Μια ανάσα από το ρεκόρ πληρότητας ξενοδοχείων-Καθοριστικοί οι επόμενοι δυο μήνες

Καθοριστικοί για την τουριστική βιομηχανία είναι οι επόμενοι δυο μήνες, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα διαφανούν και τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό που κατέλυσε σε ξενοδοχεία του νησιού μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μέχρι στιγμής πάντως, επικρατεί ικανοποίηση καθώς τα νούμερα βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, όπου ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας. Οι κρατήσεις που υπήρξαν μέχρι τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία άφησαν ικανοποίηση στους ξενοδόχους, ωστόσο οι εναπομείναντες μήνες, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί αφού είναι αυτοί που θα καθορίσουν και τον τελικό αριθμό εσόδων. 

Αποτελεί γεγονός, πως τα δυο προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσαν ηχηρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, καθώς λόγω της πανδημίας που ταλάνισε ολόκληρο τον πλανήτη, μειώθηκε ο τουρισμός και φυσικά και οι κρατήσεις, κάτι που έφερε και τη μείωση των εσόδων στους ξενοδόχους. Έτσι, μετά από δυο χρόνια, οι ξενοδόχοι είδαν ξανά τους χώρους τους να γεμίζουν από τουρίστες και να έχουν σημαντικά έσοδα, θυμίζοντας εποχές του 2019, όπου χαρακτηρίζεται ως χρονιά ορόσημο, αφού είχαν καταγραφεί υψηλοί αριθμοί κρατήσεων και τουριστών. 

Την ικανοποίηση που επικρατεί ανάμεσα στους ξενοδόχους, εξέφρασε άλλωστε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, σημείωσε ότι η σεζόν για την τουριστική βιομηχανία δεν ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, αλλά τελειώνει τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. «Μέχρι στιγμής, επικρατεί μια σχετική ικανοποίηση υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα όπως διαμορφωθήκαν μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς βρισκόμαστε κοντά στο 73-74% πληρότητας του 2019, όπου ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τόπο μας και ελαφρώς πιο πάνω στα έσοδα γύρω στα 79-80%. Οπόταν υπάρχει ένα θετικό πρόσημο, αλλά αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθούν και σε ποιο βαθμό οι ερχόμενοι δυο μήνες, όπου υπάρχουν κρατήσεις και ευελπιστούμε ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα».

Καθοριστική και βαρυσήμαντη είναι η κάθε μέρα που περνά επεσήμανε παράλληλα ο κ. Ρουσουνίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αξιολογούνται τα δεδομένα επί καθημερινής βάσεως. «Είναι πάρα πολύ καθοριστική η επόμενη περίοδος, ούτως ώστε τέλος της σεζόν να κάνουμε τη σούμα μας και να δούμε που περίπου θα κλείσει η φετινή χρόνια, αφού ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά όπως εξελίχθηκε. Μετά, ακολουθεί η επόμενη χρονιά που θα είναι εξίσου δύσκολη με τεράστιες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Τρομάζει η επόμενη χρονιά

Αναμφισβήτητα, τα όσα βιώνουμε στην τρέχουσα περίοδο με τις νέες τσουχτερές αυξήσεις σε κάθε τομέα, θα έχουν αντίκτυπο και στην τουριστική βιομηχανία την επόμενη σεζόν, όπου χαρακτηρίζεται ως χρονιά προκλήσεων. 

«Θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις όπου θα κορυφωθούν τα κόστη ενέργειας, οι πληθωριστικές τάσεις, τα ναύλα αεροπορικών εταιρειών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Όλα αυτά είναι ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό κράμα, το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε από τώρα, διότι αφενός μεν θα δημιουργήσουν τριγμούς στη βιομηχανία και αφετέρου μειώνουν και την αγοραστική δύναμη του δυνητικού τουρίστα, άρα θα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση που θα καταστούμε να λύσουμε».

Όσον αφορά το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κρατήσεις και εάν είναι τουρίστες ή ντόπιοι, ο κ. Ρουσουνίδης υπέδειξε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τουρίστες, «γιατί οι συμπατριώτες μας μετά και το πέρας του Αυγούστου, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, κάνουν ολιγοήμερες αποδράσεις, κυρίως Σαββατοκύριακα».

Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των τουριστών, αυτές παραμένουν στα ποσοστά όπως τα γνωρίζουμε, δηλαδή στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, και ακολουθούν Ισραήλ, Πολωνία Γερμανία, Γαλλία. Ενώ σχετικά με τις περιοχές προτίμησης των τουριστών, πολύ δημοφιλές για την περίοδο που ακολουθεί είναι η Πάφος, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ακολουθούν η Λεμεσός και η Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου