«Αυτά είναι τα πιθανά σημεία της γεώτρησης»-Τι ισχυρίζονται Τούρκοι τεχνοκράτες

Χάρτες με τα επιβεβαιωμένα, σύμφωνα με τους ίδιους, σημεία, όπου θα πραγματοποιήσει την παράνομη γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη για τις εννέα Αυγούστου το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, Abdulhamid Han, έδωσαν στη δημοσιότητα Τούρκοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ωστόσο πέραν από της ανεπίσημης ενημέρωσης που τυγχάνουν, δεν έχουν καμία θεσμική εμπλοκή στις αποφάσεις.    

Πρόκειται για έναν Τούρκο γεωπολιτικό αναλυτή, ο οποίος αναφέρει πως με τη βοήθεια ενός Τουρκοκύπριου μηχανικού πετρελαίων, έχουν εντοπίσει τους έξι πιθανούς στόχους που θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο. Σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για περιοχές εντός ή στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, στα νοτιοδυτικά της Πάφου κοντά στα σημεία όπου είχε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια έρευνες το Yavuz.

Μάλιστα ισχυρίζονται πως οι εν λόγω περιοχές ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ υποδεικνύουν και το αφήγημα στη βάση του οποίου θεωρούν πως οι εν λόγω περιοχές ανήκουν στην Τουρκία. Τα σημεία που παρουσιάζουν οι δύο, είναι περιοχές όπου προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σημειώνουν ότι οι έρευνες του Oruc Reis διακόπηκαν μετά από παρέμβαση της Γερμανίας, ενώ ακολούθησε η πρόκληση όπως τη χαρακτηρίζουν από την Ελλάδα με την υπογραφή της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Οι δύο Τούρκοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο πλήρως αναξιόπιστες, ενώ τις θεωρούν υπαίτιες για τις ενέργειες, που υποχρεώθηκε, όπως ισχυρίζονται, να προβεί η Τουρκία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην περιοχή. Αναφέρονται εξάλλου στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που καταπατώνται από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναλύουν τους λόγους που η προβληματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, επιβεβαιώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Πάφου.

 «Με τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, το Κάιρό δεν αποδέχθηκε πλήρως την επίδραση της Κρήτης και τους Ρόδου η οποία περιορίστηκε στο 50%. Επιπλέον η Ελλάδα αποδέχθηκε πως το Καστελόριζο δεν διαθέτει θαλάσσια δικαιοδοσία. Επίσης σύμφωνα με εκείνη τη συμφωνία η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει άδεια από την Αίγυπτο για να υπογράψει συμφωνίες με άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάρη με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο», σημειώνουν.

Μάλιστα σημειώνουν πως την ώρα που θα ξεκινήσει η γεώτρηση του Abdulhamid, θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες και από το Oruc Reis, εντός της περιοχής που προβλέπεται στην συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης, ενώ εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα δοθούν σχετικές άδειες στην ΤΡΑΟ για έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα σημεία των γεωτρήσεων

Σύμφωνα με τους Τούρκους τεχνοκράτες, τα πιθανά σημεία της τουρκικής γεώτρησης είναι έξι και βρίσκονται εντός και στα όρια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Συγκεκριμένα πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές εντός των οικοπέδων τέσσερα πέντε και έξι, αλλά και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα βορειότερα των οικοπέδων και δυτικά της Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο τέσσερα δεν είναι αδειοδοτημένο σε καμία εταιρεία ή κοινοπραξία. Σε ότι αφορά το οικόπεδο πέντε, αδειοδοτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο  στην Exxon Mobil. Η δραστηριοποίηση του αμερικανικού κολοσσού στο συγκεκριμένο οικόπεδο, φέρνει νέα δεδομένα, αφού για πρώτη φορά αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται σε περιοχή που αμφισβητείται μέσω των παράνομων και παράλογων απαιτήσεων που παρουσιάζει η Τουρκία, μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Ειδικότερα το βόρειο κομμάτι του οικοπέδου πέντε, εμπίπτει στην περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί και μένει να διαφανεί, το πότε και το που η κοινοπραξία που συνιστά η Exxon Mobil με την Qatar Energy, θα δραστηριοποιηθεί.

Πάντως τα στελέχη της Exxon θεωρούν πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ υποσχόμενη στην προσπάθεια ανεύρεσης και εξόρυξης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αφού γειτνιάζει στα ανατολικά με το κοίτασμα «Καλυψώ», εντός του οικοπέδου έξι της ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιούνται ΕΝΙ και Total και στα νότια με το κοίτασμα «Γλαύκος» εντός του οικοπέδου 10.

Εξάλλου εντός του θαλασσοτεμαχίου έξι βρίσκεται το κοίτασμα «Καλυψώ» και σύμφωνα με την κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα η διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Στο κοίτασμα «Καλυψώ», εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες, οι οποίες ωστόσο δεν θεωρήθηκαν ακριβείς και δεν ανακοινώθηκαν. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θεωρείται υποσχόμενο, ωστόσο θα πρέπει να διαφανεί το τελικό του μέγεθος, ενώ η ακολουθία που εντοπίστηκε, διαθέτει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πάντως οι πιθανοί στόχοι του Abdulhamid έτσι όπως αποτυπώνονται πάνω στον χάρτη από τους Τούρκους, είναι στα βόρεια όρια των των τριών οικοπέδων, ενώ κάποιοι εξ αυτών, είναι δυτικά του οικοπέδου ένα και βόρεια των οικοπέδων πέντε και τέσσερα. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τις ενέργειες των Τούρκων, καθώς επίσης και τις πληροφορίες από διάφορες πηγές, έτσι ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καταλληλότερα ενόψει τις επόμενης πρόκλησης.

Ο κάθε κύκλος αναφέρεται στο πιθανό σημείο γεώτρησης. Με μαύρο χρώμα, σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι το σημείο, όπου είχε πραγματοποιήσει ανεπιτυχή γεώτρηση το Yavuz. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς
Κλείδωσε στις 22 και 23 Μαρτίου το συνέδριο του ΔΗΚΟ
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων
Δύο μέρες μετά, χάθηκαν ξανά τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας-Πώς περιγράφεται
Στη γραμμή ΥΠΕΣ και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τις Τ/κ περιουσίες και τα ευτελή μισθώματα
Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-Παίζουν το χαρτί του «βέτο»
Ποινή φυλάκισης σε 23χρονο για εισαγωγή 25 κιλών κάνναβης από το αεροδρόμιο Λάρνακας