Οι... παραφουσκωμένες τιμές των ενοικίων βγάζουν νοκ άουτ τους φοιτητές

Την ώρα που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και το νέο ακαδημαϊκό έτος να βρίσκεται προ των πυλών, αρκετοί φοιτητές παρουσιάζονται αγχωμένοι. Και αυτό επειδή οι τιμές των ενοικίων είναι τόσο υψηλές, που δεν αφήνουν περιθώρια στους νεαρούς, ούτε στις οικογένειές τους, ωθώντας τους, μάλιστα, στα όρια της απόγνωσης.

Οι τιμές των ενοικίων, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ακρίβεια που πλήττει την Κύπρο τους τελευταίους μήνες, έχουν φτάσει αρκετές οικογένειες στα πρόθυρα της κρίσης, με το μέλλον να προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ, όσον αφορά στη μείωση των τιμών.

Και μπορεί στην Κύπρο οι αποστάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους περισσότερους να πηγαινοέρχονται στα πατρικά τους σπίτια, είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που αναγκάζονται να ζήσουν σε άλλες πόλεις, για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Το γεγονός ότι το ένα εκ των δύο δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή μία ασυνήθιστη πρακτική, βάσει της οποίας ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει τους χώρους να στεγάσει τους φοιτητές του που έχουν ανάγκη, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Από τη μία πλευρά της ζυγαριάς υπάρχουν οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, που μέρα με τη μέρα αυξάνονται και από την άλλη πλευρά είναι οι ήδη αυξημένες τιμές των ενοικίων τόσο σε Λευκωσία, όσο και σε Λεμεσό, όπου βρίσκονται τα κυριότερα πανεπιστήμια, με τους αρμόδιους να έχουν ξεχάσει τι εστί μείωση. Όλα αυτά συμβάλλουν αρνητικά, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην ομαλή μετάβαση των νέων στη φοιτητική ζωή.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Λεμεσό, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ένα άτομο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, καθώς για ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου χρειάζονται τουλάχιστον 800-900 ευρώ. Τιμές που ένας εργαζόμενος μόνος του δεν μπορεί να καλύψει, πόσο μάλλον ένας φοιτητής που ενδεχομένως να μην μπορεί να δουλέψει, λόγω διαβάσματος.

Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Αντιθέτως και τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, καθώς μετά τις δύσκολες δύο προηγούμενες χρονιές, λόγω πανδημίας, αλλά και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οικονομική κατάσταση των πολιτών έχει επιδεινωθεί.

Πάντως και στη Λευκωσία οι τιμές είναι τσιμπημένες, αφού για ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 500-600 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά πιο κάτω από αυτές της Λεμεσού, δεν παύει από το να είναι στα ύψη, προκαλώντας δυσφορία στους καταναλωτές, αφού οι περισσότεροι νέοι φοιτητές έρχονται στη Λευκωσία, τόσο για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσο και για τα ιδιωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόγνωση οι φοιτητές με τα τσουχτερά ενοίκια-Δίνει ανάσα το πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ

Μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί κατά το διπλάσιο, τουλάχιστον, η ζήτηση από τους φοιτητές για εστίες στη Λευκωσία, αλλά και στη Λεμεσό. Ωστόσο, η προσφορά παραμένει στα ίδια επίπεδα, κάτι που δεν ικανοποιεί τους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι στη Λεμεσό έχουν παραχωρηθεί εστίες από την Αρχιεπισκοπή, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που ανάγκασε το ΤΕΠΑΚ να εφαρμόσει την πρακτική, βάσει της οποίας καλεί τις οικογένειες, ουσιαστικά, να «υιοθετήσουν» φοιτητές, για να μπορούν αυτοί να έχουν ένα χώρο, όπου θα διαμένουν και θα παρέχεται επίδομα από το Πανεπιστήμιο.

Αυτό, ωστόσο, είναι ασυνήθιστο για την κυπριακή αγορά και ενδεχομένως να μην έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπος στους φοιτητές. Κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει την Κυβέρνηση, αλλά και τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και να λάβουν κάποια μέτρα, με στόχο να στηριχθούν οικονομικά οι φοιτητές, αλλά και τα πανεπιστήμια, για να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους νέους.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και κάποια κόλπα που μπορούν να κάνουν οι φοιτητές, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά τους. Αυτό δεν είναι άλλο από το να ψάχνουν για σπίτι σε περιοχές που δεν είναι και τόσο κοντά στο πανεπιστήμιό τους, αλλά και αν είναι εφικτό, να βρουν συγκάτοικο, για να μοιράζονται τα έξοδα.

Και αυτό επειδή εκτός από τα αυξημένα ενοίκια, στον προϋπολογισμό τους προστίθεται ένα ακόμη ζήτημα, που είναι τα έξοδα διαβίωσης. Ρεύμα, κοινόχρηστα, φαγητό, νερό, οι τιμές των οποίων ήδη βρίσκονται στα ύψη και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να μειωθούν, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ασυνήθιστη πρακτική του ΤΕΠΑΚ-Καλεί οικογένειες να φιλοξενεί φοιτητές για 200 ευρώ

Δειτε Επισης

Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση