Το φονικότερο καλοκαίρι στην Κύπρο που προκάλεσε δεκαεπτά θανάτους

Σε κλοιό καύσωνα έχει μπει για τα καλά η Κύπρος, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει τη μία ανακοίνωση μετά την άλλη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν ήδη εκδώσει σημαντικές οδηγίες προς όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν στον ήλιο, αλλά και προς όλους τους πολίτες, για να προστατευτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα θερμοπληξίας και να έχουν τραγική κατάληξη. Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Αμερική, με τον καύσωνα που έχει κυκλώσει αρκετές χώρες να είναι θανατηφόρος.

Ο καύσωνας του καλοκαιριού είναι συχνό φαινόμενο στην Κύπρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που ο υδράργυρος έχει κτυπήσει κόκκινο ουκ ολίγες φορές, καταφέρνοντας μάλιστα να φτάσει και τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκε στη Λευκωσία, αλλά να μην τις ξεπεράσει.

Με τον υδράργυρο να έχει πάρει την ανιούσα, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής καταγράψει περιστατικά θερμοπληξίας, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία δυστυχώς υπήρξαν θύματα. Συγκεκριμένα, το 2017 υπήρξαν δύο θάνατοι ηλικιωμένων από θερμοπληξία, κατά τις ημέρες που οι υψηλές θερμοκρασίες έδιναν και έπαιρναν.

Το πιο φονικό καλοκαίρι για την Κύπρο ήταν το 2007, όταν και καταγράφηκαν συνολικά δεκαεπτά θάνατοι και αφορούσαν σε έξι γυναίκες και ένδεκα άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας 35χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, από το 2004 μέχρι το 2020 έχουν καταγραφεί στην Κύπρο συνολικά 44 θάνατοι, με τελική αιτία θανάτου την θερμοπληξία και αφορούν σε 24 άνδρες και 20 γυναίκες. Οι ηλικίες των θυμάτων, όσον αφορά στις γυναίκες είναι από 60 ετών και άνω, ενώ για τους άνδρες είναι από 35 ετών και άνω, αφού εκτός από τον θάνατο 35χρονου το 2007, υπήρξε και δεύτερος θάνατος άνδρα 35 ετών από θερμοπληξία το 2020.

Το Υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα, εφιστά την προσοχή στους πολίτες, ώστε να αποφευχθούν τα περιστατικά θερμοπληξίας. Συγκεκριμένα, καλούνται οι ευάλωτες ομάδες, που είναι οι εγκυμονούσες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ασθένεια, όπως:

-Αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ώρες που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, δηλαδή από τις 11-3 το απόγευμα.

-Φέρουν ανοιχτόχρωμα ρούχα.

-Καταναλώνουν αρκετά υγρά και συγκεκριμένα αρκετό νερό.

-Αποφεύγουν να πραγματοποιούν βαριές εργασίες τις επίμαχες ώρες.

-Αποφεύγουν να καταναλώνουν βαριές τροφές

-Αν παρουσιάσουν συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τους ιατρούς τους.

Οι θερμοκρασίες που έσπασαν τα κοντέρ τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά ψηλές θερμοκρασίες, με τον καύσωνα να ξεκινά από τον Μάιο κάποιες χρονιές και να σταματά τον Σεπτέμβριο. Αν και η παρατεταμένη ζέστη είναι συχνό φαινόμενο κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, το γεγονός ότι υπήρξε χρονιά που το θερμόμετρο έδειξε σχεδόν 45 βαθμούς Κελσίου, προκαλεί έκπληξη.

 Όπως αναφέρουν τα στοιχεία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την τελευταία εξαετία, τα σαραντάρια άρχισαν να παρατηρούνται από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, για το καλοκαίρι του 2016, η πιο ψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε άγγιξε τους 41,4 βαθμούς Κελσίου και ήταν στις 23 Ιουνίου, ενώ για τους άλλους δύο μήνες του καλοκαιριού ο υδράργυρος έφτασε μέχρι και τους 39,7 βαθμούς.

Όσον αφορά στο καλοκαίρι του 2017, η ψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει η Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν οι 44,4 βαθμοί Κελσίου, στις 2 Ιουλίου, ενώ εκείνες τις ημέρες είχαν καταγραφεί και οι δύο θάνατοι από θερμοπληξία. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι, ο υδράργυρος κατέγραψε τις θερμοκρασίες 39,9 και 40,2 βαθμούς Κελσίου για τους μήνες Ιούνιο και Αύγουστο αντίστοιχα, ενώ την ίδια χρονιά οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν και το Σεπτέμβριο, όταν το θερμόμετρο άγγιξε τους 38,9 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησε με ψηλές θερμοκρασίες, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιουνίου, αφού στις 6 του συγκεκριμένου μηνός ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους επόμενους δύο μήνες έφτασε τους 40,6 βαθμούς. Τα σαραντάρια συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο, αφού στις 3 του μηνός η θερμοκρασία ανήλθε στους 40,2 βαθμούς Κελσίου.

Την επόμενη χρονιά, ο καύσωνας ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα στις 29 του μηνός, όταν το θερμόμετρο άγγιξε τους 41,7 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, που έφτασε τους 41,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους επόμενους δύο μήνες ο υδράργυρος ακούμπησε τους 39.9 και 40,5 βαθμούς.

Με σαραντάρι αποχαιρέτησε την άνοιξη η Κύπρος και το 2020, αφού στις 19 του μηνός ο υδράργυρος έφτασε τους 43 βαθμούς Κελσίου. Κατά το καλοκαίρι, η ψηλότερη θερμοκρασία, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, καταγράφηκε στις 31 Αυγούστου, όταν το θερμόμετρο έδειξε 43,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ και τον Ιούλιο το θερμόμετρο ήταν στα ύψη, αφού την τελευταία ημέρα του μηνός η θερμοκρασία που καταγράφηκε έφτασε τους 42,7 βαθμούς Κελσίου. Το αξιοσημείωτο για το 2020 ήταν η θερμοκρασία που καταγράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, αφού το θερμόμετρο έφτασε τους 44,8 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά στο περσινό καλοκαίρι, ο υδράργυρος έφτασε και πάλι τους 43 βαθμούς και συγκεκριμένα τους 43,5 βαθμούς Κελσίου στις 4 Αυγούστου, ενώ και τους άλλους δύο μήνες ο υδράργυρος είχε βρει καταφύγιο στα ύψη, αφού έφτασε τους 40,4 και 41,8 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Οι φονικοί καύσωνες ανά το παγκόσμιο

Ο πρωτοφανής καύσωνας, που έχει κυκλώσει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετοί θάνατο σε διάφορες χώρες, ενώ οι πυρκαγιές δεν λένε να σταματήσουν. Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,000, ενώ θάνατοι από θερμοπληξία έχουν καταγραφεί και στην Ισπανία.

Στο μεταξύ Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έχουν καταγράψει θερμοκρασίες ρεκόρ. Την ίδια ώρα, στις δύο χώρες, αλλά και στην Ισπανία οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, ενώ και στην Καλιφόρνια καίγονται δασικές περιοχές.

Ο φετινός καύσωνας δεν είναι ο μοναδικός που προκάλεσε τον θάνατο αρκετών πολιτών παγκόσμια, αφού στην ιστορία έχουν μείνει αρκετά καλοκαίρια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες ηπείρους, που έχουν στιγματιστεί από τους θανάτους πολιτών.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το καλοκαίρι του 2021, όταν καταγράφηκαν συνολικά 116 θάνατοι μόνο σε μία πολιτεία της Αμερικής, με τις αρμόδιες αρχές της χώρας να αναφέρουν ότι επρόκειτο για το θερμότερο καλοκαίρι που είχαν βιώσει οι ΗΠΑ, από τότε που έχει αρχίσει η καταγραφή δεδομένων, δηλαδή εδώ και 128 χρόνια. Από τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τότε, αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν κλιματιστικό στο σπίτι τους.

Λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015, η Ινδία είχε καταγράψει πάνω από 1,800 θανάτους, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, που παρατηρείτο στην χώρα. Συγκεκριμένα, στις επαρχίες Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, οι οποίες ήταν αυτές που είχαν πληγεί περισσότερο, οι κάτοικοι είχαν οδηγίες να παραμένουν στα σπίτια τους, καθώς ο υδράργυρος είχε αγγίξει και τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Στην ιστορία έμεινε και το καλοκαίρι του 2003, για όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο και συγκεκριμένα ο Αύγουστος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο φονικότερος καύσωνας παγκοσμίως, από το 1540. Γαλλία, Πορτογαλία και Ολλανδία μετρούσαν τους περισσότερους νεκρούς.

Η Γαλλία ήταν η χώρα που δέχθηκε το πιο ισχυρό κτύπημα, αφού επί οκτώ τουλάχιστον συνεχόμενες μέρες η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, 14,802 θάνατοι είχαν καταγραφεί. Στην Πορτογαλία, η πρώτη μέρα του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς ήταν η πιο ζεστή, ενώ εκτιμάται ότι 1,886 μέχρι και 2,039 θάνατοι σχετίζονταν με τον συγκεκριμένο καύσωνα. Στο μεταξύ, το 5 % της πορτογαλικής υπαίθρου και το 10% των δασών καταστράφηκαν από πυρκαγιές, ενώ 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες. Όσον αφορά στην Ολλανδία, καταγράφηκαν συνολικά 1,500 θάνατοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία είχε φτάσει μέχρι τους 37,8 βαθμούς Κελσίου.

Ένα άλλο καλοκαίρι που έμεινε στην ιστορία είναι και αυτό του 1987, λόγω του κύματος καύσωνα που χτύπησε την Ελλάδα. Για αρκετές ημέρες, η θερμοκρασία βρισκόταν στους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τις 22 Ιουλίου και μέχρι τις 25 του ιδίου μηνός η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε μέχρι και τους 1,300, με τις αρχές να μην προλαβαίνουν να πραγματοποιούν τις ταφές έγκαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε θα γίνει έρημος η Κύπρος και η μοναδική περιοχή που δεν κινδυνεύει

Δειτε Επισης

Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Αγκάθι οι λίστες αξιολόγησης
Άλλες δύο πτήσεις φθάνουν από τον Λίβανο στη Λάρνακα-Αναμένεται άφιξη 500 Αυστραλών υπηκόων
Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας scooters σε δημόσιους δρόμους Δήμου Πάφου
Πράσινο Υπουργικού για ηλεκτρονική ταυτότητα-Εγκρίθηκε η αγορά 100.000 ταυτοτήτων
«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής
Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση