Η ακρίβεια οδήγησε σε νέες πατέντες-Το πετρέλαιο θέρμανσης και τα μισά καρπούζια

Απόγνωση, απελπισία και απογοήτευση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών που επικρατούν σήμερα, λόγω της υψηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά και σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα το κοινό να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και τρόπους επιβίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φαίνεται να είναι η χρήση πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης στα αυτοκίνητα, λόγω του ότι είναι φθηνότερα τα συγκεκριμένα καύσιμα από το πετρέλαιο κίνησης. 

Ταυτόχρονα, η ακρίβεια φαίνεται να έχει δείξει ήδη τα δόντια της και σε άλλους τομείς, καθώς πέραν από τα καύσιμα, στα ύψη βρίσκονται παράλληλα και οι τιμές και σε αρκετά προϊόντα της αγοράς, με αποτέλεσμα να πωλούνται σήμερα ακόμη και μισά καρπούζια ή και ένα τέταρτο του καρπουζιού, κάτι που δεν συναντούσαμε εύκολα στο παρελθόν σε διάφορες αγορές. Οι καταναλωτές, φαίνεται να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δείχνουν την προτίμησή τους στα πιο φθηνά αγαθά, χωρίς να γεμίζουν πλέον το καλάθι τους, αφού όσο γεμίζει το καλάθι, τόσο μπαίνει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί, εξήγησε στον REPORTER, o Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, o οποίος στάθηκε στη χρήση πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης στα αυτοκίνητα. «Υπάρχουν πληροφορίες, ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης για κίνηση και χρησιμοποιεί και κηροζίνη, την οποία αναμειγνύει με το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι η κηροζίνη είναι το καθαρό πετρέλαιο και δεν μπορεί να λειτουργήσει το αυτοκίνητο και έτσι βάζουν και από τα δυο ήδη καυσίμων στο όχημά τους. Αυτές τις πληροφορίες, τις ακούγαμε από τον Απρίλιο, αλλά επειδή το πετρέλαιο θέρμανσης χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση σε οικίες, περιμέναμε να έρθει ο Ιούνιος που είναι καλοκαιρινός μήνας και δεν χρησιμοποιείται φυσικά η θέρμανση».

Κάνοντας σύγκριση με τον αντίστοιχο Ιούνιο της προηγούμενης καλοκαιρινής περιόδου του 2021 με τον Ιούνιο του 2022, το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσίασε 22.5% αύξηση. Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, «ότι επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες για τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης στα οχήματα. Επίσης, η κηροζίνη τον Ιούνιο του 2021 ήταν στα 61 η κατανάλωση και τον Ιούνιο του 2022 σκαρφάλωσε στα 172. Αυτοί οι δυο αριθμοί έρχονται και επιβεβαιώνουν απερίφραστα, ότι όντως ο κόσμος στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει χρήματα, βρήκε κάποια προσωρινή λύση».

Ο σύνδεσμος καταναλωτών, προχωρεί στη δημοσιοποίηση αυτής της ενέργειας από τους καταναλωτές, για να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτή η προσωρινή λύση αν συνεχιστεί θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου, τα οποία θα πληρώσει ακριβά σε κάποιο χρονικό διάστημα μεταγενέστερα.

Ψάχνει λύσεις για να εξοικονομήσει χρήματα ο καταναλωτής

Αναντίρρητα, το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι το μοναδικό μελανό σημείο, καθώς πλέον, όπως υπέδειξε ο κ. Δρουσιώτης, «μέχρι και υπεραγορές πλέον βλέπουμε σήμερα να πουλάνε μισό καρπούζι ή και το ένα τέταρτο ακόμη. Ο κόσμος κάποτε πήγαινε στην υπεραγορά και ζητούσε για παράδειγμα ένα κιλό κοτολέτες. Πλέον, ο κόσμος πάει και ζητά τέσσερις κοτολέτες, αναλόγως και των προσώπων που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό. Παλιά ο κόσμος έβαζε όσα χωρούσε το σακούλι που κρατούσε, πλέον βάζει όσα μπορεί να πληρώσει».

Όσον αφορά τα παράπονα που φθάνουν από τους καταναλωτές, αυτά φαίνεται να είναι συχνά και καθημερινά, αφού όσο οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, τόσο αυξημένος παραμένει και ο πονοκέφαλος στο καταναλωτικό κοινό, που δεν μπορεί να επιβιώσει τόσο εύκολα, με την ακρίβεια που... κόλλησε στην καθημερινότητά του. 

«Τα παράπονα είναι συχνά και καθημερινά, γιατί όσο περνά ο καιρός οι τιμές ανεβαίνουν και είναι σε απόγνωση ο κόσμος καθώς δεν ξέρει τι θα κάνει, σε κατάσταση απελπισίας. Έχουμε και κάποια παράπονα στην παρούσα φάση συγκεκριμένα για τα λάδια τα σπορέλαια, καθώς την προηγούμενη βδομάδα ήταν πιο φθηνά, σε σύγκριση με σήμερα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και διαμαρτύρεται ακόμη περισσότερο, όσο βλέπει ότι λιγοστεύουν και τα λεφτά που έχει στην τσέπη του σήμερα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μείωση 12% στην τιμή του ρεύματος τον Νοέμβριο
Αποσύρονται καλλυντικά προϊόντα από τη ευρωπαϊκή αγορά
Νέα απάτη στο όνομα των Κυπριακών Ταχυδρομείων μέσω Facebook (pics)
Αυτές είναι οι δέκα επικίνδυνες οικοδομές στον Δήμο Λευκωσίας
Στους 3 βαθμoύς η θερμοκρασία στα ορεινά το βράδυ-Πιθανόν να σχηματιστεί παγετός
Πονοκέφαλος οι εκτεθειμένες σκαλωσιές οικοδομών- Στα σκαριά κάρτα εισόδου σε εργοτάξια
Στο προσκήνιο οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων-«Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ενιαία εκπαίδευση»
Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός που προκάλεσε ανησυχία-Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 6 εκατομμύρια
Βελτιώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο-Όσα κατέδειξε έρευνα