Το Europride διχάζει τη Σερβία-Ο πρόεδρος το ακύρωσε υπό τον φόβο «ακροδεξιάς βίας»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωση την ακύρωση, ή αναβολή, του Europride, της εκδήλωσης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο πρόεδρος σε δήλωσή του είπε ότι η ακύρωση «αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αλλά αυτή τη στιγμή το κράτος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι ένας λόγος για την ακύρωση είναι οι απειλές για τη συγκεκριμένη εκδήλωση από «ακροδεξιούς», γεγονός που προκαλεί φόβους για βίαια επεισόδια.

Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο σημειώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις στους δρόμους του Βελιγραδίου με το αίτημα της ακύρωσης του Europride, με τους διαδηλωτές να φέρουν πανό με μηνύματα όπως «δεν θέλουμε γκέι παρελάσεις και κατοχή από τη Δύση» και «μακριά τα χέρια σας από τα παιδιά μας».

Τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Σέρβος πρόεδρος είναι η νέα κρίση με το Κόσοβο, καθώς και οι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα.

Οι διοργανωτές του «Europride» πάντως επιμένουν και όπως δήλωσε η πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού, Kristine Garina, η εκδήλωση θα γίνει κανονικά «με μαζική συμμετοχή» και κάλεσε τις σερβικές αρχές «να προστατέψουν την εκδήλωση».

«Το κράτος δεν μπορεί να ακυρώσει το EuroPride -- μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το απαγορεύσει, κάτι που θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», έγραψε σε ένα τουίτ ο συντονιστής της εκδήλωσης Μάρκο Μιχαΐλοβιτς.

«Η πορεία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου», είπε.

«Εχθρική» χώρα η Σερβία για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Παρότι η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η πρωθυπουργός, η Άνα Μπρνάμπιτς, είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να ζουν μέσα στον φόβο.

Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά των ομοφυλοφίλων και τις δυνάμεις της τάξης. Η πορεία πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά με σημαντική παρουσία των δυνάμεων της τάξης.

Το να κρατιούνται από το χέρι παραμένει ένα ταμπού για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στη χώρα όπου σχεδόν το 60% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων IDEAS και GLIC.

Οι ενώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ήλπιζαν πέρυσι πως θα υιοθετείτο από τη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που αναγνώριζε το σύμφωνο συμβίωσης, όμως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε πει πως δεν θα υπέγραφε έναν τέτοιο νόμο επειδή το σερβικό Σύνταγμα «ορίζει τον γάμο ως νομική ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Απαιτώντας το 2012 από τις αρχές να απαγορεύσουν την πορεία υπερηφάνειας, ο τότε επικεφαλής της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας που ασκεί μεγάλη επιρροή στη χώρα, ο πατριάρχης Ειρηναίος, την είχε χαρακτηρίσει "πορεία της ντροπής".

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Η θέση των IDF για τον τραυματισμό Κυανόκρανων στον Λίβανο-«Πυροβολήσαμε κατά απειλής, το φυλάκιό τους ήταν κοντά»
Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ για «80 βλήματα» μέσα σε 3 λεπτά από τον Λίβανο
Επί μήνες ένοπλος Ισραηλινός παρίστανε τον στρατιώτη–Έχει φωτογραφεί και με τον Νετανιάχου στη Γάζα
Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα-Τουλάχιστον 16 οι νεκροί
Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να κάνει «ενδελεχείς έρευνες» για φερόμενες κακοποιήσεις μεταναστών
Ζελένσκι για συνάντηση με Πάπα-Κεντρικό θέμα η επιστροφή συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία
Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton
Σαράντα νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Νεαρή γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον-«Είναι ένα μωρό θαύμα»