που δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους πωλητές κρεάτων. Κι αυτό επειδή βλέπουν καθημερινά τις πωλήσεις τους να μειώνονται, αφού ο κόσμος είναι πλέον πιο διστακτικός να αγοράσει κρέατα, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε μία αύξηση στις τιμές των κρεάτων, του ύψους του 30-40%. Μεταφράζοντας αυτό το ποσοστό σε τιμές, υπολογίζεται ότι:

-Το κοτόπουλο πωλείται στα 4-5 ευρώ το κιλό

-Το χοιρινό κρέας, με το κόκκαλο και κιμάς πωλείται στα 6-7 ευρώ το κιλό

-Το βοδινό κρέας, με το κόκκαλο και κιμάς πωλείται στα 10-11 ευρώ το κιλό

Την ίδια ώρα, επιμέρους κομμάτια του κρέατος, που ήταν πάντα σε ψηλές τιμές, πλέον είναι σε άπιαστα επίπεδα, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι που παλαιότερα πωλείτο στα 22 ευρώ, πλέον πωλείται στα 36 ευρώ και πάνω.

«Οι καταναλωτές πλέον δεν ζητούν κιλό. Ζητούν μισό κιλό, γραμμάρια, πράγματα που βλέπαμε στο εξωτερικό και στην Ευρώπη, που ήταν πανάκριβα τα κρέατα. Στην Ευρώπη, έπιαναν το χοιρινό δύο ευρώ και τον πουλούσαν δέκα, τώρα τον πιάνουν 3 και το πουλούν 10-11 πάλι και δεν πειράζει τόσο. Εμείς το πιάναμε 3 ευρώ κα το πουλούσαμε 5 και τώρα το πιάνουμε 4 και το πουλούμε 6. Σιγά-σιγά θα δούμε τις ανόδους σε όλους τους τομείς», εξήγησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης.

Διαχρονικά τα προβλήματα

Ωστόσο, τα προβλήματα για τους κρεοπώλες δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως, το θέμα της ακρίβειας έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη μακριά λίστα με προβλήματα, που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

«Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, αλλά τώρα τελευταία, η αύξηση του ρεύματος ήταν η χαριστική βολή. Σε ένα κρεοπώλη με μικρό κατάστημα, που κερδίζει 1,000-2,000 ευρώ τον μήνα, να του βάλουν αναδρομικά στο ρεύμα 2,000 ευρώ ή 4,000 ευρώ, σημαίνει πήγε το μεροκάματο. Υπάρχουν τόσα προβλήματα με τη διατίμηση των κρεάτων, τις ψηλές θερμοκρασίες που έρχονται από τα σφαγεία, με την αύξηση των σφακτικών τελών, τα σφαγεία κουβαλούν προς όλη την Κύπρο, ανέβηκαν τα μεταφορικά, τα ασφαλτικά, τώρα είναι και τα πετρέλαια κίνησης, η κατάσταση είναι τραγική. Σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό των υπαλλήλων. Στα σφαγεία δεν υπάρχουν, στα κρεοπωλεία δεν υπάρχουν, δεν έχουμε υπαλλήλους».

Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, στην εξίσωση προστίθενται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι προμηθευτές τους. Προβλήματα που οι κρεοπώλες και οι καταναλωτές τα συναντούν στην ποιότητα του κρέατος που αγοράζουν.

«Οι αιγοπροβατοτρόφοι πουλούν το κρέας σε τιμές κάτω από την κατανάλωση. Και αυτό είναι χειρότερο. Ξεπουλούν και δεν έχουν να συντηρήσουν τα ζώα τους. Τα αιμνοερίφια από τέσσερα ευρώ που πωλούνταν, τώρα είναι δύο. Δεν έχουν για να τα ταΐσουν. Όταν δεν έχουν λεφτά να ταΐσουν τα ζώα τους, έχει επίπτωση στη γεύση τους, δεν έχουν γεύση. Είναι πετσί και κόκκαλο. Ζητούν επιχορήγηση από την Κυβέρνηση. Αλλά το θέμα δεν είναι να δοθεί επιχορήγηση για να καταφέρουν μία φορά να ταΐσουν τα ζώα τους. Το θέμα είναι να ληφθούν μέτρα, να μπορούν τα καταστήματα να είναι βιώσιμα».

«Κλείνουν κρεοπωλεία και πουλούν όσο-όσο»

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Άλλοι κλείνουν, άλλοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και άλλοι απλά ακολουθούν την κατάσταση, χωρίς να ξέρουν που θα τους οδηγήσει.  

«Υπάρχουν καταστήματα που έκλεισαν και πουλούν τον εξοπλισμό τους όσο-όσο. Κατάστημα που άνοιξε πριν τρία χρόνια, πριν την πανδημία και τώρα κλείνει, άλλα μαγαζιά 30-40 χρόνων κλείνουν, επειδή δεν βγαίνουν πάνω. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, χρωστούν τα λεφτά στους προμηθευτές τους και φεύγουν με χρέος. Είναι και το θέμα του ωραρίου. Είναι εξοντωτικό. Δουλεύαμε 10-12 ώρες την ημέρα και μας έβαλαν να δουλεύουμε 17 ώρες την ημέρα και Κυριακή. Για ένα άτομο που δεν έχει υπαλλήλους, να κρατά το μαγαζί του μόνος του και να δουλεύει και Κυριακή; Αν δεν ανοίξουν, όμως, Κυριακή, χάνουν δουλειά και πηγαίνουν στις υπεραγορές, που ανοίγουν Κυριακή. Είναι όλες οι συνθήκες εναντίον τους, γιατί να μείνουν να δουλέψουν;», ερωτήθηκε ο κ. Λειβαδιώτης.

Πάντως, ο πρόεδρος του συνδέσμου κρεοπωλών παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένος με τη στάση που κρατεί το κράτος εναντίον τους, κάνοντας λόγο για απουσία διαβούλευσης με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να καταλήξουν σε σειρά μέτρων, για την κατάλληλη στήριξή τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

«Εμείς φωνάζουμε εδώ και καιρό, είχαμε προειδοποιήσει προ πολλού ότι θα κλάψουμε επί ερείπιων, αλλά δεν μας λαμβάνουν υπόψη. Περιμένουμε να μας καλέσει το Υπουργείο Ενέργειας να μας καλέσει, για να τους πούμε τα προβλήματά μας, περιμένουμε το Υπουργείο Γεωργίας να μας καλέσει για να μας πει τι θα κάνει με τις επιθεωρήσεις, για να βελτιώσουμε την εικόνα, επειδή τα κρέατα είναι σε άθλια κατάσταση. Εμείς προειδοποιούμε εδώ και καιρό, πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι. Εμείς διαπιστώνουμε τα προβλήματα και τα λέμε. Πρέπει όμως να βρουν λύσεις».

Δειτε Επισης

Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ