Σκόουνς
06:20 - 05 Αυγούστου 2022
Σκόουνς!
Απολαυστικά!
Συνταγή από σεφ Μάριο Χατζηιωσήφ.
Είναι μετρ της γαστρονομίας και μέντορας για πολλούς νεαρούς σεφ. Ο σεφ Μάριος Χατζηιωσήφ είναι από τους πλέον καταξιωμένους σεφ στο χώρο, με άριστες γνώσεις και με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Είναι απόφοιτος του Culinary Institute of America και διαθέτει πολυετή εμπειρία ως εκπαιδευτής στο χώρο των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών. Είναι, επίσης, ένας από τους ιδρυτές του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, ενώ, διετέλεσε και ως πρόεδρος του Συνδέσμου για 7 χρόνια. Αυτή την περίοδο, διδάσκει στο κολέγιο City Unity και δεν παύει να πειραματίζεται, να εξερευνά και να ανακαλύπτει νέες γευστικές εμπειρίες!
ΥΛΙΚΑ
- 530 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις 38 γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά επιπλέον για γαρνίρισμα
- 28 γρ. baking powder
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
- 7 γρ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κρύο, σε πολύ μικρά κομμάτια
- 2 αυγά
- 240 γρ. γάλα και 1 κουταλιά επιπλέον για γαρνίρισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- πλάστης
- πιρούνι
- πινέλο ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο 200°C. Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 530 γρ. αλεύρι, 38 γρ. ζάχαρη, 28 γρ. baking powder, 7 γρ. αλάτι, 2 κουταλιές δεντρολίβανο, φρέσκο, μόνο τα φύλλα και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Βήμα 3
Προσθέστε 150 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κρύο, σε πολύ μικρά κομμάτια και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Βήμα 4
Προσθέστε 1 αυγό, 240 γρ. γάλα και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και μεταφέρετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.
Βήμα 5
Βγάλτε το μείγμα από το ψυγείο, μεταφέρετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάξτε μια πλακουτσωτή μπάλα με τα χέρια. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε σε φύλλο πάχους 4 εκ. Με ένα κουπ-πατ (Ø 5 εκ.), κόψτε σε κομμάτια και τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει. Μαζέψτε τη ζύμη που έχει περισσέψει και επαναλάβετε τη διαδικασία.
Βήμα 6
Σε ένα μπολ βάλτε 1 αυγό και 1 κουτάλια γάλα και χτυπήστε με ένα 1 πιρούνι για να κάνετε γλάσο αυγού. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε τα σκόουνς. Πασπαλίστε το κάθε σκόουν με λίγη ζάχαρη και ψήστε για 10-15 λεπτά (200°C). Αφήστε να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας.