Φωνές στον ΟΑΥ με απαιτήσεις Υπ. Υγείας-Ζητά 123 εκ. για υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ

Νέες φωτιές έχει ανάψει η επιστολή που έχει στείλει το Υπουργείο Υγείας προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, βάσει της οποίας ζητά να ενταχθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό του κονδύλι ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα κονδύλι που θα καλύπτει υπηρεσίες που δεν είναι ενταγμένες στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για φάρμακα, τα οποία βάσει πρωτοκόλλου δεν μπορούν να παρέχονται μέσω ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς αφήνουν ξεκάθαρες αιχμές όσον αφορά στην πολιτική θέληση για στήριξη του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τον ΟΑΥ μία επιστολή, ζητώντας όπως στον προϋπολογισμό του υπάρχει το κονδύλι των 123 εκατομμυρίων, τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, τη χορήγηση φαρμάκων, τα οποία δεν βρίσκονται στους καταλόγους του ΓεΣΥ και για την στήριξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τα οποία δεν έχουν συμβληθεί με το Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Υπήρξε ένα πρόβλημα από τα πέρσι, που το Υπουργείο Οικονομικών μονομερώς απέκοψε την εισφορά του κράτους προς το ΓεΣΥ, που κατά τη δική μας άποψη δεν είναι σωστό, επειδή δεν μπορεί ο κάθε εισφορέας να αποκόπτει εισφορές από μόνος του. Έγινε τότε μία εκτενής συζήτηση και δημόσια και μεταξύ των διάφορων φορέων», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια, από τα 123. Πάντως, αφορά μία υπηρεσία που θα έπρεπε να είχε ήδη συμβληθεί στο ΓεΣΥ, ωστόσο ακόμη δεν έχει ενταχθεί.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΓεΣΥ, η Λερναία Ύδρα και ο γόρδιος δεσμός ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη

«Δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες διεργασίες και οι δομές που θα πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Θα έπρεπε να υποστηριχθεί ο Οργανισμός και το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστεί για να ενταχθούν το συντομότερο. Η αποστολή στο εξωτερικό, θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, επειδή θα αφορά ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν υπηρεσίες μέσω ΓεΣΥ. Δεν μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω ΓεΣΥ αλλά να αποστέλλονται στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό, διαφορετικά να γίνεται για όλους».

Εκτός από την εν λόγω υπηρεσία, το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου των 123 εκατομμυρίων, όπως φαίνεται ότι εξηγείται στην επιστολή, αφορά στο θέμα των φαρμάκων. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, τόσο δημόσια, όσο και μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς είναι μεγάλο αγκάθι, το γεγονός ότι ακόμη δεν καλύπτονται όλα τα φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ.  

«Πέρσι ήταν ένα κονδύλι των 56 εκατομμυρίων και φέτος φαίνεται ότι το κονδύλι θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια. Για μας δεν είναι κατανοητό, επειδή έχουν ενταχθεί πολλά φάρμακα στο ΓεΣΥ και θα έπρεπε να ήταν φθήνουσα η κατάσταση. Εμείς έχουμε μία πρόταση για ένταξη όλων των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, για να σταματήσει η ταλαιπωρία, επειδή η παράλληλη διαδικασία δεν είναι ούτε σωστή, αλλά υπάρχουν και καθυστερήσεις. Την πρότασή μας την έχουν αποδεχτεί όλοι οι εμπλεκόμενοι και ο ΟΑΥ και οι φαρμακευτικές υπηρεσίες και οι φαρμακευτικές εταιρείες προς συζήτηση, αλλά παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας».

Η απαίτηση του Υπουργείου Υγείας, για το κονδύλι των 80 εκατομμυρίων για το συγκεκριμένο θέμα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ΟΣΑΚ, η οποία ζητά να ξεκαθαριστεί για ποια φάρμακα ζητείται αυτό το ποσό, δηλαδή αν πρόκειται για αυτά που δεν βρίσκονται στο πρωτόκολλο.

«Πρέπει να καθοριστεί τι εννοούμε και φάρμακα εκτός πρωτοκόλλων. Αν ένα φάρμακο δεν πρέπει να είναι στο πρωτόκολλο, δεν πρέπει να δίνεται από κάποιον άλλο, με άλλη διαδικασία. Διαφορετικά πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και να βγουν να πουν ότι “όσα φάρμακα δεν αξιολογούνται να είναι στο ΓεΣΥ, μην ανησυχείτε, σας τα δίνουμε εμείς εδώ”. Θα πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά να το πουν δημόσια να το ξέρουν όλοι. Κι εγώ μπορεί να αγοράζω φάρμακα από το φαρμακείο, που δεν είναι μέσα στο ΓεΣΥ, να το ξέρω να πηγαίνω στο Υπουργείο».

Οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους αρμόδιους, με την ΟΣΑΚ να τονίζει πως η πρότασή τους βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και οκτώ μήνες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει συζήτηση επί της συγκεκριμένης πρότασης.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι μιλούμε για φάρμακα που δεν έχουν αξιολογηθεί από το ΓεΣΥ και θα πρέπει να αξιολογηθούν και να μπουν στο σύστημα. Αλλά, πέραν από αυτό, εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση, εδώ και οκτώ μήνες για να ενταχθούν όλα τα φάρμακα στο ΓεΣΥ. Γι’ αυτά πρέπει να εργάζεται το Υπουργείο Υγείας και να λύνει πράγματα. Θέματα που υπάρχουν στο ΓεΣΥ και να έχουν όλοι οι ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα. Όχι να διαιωνίζουμε το πρόβλημα και να λέμε εμείς έχουμε τη λύση».

Τα υπόλοιπα 18 εκατομμύρια από τα 123, όπως εξηγεί ο κ. Κουλούμας, αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και τη στήριξη των νοσηλευτηρίων, που δεν έχουν ακόμη συμβληθεί στο ΓεΣΥ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατό να υπάρχει το Γενικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχει ο ΟΚΥπΥ με τα μοναδικά τριτοβάθμια νοσοκομεία, να είναι συμβεβλημένα με το Σύστημα τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά να λέμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν προσφέρονται και να πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες και δεν μπορεί να πληρώνει, είτε έμμεσα είτε άμεσα ο Οργανισμός σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτός του ΓεΣΥ. Διαφορετικά, γιατί τα υπόλοιπα να είναι στο ΓεΣΥ; Είναι και παράνομο, διότι διαφορετικά θα πρέπει να αμοίβονται και οι ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές και θεραπευτές».

Αυτή η αναφορά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους ασθενείς, αφού αυτό που τονίζεται είναι ότι ο στόχος όλων θα έπρεπε να είναι η εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα και η ενδυνάμωσή τους και όχι να λειτουργούν ένα παράλληλο σύστημα. Μάλιστα, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει.

«Εμείς καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει θέση και να θέσει τα πράγματα στην ορθή τους πορεία. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Μόνο με πολιτική παρέμβαση του Προέδρου μπορεί να φέρουμε ξανά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ και του ΔΣ του ΟΑΥ και να φέρουμε τα πράγματα στην σωστή τους πορεία, που είναι η ενίσχυση και η ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ, επίλυση των προβλημάτων και η ενίσχυση της αυτονόμησης. Όταν υπάρχει παραδοχή από το Υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει ανεπάρκεια, ποιος ευθύνεται; Ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΚΥπΥ; Είναι οργανισμός του Υπουργείου Υγείας. Αυτό έχει τις ευθύνες που δεν πάει καλά και τώρα έρχεται να πετάξει τις ευθύνες αλλού και να δημιουργήσει ένα άλλο σύστημα; Αν υπάρχουν υπηρεσίες που δεν προσφέρονται, ο ΟΚΥπΥ κάνει αυτό που έκανε πάντα και καλεί γιατρούς από το εξωτερικό για να κάνουν επεμβάσεις που δεν προσφέρονται στον κρατικό τομέα. Υπάρχουν διαδικασίες, όχι να πληρώνουμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα»

Στο μεταξύ, ο κ. Κουλούμας ξεκαθάρισε πως ως Ομοσπονδία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, όσον αφορά στην έρευνα που έχει εξαγγείλει ότι θα διενεργήσει η Επιτροπή Ασυμβίβαστου, για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και σέβονται οποιαδήποτε απόφαση.

«Αναμένουμε την Επιτροπή Ασυμβίβαστου να εξετάσει την υπόθεση του κ. Αντωνίου, που είναι ένα άτομο που έχει δώσει την ψυχή του, τόσα χρόνια για το ΓεΣΥ. Από εκεί και πέρα περιμένουμε την Επιτροπή να μας ελέγξει και εμάς και αν υπάρχει ασυμβίβαστο, το δεχόμαστε. Η γνωμάτευση που είχε δοθεί, σε ανύποπτο χρόνο, από το νομικό τμήμα του ΟΑΥ, για ένα άλλο μέλος που η σύζυγός του ήταν γιατρός, που έλεγε ότι δεν υπήρχε ασυμβίβαστο και αυτή η γνωμάτευση είχε σταλεί στο Υπουργείο Υγείας και στο Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση ούτε από το ίδιο το ΚΕΒΕ που αφορούσε τον εκπρόσωπό του».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουλούμας υπέδειξε πως το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. «Στηρίζουμε το ΓεΣΥ ή όχι; Το πολεμούμε ή όχι; Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε έλεγχο, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει, σχετικά με τις αναφορές για περίπου €120 εκ. που ζητήθηκε να καταβληθούν από τον Οργανισμό για κάλυψη δαπανών του Υπουργείου για αποστολή ασθενών σε νοσοκομεία εκτός ΓεΣΥ, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου δήλωσε ότι το Υπουργείο εξυπηρετεί τους ασθενείς «γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τον ΟΑΥ».

Όσον αφορά τα φάρμακα, πρόσθεσε, «τονίζεται ότι οποιοσδήποτε τερματισμός παροχής φαρμακευτικής αγωγής από το Υπουργείο Υγείας θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και πάλι το Υπουργείο εξυπηρετεί τους ασθενείς γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τον ΟΑΥ».

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας, αναγκάζεται, σε πολλές περιπτώσεις, κατεπείγοντα περιστατικά τα οποία δεν είναι σε θέση να αναλάβουν νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε μη ύπαρξης εφημερεύοντα ειδικού γιατρού, ή λόγω έλλειψης κλινών, να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών με σημαντικά υψηλά κόστη προκειμένου «και πάλι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

«Όλες αυτές τις υπηρεσίας τις οποίες ρυθμίζει το Υπουργείο Υγείας είναι υπηρεσίες που έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει ο ΟΑΥ. Ωστόσο, οι λόγοι καθυστέρησης στην ανάληψη των υπηρεσιών από τον ΟΑΥ καθώς και οι μηχανισμοί που θα πρέπει να στηθούν, αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του ΟΑΥ και όχι του Υπουργείου Υγείας», είπε.  Είναι και γι’ αυτό, πρόσθεσε, που το Υπουργείο Υγείας θα εξακολουθήσει, μέχρι να είναι έτοιμος ο ΟΑΥ να ανταπεξέλθει, να διεκπεραιώνει, προς τον συμφέρον των ασθενών, τις αποστολές εσωτερικού «και το κόστος αυτό θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ».

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό να τονιστεί, για να γνωρίζει και ο κόσμος, χωρίς να υπάρχει παραπληροφόρηση, ότι οποιεσδήποτε αποστολές ασθενών διεκπεραιώνονται από το Υπουργείο Υγείας, (είναι) υπηρεσίες τις οποίες όφειλε να παρέχει ο ΟΑΥ και αδυνατεί να τις παρέχει στην παρούσα φάση». Διερωτήθηκε τι θα έπρεπε να κάνει το Υπουργείο Υγείας. «Να αφήσει εκτεθειμένους τους ανθρώπους;» ρώτησε.

«Δεν θα επιτρέψουμε να εκτίθεται σε κίνδυνο καμία ζωή και γι’ αυτό το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε παραπομπές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα», πρόσθεσε.

Είπε ότι αντί να επικροτείται η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και από την Ομοσπονδία Ασθενών, που δεν μένουν χωρίς φάρμακα οι ασθενείς, δέχεται επικρίσεις.

Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν για να μην εκτίθενται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, είπε ο κ. Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχίζει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας-Τι θα ισχύει για οχήματα με αερόσακους Takata
Στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον ΠτΔ το μέλλον του Λιμανιού Λάρνακας
Μελετά την εφαρμογή «Kids wallet» η Κυβέρνηση-Περιμένουν αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά θα λάβουν αποφάσεις
Τον Μάρτιο η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του μαθητή-Τι θα περιλαμβάνει
Back to school με ανυπόφορη κίνηση στους δρόμους-Επανέρχεται το ζήτημα ωραρίου των σχολείων
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε Πάφο και Λεμεσό-Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά
Στο Προεδρικό Βαφεάδης, Βύρας και ΚΕΒΕ για το Λιμάνι Λάρνακας-Επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα ο ΠτΔ
Εισφορά σαράντα χιλιάδων στη ΔΕΑ από την Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων-Μήνυμα για εορτασμό στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 2026 από ΠτΔ
Η Κύπρος γιορτάζει τα Θεοφάνεια-Στην Αγία Νάπα για καθαγιασμό των υδάτων οι Πρόεδροι Δημοκρατίας και Βουλής