Εφιάλτης η αγορά οικίας, στροφή ζευγαριών σε διαμερίσματα-Ανοδική πορεία τιμών

Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η αγορά νέας κατοικίας για νεαρά ζευγάρια, αφού η αγοραστική αξία ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να βάζει σε δεύτερες σκέψεις αρκετούς νεαρούς, που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Την ίδια ώρα λοιπόν που η αξία ακινήτων ανεβαίνει και ταυτόχρονα μικραίνει το εμβαδόν της κάθε κατοικίας για να είναι προσαρμοσμένο με τα οικονομικά δεδομένα του καθενός, οδηγεί αρκετά νεαρά ζευγάρια σε διαμερίσματα, αφού αποτελούν πλέον τη μοναδική και πιο οικονομική ουσιαστικά λύση. 

Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί παράλληλα, η νέα νομοθεσία που βρίσκεται προς ψήφιση για το ΦΠΑ, καθώς πλέον το 5% ΦΠΑ θα είναι για κατοικίες μέχρι 140 τετραγωνικών, εν αντίθεση με αυτό που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα, όπου το 5% ΦΠΑ είναι για κατοικίες μέχρι και 200 τετραγωνικά. Ουσιαστικά πλέον αυτό που θα εφαρμόζεται είναι ότι όσες κατοικίες είναι μεγαλύτερες από 140 τετραγωνικά, τότε θα πρέπει να πληρωθεί 19% ΦΠΑ για όλο το κόστος ανέγερσης. 

Η νέα διαφοροποίηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, αλλά και σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της αξίας των ακινήτων προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πλέον τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και της ανοδικής τάσης που υπάρχει, φάνηκε να υπάρχει μια ιδιαίτερη κλίση και προτίμηση προς την αγορά διαμερίσματος, καθώς είναι σε πιο προσιτή τιμή σε σχέση με τις κατοικίες που πλέον οι τιμές τους... καίνε. 

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η ακρίβεια έχει οδηγήσει τα νεαρά ζευγάρια σε μικρά σπίτια ή ακόμη και διαμερίσματα, υπέδειξε στον REPORTER o πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή. «Πρόκειται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της απόκτησης ιδιόκτητης στέγης. Η οποιαδήποτε διαφοροποίηση κόστους προς τα πάνω, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στα νεαρά ζευγάρια για να εκπληρώσουν το όνειρό τους για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας».

Τα προβλήματα που απομακρύνουν πιο πολύ το όνειρο απόκτησης ιδιόκτητης στέγης φαίνεται να είναι πάρα πολλά και γι' αυτό άλλωστε π κόσμος πλέον απευθύνεται στα διαμερίσματα, που είναι πιο χαμηλού κόστους. «Αλλά ακόμη και εκείνοι που θα απευθυνθούν σε αγορά κατοικίας, περιορίζονται σε μικρότερα εμβαδά γιατί το μπάτζετ τους αν πριν δυο χρόνια ήταν 300.000 θα μπορούσε να αγοράσει ένα σπίτι 200 τετραγωνικά, σήμερα όμως μπορούν αγοράσουν με το ίδιο ποσό ένα σπίτι 150 τετραγωνικά».

Η οικοδομική βιομηχανία δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται πολλαπλά πλήγματα, κάτι που έχει επίπτωση στον ίδιο τον καταναλωτή. «Το ένα είναι η αύξηση των οικοδομικών υλικών, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 20% του συνολικού κόστους. Δηλαδή εκεί που χρειαζόσουν 300.000 για να κτίσεις ένα σπίτι, σήμερα χρειάζεσαι 360.000. Έτσι έχει πολλούς που θα παραμείνουν στα ενοίκια. Επίσης, είναι και το θέμα της πανδημίας που δημιούργησε άλλα προβλήματα, όπως και τα ενεργειακά. Ένας για να συντηρούσε το σπίτι του, πλήρωνε 500 ευρώ ρεύμα, σήμερα χρειάζεται 800 ευρώ. Επίσης, είναι και τα θέματα των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού, καθώς πλέον η τράπεζα για να σου δανείσει χρήματα, χρειάζεται περισσότερα».

Οι εισηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για να δοθούν... ανάσες στους αγοραστές

Σε εισηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει προχωρήσει το ΕΤΕΚ, με τη θέση του να διαφοροποιείται από το Νομοσχέδιο που κατέθεσε το εν λόγω Υπουργείο στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα, ανέφερε ο κ. Κωνσταντή, «διαφοροποιούμαστε από την πρόταση του Υπουργείου, που αναφέρει για τα 90 τετραγωνικά να έχεις 5%, με το να είσαι επιλέξιμος μέχρι τα 110 τετραγωνικά. Θεωρούμε ότι αδικούνται πολλοί συμπολίτες μας, καθώς θα υποχρεωθούν να πάρουν κατεύθυνση προς τα διαμερίσματα λόγω της ακρίβειας που επικρατεί στα θέματα κατασκευαστικών υλικών, στα θέματα ενέργειας, λόγω πανδημίας και λόγω πολέμου. Όλα έχουν ακριβύνει και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει τουλάχιστον να γίνει πιο προσιτό και το διαμέρισμα που ένας μπορεί να θέλει να αγοράσει ένα τριάρι, λόγω και τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις για παράδειγμα, αν αγοράσει ένα διαμέρισμα 112 τετραγωνικών και δεν εμπίπτει στην κοινωνική πολιτική που είναι μέχρι τα 110 τετραγωνικά, θα πρέπει να πληρώσει δηλαδή εξ ολοκλήρου 19% ΦΠΑ αντί 5%. Άρα πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποίηση στα εμβαδά για να μην υπάρχει αυτή η αδικία».

Η δεύτερη βελτίωση που έχει προχωρήσει η ΕΤΕΚ στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι για τις οροφές που έχουν μπει στα διαμερίσματα και στις κατοικίες. «Έχει γίνει εισήγηση από μέρους μας να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% για να ανταποκρίνονται και να επικαιροποιούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα που όντως με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, σήμερα είναι αρκετά διαφοροποιημένα, καθώς ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών με αξία κάτω από 200.000, το βρίσκεις μόνο εκτός αστικού κέντρου. Γι’ αυτό θέση μας είναι αν αυξηθούν οι οροφές του κόστους».

Επίσης η μεταβατική περίοδος, σημείωσε ο κ. Κωνσταντή, «επιθυμούμε να είναι μεγαλύτερη, ούτως ώστε εκείνοι που ξεκίνησαν τη διαδικασία να μην νιώσουν εξαπατημένοι ότι τους ξεγέλασε το κράτος, αφού θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και 60.000 παραπάνω με το πέρας κάποιας χρονικής περιόδου».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου