Ζουν σε άλλο κόσμο οι Τούρκοι-«Το Βαρώσι ανήκει στα κατεχόμενα»

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή των κατεχομένων, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών», σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4 Αυγούστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκασαν μονομερείς ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας ΥΠΕΞ Κύπρου-Σερβίας

Στην ανακοίνωση του «υπεξ» γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, που έγιναν μετά από συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του. «Μοναδική αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μονομερείς δραστηριότητες» της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζεται και προστίθεται ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά  «λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ισοδύναμα μέτρα κατά των μονομερών ενεργειών προκειμένου να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους». Προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία έχουν υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το μελάνι δεν έχει ακόμη στεγνώσει στις τελευταίες προτάσεις του προέδρου μας για το θέμα αυτό. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η εποικοδομητική μας στάση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία», προστίθεται.

Το "υπέξ" ισχυρίζεται ακόμα ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός της περιοχής των κατεχομένων και αναφέρεται ότι για το μέλλον του Βαρωσιού θα αποφασίσει η τ/κ πλευρά. 

Επίσης, η τ/κ πλευρά επικρίνει τη Σερβία για τη στάση της στο Κυπριακό και ισχυρίζεται ότι η υπόθεση της κυριαρχικής ισότητας και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώς» θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία που θα συνάδει με την πραγματικότητα στο νησί. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προσφερθεί στα μέρη μια νέα, ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και αμοιβαία αποδεκτή βάση, η οποία θα συμβάλει όχι μόνο στην ευημερία και τη σταθερότητα των δύο λαών στο νησί, αλλά και στην ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», υποστηρίζει, τέλος.

«Προκλητική και κυνική η δήλωση»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του λεγόμενου υπεξ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, την χαρακτήρισε προκλητική και κυνική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «είναι μία δήλωση η οποία έρχεται μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν την 48η επέτειο κατάληψης της πόλης από τον τουρκικό στρατό και αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις της σημερινής τουρκικής ηγεσίας για την πόλη».

Μία δήλωση, σημειώνει, «η οποία μας υπενθυμίζει όμως παράλληλα και τα μεγάλα και εγκληματικά λάθη που έγιναν από δικής μας πλευράς και που έφεραν εδώ που έφεραν, την πόλη-σύμβολο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Όπως τονίζει, «εγκληματικά λάθη που άρχισαν με την ολέθρια απόφαση για εγκατάλειψη της πόλης το 1974 που οδήγησε στην δια περιπάτου κατάληψη της από τους έκπληκτους, για το απρόσμενο δώρο, Αττίλες».

Συνεχίσθηκαν δε, επισημαίνει «με τις επανειλημμένες από την πλευρά μας απορρίψεις μεγάλων προτάσεων-ευκαιριών, για επιστροφή της πόλης προς χάριν της μεγάλης ανοησίας του δήθεν μακροχρόνιου αγώνα, που αποτέλεσε και αποτελεί την επίσημη πολιτική όλων διαχρονικά των ηγεσιών μας. Με την ανεξήγητη δραπέτευση μας από τις συνομιλίες του Μον Πελεράν, την ώρα ακριβώς που επιτεύχθηκε συμφωνία στο εδαφικό και η Αμμόχωστος και πολλές άλλες κατεχόμενες περιοχές επέστρεφαν στους νόμιμους κατοίκους της».

Αναφέρει ακόμα πως «με τις μνημειώδους πολιτικής ανικανότητας και αφέλειας λανθασμένες εκτιμήσεις μας για την σοβαρότητα του κινδύνου αλλά και τις υπερφίαλες κατευναστικές δηλώσεις μας, όταν η τουρκική πλευρά προειδοποιούσε σαφέστατα ότι θα ανοίξει την κλειστή πόλη και θα αρχίσει την αξιοποίηση και τον σταδιακό εποικισμό της. Για όλα αυτά που έφεραν την υπόθεση της πόλης στην σημερινή τραγική κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι και ένοχοι, οι οποίοι έμειναν και μένουν δυστυχώς ατιμώρητοι».

Λέει ακόμα «και όχι μόνο αυτό. Κάποιοι εξ’ αυτών, τολμούν σήμερα να μας ζητούν να τους εκλέξουμε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί; Για να επιβραβεύσουμε την ανικανότητα τους και να τους επιτρέψουμε να παραδώσουν όλη την Κύπρο, όπως έκαναν και με την Αμμόχωστο, στην Τουρκία; Ή για  να ενταφιάσουν μία για πάντα και την παραμικρή ελπίδα λύσης του κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας, που ίσως απέμεινε»;

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αυτά είναι τα πιθανά σημεία της γεώτρησης»-Τι ισχυρίζονται Τούρκοι τεχνοκράτες

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας