Σχεδόν 60% η αύξηση των καυσίμων-Μεγάλες αυξήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες

Κατά 58,2% αυξήθηκαν οι τιμές των υγρών καυσίμων από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ενώ πολλές και μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, όπως καταγράφονται μετά τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τη Στατιστική Υπηρεσία.  

Σύμφωνα με πίνακα που ετοίμασε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σημειώθηκε στα υγρά καύσιμα, που αυξήθηκαν κατά 58,2%. Επιπλέον, μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα βρώσιμα έλαια, κατά 53,54% και τα Ξενοδοχεία κατά 51,08%.

Σημαντική είναι και η αύξηση που καταγράφηκε αυτό το διάστημα στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο εντός 7 μηνών αυξήθηκε κατά 48,96%. Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών, κατά 44,18%.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκε μείωση 11,99% στα φρέσκα λαχανικά.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση τον Ιούλιο σημειώθηκε στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών, που αυξήθηκαν κατά 24,8% και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αυξήθηκε περαιτέρω κατά 16,73% μέσα σε ένα μήνα. Το ίδιο διάστημα, η μεγαλύτερη μείωση τιμής σημειώθηκε στα αντρικά και βρεφικά και παιδικά υποδήματα, κατά 19,22% και 19,05% αντίστοιχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο 2022 έφτασε το 10,9%.

 

Κάτω από μέσο όρο ΕΕ ο κίνδυνος φτώχειας για νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας στην Κύπρο

Στο 51,6% βρισκόταν το 2020 ο δείκτης κινδύνου φτώχειας στην Κύπρο για άτομα κάτω των 65 ετών σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (σε σχέση με 64,0% στον μέσο όρο της ΕΕ) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2020 στην Δανία (48,7%) και στην Ιρλανδία (49,9%), ενώ σε εννέα κράτη μέλη καταγράφηκε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λιθουανία (85,4%), τη Ρουμανία (84,2%) και τη Λετονία (80,6%).

Ως ένταση εργασίας ορίζεται ο βαθμός στον οποίο όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία έχουν εργαστεί σε σχέση με το πόσο θα μπορούσαν να είχαν εργαστεί κατά μια συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με το σημείωμα της Eurostat, η γενική τάση είναι πως όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης έντασης εργασίας ανά νοικοκυριό, τόσο χαμηλότερες πιθανότητες υπάρχουν πως τα άτομα που μένουν σε αυτό αυτό θα διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat για την ΕΕ το 2020, ενώ ο δείκτης κινδύνου φτώχειας βρισκόταν στο 64,0% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή έντασης εργασίας, βρισκόταν στο 5,3% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ υψηλή ένταση εργασίας, και στο 23,6% για τα άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά με μέτρια ένταση εργασίας.

Η ίδια τάση εντοπίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνει η Eurostat. Στην περίπτωση της Κύπρου, βρισκόταν στο 3,8% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ υψηλή ένταση εργασίας, και στο 27,8% για τα άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά με μέτρια ένταση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης
Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών
Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Αγκάθι οι λίστες αξιολόγησης
Έκκληση Αρχιεπισκόπου σε ηγέτες ισχυρών χωρών να πιέσουν για επιστροφή Ισραηλινών ομήρων
Άλλες δύο πτήσεις φθάνουν από τον Λίβανο στη Λάρνακα-Αναμένεται άφιξη 500 Αυστραλών υπηκόων
Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας scooters σε δημόσιους δρόμους Δήμου Πάφου
Πράσινο Υπουργικού για ηλεκτρονική ταυτότητα-Εγκρίθηκε η αγορά 100.000 ταυτοτήτων
«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής