Η εγκύκλιος που εκθέτει Αστυνομία για Αριστοτέλους-Δεν είναι απόρρητα τα email
10:06 - 03 Αυγούστου 2022
Την ώρα που την πύλη του ΤΑΕ Αρχηγείου περνά η υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνά Δημητρίου, ενώ σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη η Διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους, σε σχέση με την ποινική έρευνα που άνοιξε η Αστυνομία για την διαρροή ενός… email, μια εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση, εγείροντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα ως προς τους χειρισμούς των Αρχών, οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αφού παραπέμπουν σε… πιάτο εκδίκησης στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που κατήγγειλε η Αριστοτέλους και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με την δημόσια εγκύκλιο, κανένα ηλεκτρονικό email δεν μπορεί να θεωρηθεί διαβαθμισμένο, κάτι το οποίο, όπως εξήγησαν νομικοί που μίλησαν στον REPORTER, η Αστυνομία θα έπρεπε καταρχάς να διερευνήσει εάν πρόκειται για απόρρητο έγγραφο, προτού να αρχίσει ποινικές ανακρίσεις. Όπως ανέφερε νομικός, «το οξύμωρο και το περίεργο είναι πως ξεκίνησαν ανάποδα, ανακρίνοντας πρόσωπα, ενώ μετά θα ελέγξουν εάν πρόκειται για απόρρητο έγγραφο. Πώς γίνεται να κάνεις επίστηση στο Νόμο αλλά να μην ξέρεις εάν το έγγραφο ήταν απόρρητο; Δηλαδή, πας να συλλάβεις κάποιον για φόνο, αλλά δεν ξέρεις αν έγινε φόνος;».
Τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Αστυνομίας και την σπουδή την οποία επέδειξε για να καλέσει για ανακριτική κατάθεση τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, μεγιστοποιούνται, εάν διαβάσει κανείς και την εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, σε σχέση με τη διαχείριση ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email), εντός της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Ουσιαστικά η εν λόγω εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον κ. Παντελή στις 24 Μαρτίου του 2021, δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το πως όλη η δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να διαχειρίζεται το θέμα αποστολής και παραλαβής email, ενώ ξεκαθαρίζει με κρυστάλλινο τρόπο, ότι αυτά δεν μπορούν να θεωρούνται επίσημα έγγραφα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφθορά: Η υποκρισία των νομοθετών, οι αερολογίες και τα λόγια του Αριστοτέλη
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει πως, «η επικοινωνία στη Δημόσια Υπηρεσία, τόσο μεταξύ Λειτουργών, όσο και με τους πολίτες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για την απλούστευση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών».
Διευκρινίζει την ίδια ώρα ότι, «τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail), δεν υποκαθιστούν και δεν θεωρούνται επίσημα έγγραφα, τουλάχιστον μέχρι να υιοθετηθούν ρυθμίσεις που να διέπουν την ηλεκτρονική υπογραφή».
Σε άλλο σημείο και αυτό ενδεχομένως να είναι το πιο σημαντικό, υπενθυμίζει πως, «απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αποστολή διαβαθμισμένων εγγράφων ή εγγράφων που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα».
Αν λοιπόν έχει κάποιος υπόψη του τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και ακούει ότι η Διευθύντρια των Φυλακών, διερευνάται ποινικά για έξι αδικήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της διαρροής απόρρητου εγγράφου και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, τότε εγείρονται στο μυαλό του τεράστια ερωτήματα.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση των Φυλακών, διερευνάται κατά πόσο διέρρευσε απόρρητη ενημέρωση - email - σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος απενεργοποίησης κινητών, ώστε να κάνει και συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που δεν θα περιορίζονταν μόνο στους κρατούμενους αλλά και εκτός Φυλακών. Η απόρρητη ενημέρωση αφορά ένα μη διαβαθμισμένο και ανυπόγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα και το οποίο επιβεβαίωνε τη θέση της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία καταγραφόταν σε απόρρητη επιστολή που έστειλε στην υπουργό Δικαιοσύνης και η οποία διέρρευσε λίγες μέρες προηγουμένως στον Τύπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία
Η εν λόγω διαρροή για την οποία ελέγχονται η Άννα Αριστοτέλους, η Αθηνά Δημητρίου και στενοί συνεργάτες τους, ήταν δηλαδή ένα email μιας ιδιωτικής εταιρείας, που σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορεί να είναι ούτε απόρρητη, ούτε να θεωρείται διαβαθμισμένη.
Διερωτάται λοιπόν κανείς που στηρίχθηκαν τα μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου που ανέλαβαν την υπόθεση και αναγκάστηκαν να εργαστούν και υπερωρίες το Σάββατο για μια υπόθεση που εκ προοιμίου εδράζεται σε λανθασμένη βάση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… ντόμινο ερευνών μετά τις βόμβες Αριστοτέλους, οι συγκυρίες και τα «ανείπωτα»