Επιχορήγηση και σε ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΑΗΚ-Προβληματικοί 10% των λογαριασμών

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η επιδότηση των λογαριασμών της ΑΗΚ, που ανακοίνωσε περί τα τέλη Ιουλίου η Κυβέρνηση και η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στους πολίτες, που είδαν τους λογαριασμούς τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να εκτοξεύονται, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, οι οποίες ανάγκασαν την Αρχή Ηλεκτρισμού, να συστήσει ειδική ομάδα για εξέτασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μειωμένοι κατά 1% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Ψάχνουν λύσεις για… υπερκοστολογήσεις

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρχει κλιμακωτή επιχορήγηση των λογαριασμών, η οποία θα φθάνει μέχρι και το 85%, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες και η επιχορήγηση του ΦΠΑ το οποίο θα αφορά οικιακούς λογαριασμούς, λογαριασμούς ευάλωτων ομάδων, μικρές εμπορίκες, μικρές βιομηχανικές και υδραντλίες.

Μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοίνωσε επιχορηγήσεις στους λογαριασμούς, αλλά ταυτόχρονα είχε ανακοινώσει και επιστροφή του ΦΠΑ, στο 19% από το 9% που ήταν για τους οικιακούς λογαριασμούς και 5% που ήταν για τους ευάλωτους, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα εάν θα είναι δώρο-άδωρο οι επιχορηγήσεις, από τη στιγμή που θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι πέραν της επιχορήγησης της τιμής ρεύματος θα επιχορηγείται και το ΦΠΑ, το οποίο τόσο για τους ευάλωτους, όσο και για τους οικιακούς λογαριασμούς θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως. Αυτό, αναμένεται να δώσει ανάσα στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ρυθμίσουν την κατανάλωσή τους και να κερδίσουν μεγαλύτερη μείωση στους λογαριασμούς.

Στόχος της ΑΗΚ είναι να καλλιεργηθεί ενεργειακή συνείδηση. Ως εκ τούτου, για όσους καταναλώνουν μέχρι 400 κιλοβατόρες η επιχορήγηση θα ανέρχεται στο 85% της αύξησης. Μέχρι 600 κιλοβατόρες στο 75% και μέχρι 800 στο 50%.

Όσοι καταναλώνουν πέραν των 800 κιλοβατόρων, δεν θα υπάρχει επιχορήγηση. Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, 800 κιλοβατόρες για δύο μήνες είναι μία λογική κατανάλωση για μία τετραμελή οικογένεια, σε ένα κανονικό σπίτι, χωρίς πισίνες».

Σε ότι αφορά στη βιομηχανική χρήση, μέχρι 750 κιλοβατόρες θα καλυφθεί μέχρι το 85% της αύξησης, μέχρι 1000 κιλοβατόρες θα καλυφθεί μέχρι το 75% και μέχρι 1500 κιλοβατόρες θα καλυφθεί μέχρι το 50% της αύξησης.

Εξάλλου, για την εμπορική χρήση, μέχρι 500 κιλοβατόρες θα καλυφθεί το 85% της αύξησης, μέχρι 750 κιλοβατόρες το 75% και μέχρι 1500 το 50% της αύξησης.

Πρόβλημα στο 10% των λογαριασμών

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στις αντιδράσεις πολιτών για τους λογαριασμούς που έλαβαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πολλοί από τους οποίους ήταν αρκετά ψηλοί, η ΑΗΚ, εξετάζει συνεχώς παράπονα πολιτών, για να διαπιστώσει σε ποιους απ’ αυτούς έγιναν λάθη.

Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, διαφάνηκε ότι το πρόβλημα υπάρχει σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% των λογαριασμών, για τους οποίους γίνεται συνεννόηση με τους πολίτες, ώστε να πληρώσουν το ποσό που κατανάλωσαν και όχι το ποσό που αναγραφόταν στους λογαριασμούς τους.

Πάντως, ακόμη και για όσους ο λογαριασμός που έλαβαν ήταν διογκωμένος και δεν προχώρησαν σε παράπονο στην ΑΗΚ, η Αρχή διαβεβαιώνει ότι θα λάβουν μειωμένο λογαριασμό στην επόμενη διμηνία.

Σημειώνεται πάντως, ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των προσώπων που απέστειλαν παράπονα για τους λογαριασμούς τους, όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπουλού, με τους πλείστους να είναι ορθή, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που πολίτες απέστειλαν πολλές φορές το παράπονό τους σε όλα τα μέσα επικοινωνίας που έδωσε η ΑΗΚ, γεγονός που καθιστά τη δουλειά των λειτουργών της Αρχής εξαιρετικά δύσκολη, αφού ένας λογαριασμός μπορεί να ελεγχθεί από πολλά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου