Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μεταναστευτικές ροές-Σε εφαρμογή master plan για Πουρνάρα

Στις αρχές του 2022, όταν η Κύπρος κλήθηκε να διαχειριστεί περίπου δύο χιλιάδες αιτήσεις ασύλου για περίοδο 45 ημερών, από νεοσεισερχόμενους μετανάστες, οι πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, έκαναν λόγο για μια χρονιά που θα σπάσει ρεκόρ και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα. Επτά μήνες μετά, το σενάριο έγινε πραγματικότητα, με τις μεταναστευτικές ροές να μοιάζουν ασταμάτητες και το κράτος να φαίνεται αδύναμο να τις περιορίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά στοιχεία για τα περί ταρίφας με διευθύνσεις αλλοδαπών το Υφ. Πρόνοιας

Τα συρματοπλέγματα, σε περιοχές της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, τα οποία προκαλούν κατά διαστήματα αντιδράσεις στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, συνεχίζουν να απλώνονται κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, ωστόσο δεν μπορούν από μόνα τους να περιορίσουν το πρόβλημα. Οι κάμερες, που θα έχουν ρόλο Big Brother και αναμένεται να καλύψουν όλες τις περιοχές που κρίθηκε ότι χρειάζεται επόπτευση, σε βάθος τριετίας, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, ενώ το τρίτο μέτρο, που είναι η πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, βρίσκεται στο περίμενε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ξεκαθάρισε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, πως για να μειωθούν οι ροές, που φθάνουν σχεδόν στην ολότητά τους από τα κατεχόμενα, θα πρέπει να λειτουργήσει πλήρως το τρίπτυχο, φυσικά εμπόδια, κάμερες και συμβασιούχοι, κάτι που φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιτευχθεί.

Ρεκόρ από τον... Ιούλιο

Τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Εσωτερικών, προκαλούν νέο συναγερμό στην πολιτεία, αφού σε επτά μήνες το 2022, έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε αφίξεις μεταναστών, με τις αιτήσεις να είναι 13.818, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι για ολόκληρο το 2021, οι αιτήσει ήταν 13.235, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μετά τους 13.649, που αφίχθηκαν το 2019. Η χρονιά που διανύουμε, διέλυσε τον προηγούμενο αριθμό και δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι πέντε μήνες μέχρι να κλείσει το έτος, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τον συνολικό αριθμό που θα κλείσουν οι αιτήσεις.

Πάντως, πέρυσι για την ίδια περίοδο, δηλαδή Ιανουάριος-Ιούλιο 2021, οι αιτήσεις ασύλου ήταν 7.006, κάτι που σημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση κατά 97%, τη φετινή χρονιά.

Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες θέσεις τη φετινή χρονιά κατέχουν πρόσωπα που φθάνουν στην Κύπρο από αφρικανικές χώρες, με τη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2283 αφίξεις και ακολουθεί η Νιγηρία με 2234. Στην τρίτη θέση είναι η Συρία με 2186 αφίξεις. Πάνω από από χίλια πρόσωπα κατάγονται από Πακιστάν, ενώ υψηλές ροές παρατηρούνται από Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Σομαλία, Καμερούν, Ινδία και Νεπάλ.

Σε ότι αφορά μόνο τον Ιούλιο, αφίχθηκαν στην Κύπρο 1770 άτομα, περίπου 300 περισσότερα από τον περσινό Ιούλιο, γεγονός που επιβεβαιώνει την πίεση που δέχεται η Κύπρος στο μεταναστευτικό.

Οι 1770 αφίξεις, σημαίνουν περίπου εξήντα άτομα ανά ημέρα, με 352 εξ’ αυτών να είναι Σύριοι, 237 Πακιστανοί, 233 Νιγηριανοί, 218 από το Κονγκό και 168 από το Αφγανιστάν.

Σε συναγερμό το ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Εσωτερικών, μόνο ασυγκίνητο δεν το αφήνουν, αφού έχει τροχοδρομήσει ενέργειες προς τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των υπέρμετρων μεταναστευτικών ροών.

Μεταξύ αυτών η επιστροφή πέραν των τριών χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και η παραχώρηση οικονομικής στήριξης, στα πλαίσια της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς για τον τομέα της Μετανάστευσης, η οποία θα καλύψει το κόστος για την ανέγερση των ιδιόκτητων κτιρίων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Παράλληλα, για να διεκπεραιώνεται ταχύτερα η διαδικασία και η βελτίωση συνθηκών υποδοχής στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά, έχει εκπονηθεί Master Plan, για δημιουργία επιπλέον χώρων εργασίας, αντικατάσταση σκηνών με προκατασκευασμένες μονάδες, δεύτερη περίφραξη, κατασκευή και σύνδεση αποχετευτικού. Επίσης, τοποθετήθηκε επιπρόσθετο διοικητικό και ιατρικό προσωπικό και ενισχύθηκε η φρούρηση του Κέντρου.

Πράσινο φως από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 72 εκατομμύρια ευρώ

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες», αυτή τη στιγμή διαμένουν τα άτομα των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί αφού το Κέντρο έχει καθοριστεί ως τόπος διαμονής. Στον ίδιο χώρο διαμένουν επίσης και τα άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του εθελούσιου επαναπατρισμού.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου, πλησίον του Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες», το οποίο θα ενισχύσει την προσπάθεια της για την αποτελεσματική διαχείριση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους.

Μάλιστα χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του κέντρου αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών φιλοξενίας, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής.

Στην γραπτή δήλωσή του επαναλαμβάνει ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με κύματα παράτυπων μεταναστών, εξολοκλήρου προερχόμενων μέσω Τουρκίας και διερχόμενων μέσω της Πράσινης Γραμμής.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το σύστημα ασύλου της χώρας αλλά και οι δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας, έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όριά τους», αναφέρει.

Ο ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι για τη διαχείριση του προβλήματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 εφαρμόστηκε νέα μεταναστευτική πολιτική και οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες δηλαδή την ταχύρρυθμη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, την ανακοπή των παράνομων διελεύσεων από την Πράσινη Γραμμή και την εντατικοποίηση των επιστροφών.

Αναφέρει ότι για αυτά «καταστήσαμε κοινωνούς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικήσαμε την αρωγή τους για τη διαχείριση του προβλήματος».

«Είναι γι’ αυτό που, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το αίτημα μας για χρηματοδότηση ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του πρώτου προαναχωρησιακού κέντρου αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών φιλοξενίας», αναφέρει.

Ο κ. Νουρής σημειώνει πως πρόκειται για μια εξόχως σημαντική απόφαση, η οποία θα συμβάλει στον υπέρτατο βαθμό στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του, πολλά υποσχόμενου, προγράμματος επιστροφών της χώρας μας.

«Την ίδια ώρα βρίσκεται υπό εξέταση πρόσθετο αίτημα μας για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, με επίσης θετικές ενδείξεις», αναφέρει.

Από σήμερα η Κύπρος, τονίζει ο ΥΠΕΣ, προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στις προσπάθειες για εφαρμογή μιας ολιστικής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Για να τερματίσουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου της χώρας, προσφέροντας τη στήριξη και τη φροντίδα μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη», αναφέρει.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κράτος ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα παράνομης διέλευσης μεταναστών. Συγκεκριμένα, παρόλο που η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τοποθετήθηκαν φυσικά εμπόδια κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ενώ συστάθηκε και ειδική μονάδα επιτήρησης και διενεργούνται περιπολίες από ειδικές ομάδες σωμάτων ασφαλείας, καθώς επίσης γίνεται χρήση της τεχνολογίας για έγκαιρη προειδοποίηση παράτυπης διέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιλύθηκαν τα προβλήματα με τους φράχτες-Περιμένει τους 300 ο Νουρής

Στο περίμενε για κάμερες και «300»

Παρόλα αυτά, τα άλλα δύο όπλα που έβαλε στη φαρέτρα της Κύπρος, δηλαδή οι κάμερες και η πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, παραμένουν ακόμα αχρησιμοποίητα.

Οι κάμερες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας, δεν έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στα σημεία που έχουν καθοριστεί, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, ακολούθουνται τα χρονοδιαγράμματα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Όσον αφορά τις προσλήψεις «300» αστυνομικών, οι θέσεις αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα, αφού υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα, τα οποία πρέπει πρώτα να επιλυθούν.

Στόχος των αρμοδίων είναι, από τη στιγμή που χάθηκε η καλοκαιρινή περίοδος, που είναι η πιο δύσκολη για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, οι αστυνομικοί θα προσληφθούν να είναι έτοιμοι τουλάχιστον πριν το χειμώνα, δεδομένου ότι θα χρειαστούν εκπαίδευση έξι εβδομάδων, για να είναι έτοιμοι να διενεργούν περιπολίες και να αντικαταστήσουν την ειδική μονάδα επιτήρησης που εργάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή στον τομέα του μεταναστευτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση