Αναρμόδιο δηλώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την τύχη του 12χρονου Βρετανού που είναι σε κώμα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δηλώνει ότι δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων για την τύχη του 12χρονου Άρτσι, που είναι σε κώμα και για τον οποίο η Δικαιοσύνη στη Βρετανία έχει δώσει την έγκριση να τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη.

Οι γονείς του Άρτσι Μπάτερσμπι προσέφυγαν στο Δικαστήριο στο Στρασβούργο ακριβώς για να αναβάλλουν την απόφαση αποσύνδεσης, η οποία θα μπορούσε να εκτελεστεί άμεσα.

Ζήτησαν από το δικαστήριο «προσωρινά μέτρα αναστολής μιας απόφασης, με το σκεπτικό της αποτροπής ανεπανόρθωτης ζημιάς. Ωστόσο το ΕΔΑΔ έκρινε ότι τα επιχειρήματα δεν είναι ορθά.

Είχαν εξαντλήσει νωρίτερα όλα τα μέσα στη Βρετανία, όπου δικαστήριο και Εφετείο είχαν αποφασίσει ότι μπορεί να τερματιστεί η υποστήριξη.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι το αγόρι είναι εγκεφαλικά νεκρό, χωρίς ελπίδα ανάνηψης. Θα διατηρούσαν πάντως την υποστήριξη μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΕΔΑΔ.

Αντιθέτως οι γονείς ζητούν να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία και δηλώνουν ότι ιατρικές ομάδες από την Ιταλία και την Ιαπωνία έχουν ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του. Η καρδιά του χτυπά ακόμη και σφίγγει το χέρι της μητέρας του, υποστηρίζουν για το αγόρι που νοσηλεύεται στο Λονδίνο.

«Μάχη μέχρι τέλους» για τους γονείς

Ο Αρτσι εντοπίστηκε στις 7 Απριλίου χωρίς τις αισθήσεις του. Πιθανόν, όπως εικάζει η μητέρα του να είχε πάρει μέρος σε κάποιο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι-πρόκληση.

Από τότε οι γιατροί σε νοσοκομείο στο Λονδίνο τον κρατούν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη και με φαρμακευτική αγωγή.

Οι γιατροί στο Λονδίνο λένε από την πλευρά τους ότι το αγόρι είναι εγκεφαλικά νεκρό χωρίς ελπίδες ανάκαμψης και ότι το καλύτερο για τον ίδιο θα είναι να τερματιστεί η υποστήριξη. Με αυτό συντάχθηκε και βρετανικό ανώτατο δικαστήριο που έκρινε ότι η συνέχεια της θεραπείας θα ήταν μάταιη.

Οι εξετάσεις που έγιναν τον Ιούνιο έδειξαν ότι το αγόρι δεν παρουσιάζει αντιδράσεις σε ερεθίσματα. Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη, αλλά οι γονείς άσκησαν έφεση. Χθες, Τρίτη, άλλο ένα βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη – και μάλιστα άμεσα.

Λίγο πριν οι γιατροί κλείσουν τα μηχανήματα, οι γονείς του αγοριού  προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Υποστηρίζουν ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις της Βρετανίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

«Ελπίζω να του δώσουν μια ευκαιρία να ζήσει, το αξίζει αυτό», είπε η μητέρα του αγοριού, εκφράζοντας την απορία γιατί να μην μεταφερθεί σε άλλη χώρα για τη θεραπεία του. Πρόσθεσε ότι «στο χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε ο Αρτσι να μεταφερθεί σε κέντρο θεραπείας, «αλλά το νοσοκομείο είπε με ωμότητα όχι».

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τα «βρήκε» ο Αλ Σάραα με τους Κούρδους-Νέες διακηρύξεις για ειρήνευση στη Συρία
Φωνές δικηγόρων για διακοπές ρεύματος στο Δικαστήριο Λευκωσίας-Δημιούργησε προβλήματα και στο i-justice
Τέσσερις συλλήψεις μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας-Βρέθηκαν πιστόλι και ναρκωτικά
Τα είπε τηλεφωνικώς με Κόστα ο ΠτΔ πριν την Γενεύη-Επανέλαβε τις κοινές θέσεις ΕΕ για στήριξη της ΚΔ
Χειροπέδες στον 60χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου μετά την καταγγελία για παρενόχληση ανήλικης
Σάλος στη Ρουμανία με το «κόψιμο» του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου από τις εκλογές
Πτήση από Σικάγο προς Δελχί γύρισε πίσω λόγω ενός ασυνήθιστου προβλήματος-Ήταν 10 ώρες στον αέρα
Ενδοκρινολόγος αφυπηρέτησε το 2024 και λάμβανε μισθό και επιδόματα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025
Παραδίδεται εντός των ημερών στο Υπουργικό το πόρισμα για Θανάση Νικολάου
Πάνω από 30 τραυματίες από τη σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα-Φόβοι για μεγάλη διαρροή καυσίμων