Πρόστιμο 25 χιλιάδων για τον θάνατο του άτυχου Κάτσιου-Χτυπήθηκε από όχημα ενώ κλάδευε

Χρηματικό πρόστιμο ύψους 25 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στον Δήμο Λιβαδιών για παραβάσεις που αφορούν τις διατάξεις της Νομοθεσίας για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 45χρονου Γιώργου Κάτσιου, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έσβησε στο μεροκάματο το 2017. 

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη του Δήμου Λιβαδιών που παράβηκε τις διατάξεις της Νομοθεσίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα της δίωξης αυτής το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τον Δήμο Λιβαδιών που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε εργασίες συντήρησης/κλαδεμάτων στην περιοχή του Δήμου, σε συνολικό πρόστιμο 25 χιλιάδες ευρώ για παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας Κανονισμών και του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτουμένων του και έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία».

Συγκεκριμένα οι παραβάσεις αφορούν «παράλειψη διάθεσης και εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων του, ο ένας θανάσιμα. Παράλειψη παροχής επιτήρησης κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης/κλαδεμάτων στην περιοχή του Δήμου και παράλειψη διάθεσης κατάλληλων πληροφοριών, καθοδήγησης και εκπαίδευσης των εργοδοτουμένων του σχετικά με την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών».

Επίσης ο Δήμος Λιβαδιών καταδικάστηκε για «παράλειψη διασφάλισης της ασφάλειας και υγείας των εργοδοτουμένων που εργάζονταν στα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου, δηλαδή τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και πρόληψης με την τοποθέτηση κατάλληλων και επαρκών συστημάτων αναχαίτισης, όπως στηθαίων ασφάλειας ή άλλων ισοδύναμων μέτρων, ρύθμιση του ορίου ταχύτητας, προειδοποιητικές πινακίδες ή άλλο προειδοποιητικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα αυτά να εκτίθενται σε κίνδυνο».

Υπενθυμίζεται πως το τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της 17ης Οκτωβρίου 2017 στα Λιβάδια. Οδηγός ημιφορτηγού, ενώ κατευθυνόταν από τον κυκλικό κόμβο του Intercollege προς τον κυκλικό κόμβο των Λειβαδιών, σε κάποιο σημείο παρέσυρε δύο υπαλλήλους του Δήμου Λειβαδιών που βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά της Λεωφόρου, σύμφωνα με την πορεία του αυτοκινήτου, και προσπαθούσαν να περισυλλέξουν αποκόμματα θάμνων που είχαν κλαδέψει προηγουμένως.

Ο ένας υπάλληλος από το κτύπημα κατέληξε στο αριστερό πεζόδρομο, ενώ ο Γιώργος Κάτσιου, παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο αρκετά μέτρα μπροστά. Από τη σύγκρουση Κάτσιου τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο συνάδελφος του σοβαρά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις-Δεν προέκυψαν προβλήματα
Συνελήφθησαν όλοι εμπλεκόμενοι της αιματηρής συμπλοκής-Επαναξιολογούνται τα κίνητρα της υπόθεσης
Θρήνος στον εκπαιδευτικό κόσμο-Έφυγε η καθηγήτρια Κάλη Μικρασιάτη
Ανθίζει το παγκόσμιο λαθρεμπόριο κοκαΐνης-Στα 25 εκατομμύρια οι χρήστες
Στις 22 Ιουλίου η απόφαση για Ζαννέτου-Κατατέθηκε η ιατρική βεβαίωση για άσθμα, έδειξε κακοβουλία η υπεράσπιση
Χαιρέτισε την αμερικανική παρέμβαση για εκεχειρία ο Πρόεδρος-Εισηγήθηκε μεταφορά ή ακύρωση φορολογιών της ΕΕ
Επιστολή διοικητών του Αρχιλοχία στο Δικαστήριο που ζητούν επιείκεια για το θάνατο Γιαννιού-«Ήταν ένα στιγμιαίο λάθος»
Κλείδωσε η ημερομηνία των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα-Πάνω από διακόσιες χιλιάδες οι «ψηφοφόροι»
Τερμάτισε το διορισμό Αριστοτέλους στο ΥΠΑΜ η ΕΔΥ-Διορίστηκε αναπληρωματικός ΓΔ ο Ελλίκος Ηλία
Το μήνυμα της Λοττίδου για την διεθνή ημέρα υποστήριξης θυμάτων βασανιστηρίων-«Χρέος όλων η εξάλειψη τους»