«Οργιάζουν οι φήμες ότι κόμματα αγόρασαν συστήματα παρακολουθήσεων»

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων το οποίο προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα και φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με την Κύπρο, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε ποια ήταν τα θύματα των παρακολουθήσεων που με βάση τα στοιχεία έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ενώ ζήτησε εξηγήσεις σε σχέση με τις φήμες που όπως είπε, «οργιάζουν», ότι πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα.

«Δυστυχώς η Κύπρος για άλλη μια φορά», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης, σχετίζεται με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, έχει ως έδρα την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί επιβάλλεται να ανοίξει το θέμα παρακολουθήσεων στην Κύπρο

Στην Ελλάδα συνέχισε ο Ευρωβουλευτής, «είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν για τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής.

«Δυστυχώς στην Κύπρο», συνέχισε, «φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα μαλακά. Μέσα σε πλαίσιο συσκότισης, συγκάλυψης και αδιαφάνειας. Ένα θέμα που άπτεται της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, παραβίασης του Συντάγματος και των κανόνων του κράτους δικαίου, παραβίασης της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με δύο προτάσεις απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης, τόνισε ενώ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία όπως είπε, «είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις:

-Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία παρακολουθήσεων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ποιοι ήταν τα θύματα αυτών των παρακολουθήσεων;

-Ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων υποκλοπών η εν λόγω εταιρεία ή και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες;

-Οργιάζουν οι φήμες ότι και πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Απαιτούμε απαντήσεις εδώ και τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα αποκαλυπτικά emails των Wikileaks από 2014 για χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων

Επιβάλλετε, υπέδειξε ο Δημήτρης Παπαδάκης, «η άμεση τοποθέτηση των υποψηφίων, της Βουλής και η άμεση δράση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αδιανόητο, υπογράμμισε, «σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, ένα τέτοιο θέμα υψίστης δημοκρατικής και έννομης τάξης, που συνδέεται με παραβίαση κανόνων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αδιάφορα και πιθανότατα εγκληματικά ύποπτα».

Μάλιστα προειδοποίησε πως, «μια τέτοια αντιμετώπιση θα βυθίσει την Κύπρο σε βαθύτερη ανυποληψία. Και ας μην ξεχνούμε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων τυγχάνει εξέτασης από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ και αν αποδειχθεί ολιγωρία των κυπριακών αρχών οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Ερωτηθείς εάν ένιωσε σε κάποια στιγμή να παρακολουθείται, ο Δημήτρης Παπαδάκης παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου. «Δεν θα υποκαταστήσουμε τη δουλειά της Αστυνομίας. Εμείς θέτουμε ερωτήματα και προφανώς έχουμε κάποιες υπόνοιες.

Αναφερόμενος στην υπόθεση που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδάκης, σημείωσε πως, στην Ελλάδα, «τουλάχιστον υπάρχει νομικό πλαίσιο. Στην Κύπρο πολύ εύκολα μπορούσε κάποιος να πουλήσει λογισμικό χωρίς να υπάρχει κανένα πρωτόκολλο. Από τον Απρίλιο του 2019 έχουμε προχωρήσει με κάποιο πρωτόκολλο; Θα μπορούσε ο κάθε ένας να αγοράσει ένα τέτοιο λογισμικό εν είδει σουπερμάρκετ; Η Κυβέρνηση και τα κόμματα σε συνεργασία θα έπρεπε να προχωρήσουν και να επιλύσουν το θέμα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ευρωκοινοβούλιο η παραδοχή Δράκου για παρακολουθήσεις-Κατεπείγουσα επιστολή

Και συνέχισε: «Όλα τα κράτη διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πλαίσιο, φραγμοί και διαδικασίες. Υπάρχουν αυτά; Ο κάθε ένας μπορούσε να απευθυνθεί σε μια τέτοια εταιρεία;», διερωτήθηκε ο Ευρωβουλευτής του SPD.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Δημήτρης Παπαδάκης, επεσήμανε πως ως Κύπρος θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί θα εξεταστούν όλα. «Ήδη γίνεται αναφορά για την Κύπρο, όπου αναφέρεται ότι εύκολα θα μπορούσε να πωληθεί ένα τέτοιο λογισμικό. Άλλο το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας όπου κάποιος μπορεί να είναι ύποπτος, όμως εκεί περνά από συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν μπορεί ο πολιτικός αντίπαλος να χρίζεται επικίνδυνος», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία