Στον ίδιο παρονομαστή-Δεν πρόσθεσε τίποτα στη συζήτηση η συνεδρία της Ελέγχου

Απολύτως τίποτα δεν πρόσθεσε στην ουσία του θέματος διερεύνησης των ευθυνών για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η χθεσινή πολύωρη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία έδωσαν το παρόν τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. 

Κατά τη διάρκεια της επιτροπής, ουσιαστικά επαναλήφθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή σημαντικά στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση του, ενώ το μοναδικό καινούριο στοιχείο που υπήρξε ήταν η προαναγγελία εκ μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να θέσει υπόψη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, την ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, σε σχέση με τη σύγκρουση συμφέροντος που διαπιστώνει για τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι όπως εξήγησε ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν εμπλοκή σε 500 και χίλια διαβατήρια αντίστοιχα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή-«Μεν μου κάμμετε το δάκτυλο, από σιει μούγια μουγιάζεται»

Από πλευράς Κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος, υπήρξε προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι και κατά κάποιον τρόπο να πέσει στα μαλακά η έκθεση Οδυσσέα, με τον Νίκο Νουρή αλλά και τη Σάβια Ορφανίδου να υποδεικνύουν πως τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποτελούν επανάληψη ευρημάτων της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου και να επιχειρούν ουσιαστικά απαξίωση της. Από την άλλη η αντιπολίτευση και ειδικά στην παρούσα φάση το ΑΚΕΛ ανάγει την έκθεση σε μείζων ζήτημα από το οποίο ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα κατά διορισμένων κρατικών αξιωματούχων.

Παρακολουθώντας κανείς τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της επιτροπής, διαπιστώνει ουσιαστικά πως τόσο σε θεσμικό όσο και πολιτικό επίπεδο υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Η πρώτη που εκπροσωπείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και υποστηρίζεται από την πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κακίζει και ζητά εις βάθος έρευνα των τακτικών που ακολουθήθηκαν οι οποίες ήταν εκτός Νόμου. Από την άλλη, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, επαναλαμβάνουν τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας από το ΚΕΠ. 

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως ξεκάθαρα πρόκειται για ένα ζήτημα που εξαρτάται απόλυτα από την κοσμοθεωρία και τον τρόπο που κάθε ένας προσεγγίζει τα πράγματα. Πολύ απλά εάν το καλός νοούμενο οικονομικό συμφέρον μπαίνει πάνω από τους Νόμους και τους κανονισμούς που η ίδια η Κυβέρνηση θέσπισε, τότε ξεκάθαρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητας για τον οποιοδήποτε για τα πλείστα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εάν όμως κάποιος πάνω από όλα βάζει την ισονομία και τη δικαιοσύνη, τότε θα καταφέρει με ευκολία να εντοπίσει, παρανομίες, λάθη και παραλείψεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλούσια τα ευρήματα, φτωχός ο απόηχος της Έκθεσης Ελεγκτή για τα διαβατήρια

Το θέμα των διαβατηρίων, πάντως, δεν είναι ένα θέμα που θα σβήσει όπως τα περισσότερα σκάνδαλα που έρχονται στο φως και για λίγες ημέρες μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ύστερα εξαφανίζονται. Μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια. Αφενός οι υποθέσεις που καταχωρήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου και μια σειρά από άλλες που αναμένεται να καταχωρηθούν, έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς στο ζήτημα που θέτει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για τη σύγκρουση συμφέροντος για Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. 

Επιπλέον μια σειρά από υποθέσεις που εκκρεμούν και βρίσκονται στο στάδιο μελέτης από την Αστυνομία, αναμένεται να προχωρήσουν, την ίδια ώρα πάντως που τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας σε σχέση με την πρόθεση του Γενικού Ελεγκτή να βοηθήσει στο έργο της, να παραμένουν αναπάντητα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην έκθεση του πως όταν ενημερώθηκε από τα μέσα, ότι η Αστυνομία διερευνά το σκάνδαλο των διαβατηρίων, εξέφρασε την πρόθεση του να παραδώσει το ογκωδέστατο υλικό που έχει συλλέξει στους ανακριτές. Ωστόσο η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για έναν ανεξήγητο ρόλο, παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. 

Η Αστυνομία, εξάλλου, κατά τη διερεύνηση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων λαμβάνει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, με κύκλους που βρίσκονται κοντά στην Ελεγκτική Υπηρεσία να συνδέουν την απροθυμία της Αστυνομίας να διερευνήσει εις βάθος τις υποθέσεις που συνδέονται με τα χρυσά διαβατήρια, με τις οδηγίες που λαμβάνει από τη νομική υπηρεσία. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν τις τελευταίες ημέρες, πως για άλλες σοβαρές υποθέσεις, η συνεργασία Αστυνομίας και Ελεγκτικής υπηρεσίας συνηθίζεται και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η καυτή πατάτα των διαβατηρίων στα χέρια της Εισαγγελίας και το ορατό αδιέξοδο

Σε ένα άλλο επίπεδο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στο τρίτο ημίχρονο της συνεδρίας της επιτροπής Ελέγχου, επιχειρήθηκε απο΄το κυβερνητικό στρατόπεδο να συνδεθεί η χρονική συγκυρία που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής υπηρεσίας με το γεγονός ότι αυτό συνέβη γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μάλιστα ο ίδιος ο Νίκος Νουρής υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι και η έρευνα Νικολάτου δημοσιεύθηκε λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ανήκουστες δηλώσεις του υπουργού, υποδεικνύοντας πως μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών, καθυστέρησε δύο μήνες να απαντήσει στα ερωτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εξάλλου η Ελεγκτική Υπηρεσία επιθυμούσε τη συγκεκριμένη έρευνα να τη διεξάγει πολύ πιο γρήγορα ωστόσο σκόνταψε στην άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να της δώσει πρόσβαση στους φακέλους, μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου. 

Συνεπώς θα ήταν άδικο να καταλογίζονται εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη πολιτικά κίνητρα για τον χρόνο δημοσίευσης της Ειδικής Έκθεσης, από τη στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση  ήταν αυτή που εμπόδισε τον έλεγχο σε προηγούμενο χρόνο. 

Αναμφίβολα σε πολιτικό επίπεδο το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί κυρίως ενταγμένο στο πλαίσιο του προεκλογικού, ενόψει και των debates που προγραμματίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα στο κρατικό κανάλι. Σε επίπεδο Δικαιοσύνης, όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της μελέτης της νέας ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τη Νομική Υπηρεσία και ενδεχομένως τα σχόλια της Αρχής κατά της Διαφθοράς η οποία θα τύχει ενημέρωσης από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται και οι υποθέσεις που καταχωρήθηκαν ή θα καταχωρηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Βοηθός σε 1000 και ο Γενικός σε 500 διαβατήρια-Ίσως πάμε στην Αρχή Διαφθοράς»

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα
Τρεις οι τραυματίες από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Διασωληνωμένος ο ένας, διερευνάται απόπειρα φόνου
Η ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη ομιλία και η εξέλιξη μιας παράδοσης αιώνων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε
Υπάρχει ελπίδα με το «Ελπίς»-Μπήκε σε πιλοτική λειτουργία και ξεκίνησαν οι δοκιμές
Ένα πρόστιμο κάθε δύο λεπτά για ολόκληρο το 2024 από τις κάμερες-Απλήρωτο το 85% όσων επιδόθηκαν
Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»