Οι 787 αγνοούμενοι που δεν ταυτοποιήθηκαν-Πάνω από εβδομήντα γυναίκες

1619. Τόσοι ήταν οι αγνοούμενοι της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός ο αριθμός των αγνοουμένων, σημάδεψε τα παιδικά χρόνια κάθε Κύπριου που μάθαινε την αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου του στα σχολεία, αλλά και κάθε ανθρώπου, που στο άκουσμα της λέξης αγνοούμενος, εμφανίζονταν μπροστά του εικόνες με μαυροφορεμένες γυναίκες να κρατούν μια φωτογραφία του παιδιού, του συζύγου ή κάποιου συγγενή τους, εκλιπαρώντας να μάθουν νέα του.

Πολλοί άνθρωποι που έζησαν τις φρικτές ημέρες του πολέμου, όταν κληθούν να περιγράψουν την ιστορία τους, πάντοτε έχουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τους συγγενείς αγνοουμένων, που τους συναντούσαν σε χώρους που μεταφέρονταν αιχμάλωτοι πολέμου. Όλοι τους, περιγράφουν ακριβώς την ίδια ιστορία. Μόλις κατέβαιναν από τα λεωφορεία οι αιχμάλωτοι που ανταλλάζονταν με Τουρκοκύπριους, έβρισκαν ανθρώπους άγνωστούς τους, να τους ρωτούν αν είδαν τον τάδε ή τον τάδε. Κι όλοι, μα όλοι σήμερα, λένε πως ακόμα κι αν τους είδαν νεκρούς, δεν το έλεγαν στους ανθρώπους που ρωτούσαν, γιατί δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν.

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, από τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής και εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα καρτερικά να μάθουν τις τύχες των δικών τους ανθρώπων.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, όλα αυτά τα χρόνια έδωσε τεράστιους αγώνες και ταυτοποίησε εκατοντάδες οστά ανθρώπων που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, παρά την αναλγησία και την αδιαφορία των «αρχών» του ψευδοκράτους, που ενδεχομένως να γνωρίζουν αλλά δεν συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, για να ηρεμήσουν οι ψυχές των συγγενών τους.

Ο κατάλογος των αγνοουμένων, χωρίζεται σε δύο καταλόγους. Ο ένας, στον οποίο βρίσκονται 126 άτομα, είναι αυτός που περιέχει τα ονόματα Ελληνοκυπρίων, που δεν κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ, ενώ ο δεύτερος, καταγράφει 1493 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους που είχαν καταγραφεί εξαρχής.

Για τον πρώτο, δεν δίδονται στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, για το πόσοι έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ για τον δεύτερο, υπάρχουν καταγραφές πόσον έχουν ταυτοποιηθεί και πόσοι όχι. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία μέχρι σήμερα, έγιναν ταυτοποιήσεις 707. Για τους υπόλοιπούς 787, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους καταγράφονται 335 πολίτες, εκ των οποίων πέραν των 70 είναι γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι 452 ένοπλοι στρατιώτες που έδωσαν μάχες με τους Τούρκους στις εμπόλεμες ζώνες.

Οι μικρότεροι αγνοούμενοι που ακόμα αναζητείται η τύχη τους, ήταν μόλις τριών ετών. Πρόκειται για την Κίκα Κυριάκου από την κάτω Δερύνεια, που εξαφανίστηκε στην περιοχή της, στις 21 Αυγούστου 1974, καθώς και η Μαρία Κυριάκου, επίσης από την κάτω Δερύνεια, που χάθηκε την ίδια μέρα.

Ο κατάλογος των αγνοουμένων που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου