Στα χαρτιά η νομοθεσία των σκούτερ-Κυκλοφορούν… ακάθεκτοι χωρίς κράνος οι οδηγοί

Στα χαρτιά παραμένει όπως φαίνεται η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών ή σκούτερ όπως είθισται να λέγονται, αφού όπως εύκολα διακρίνεται στους κυπριακούς δρόμους, η χρήση τους είναι ανεξέλεγκτη από μικρούς μέχρι και μεγάλους, κάθε ηλικίας, σε κεντρικές αρτηρίες μέχρι και κύριους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να τηρούνται καν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού στις πλείστες περιπτώσεις απουσιάζει το κράνος και τα κατάλληλα φωσφορούχα διακριτικά. 

Αναμφισβήτητα, το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα λόγω της αλόγιστης χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών, δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για το ότι δεν αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τους χρήστες τους, καθώς οφείλουμε ως κράτος να προνοήσουμε από πριν για να αποφύγουμε το οποιοδήποτε τραγικό δυστύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα την άδικη απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Εξάλλου, η τροποποιητική νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, μετά από πολλαπλές συζητήσεις της Επιτροπής Μεταφορών, ήταν ξεκάθαρη ως προς τα μέτρα που οφείλουν να τηρούν οι χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών, καθώς διαφορετικά θα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο από την Αστυνομία. Κάτι, που μέχρι στιγμής ωστόσο δεν γίνεται, καθώς δόθηκε μια περίοδος χάριτος, ώστε να εναρμονιστούν οι χρήστες των σκούτερ με τις νέες αποφάσεις. Ως εκ τούτου, όπως είναι ηλίου φαεινότερο, κανείς δεν φαίνεται να έχει εναρμονιστεί μέχρι σήμερα, παρά του ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα εξώδικα που θα εκδίδονται σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. 

Ίσως το ύψος του ποσού των προστίμων που ορίστηκε να μην ιδρώνει τ' αυτί των πολιτών που χρησιμοποιούν τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, καθώς για όσους διακινούνται με σκούτερ και δεν έχουν σε λειτουργία τους φανούς, ή οδηγούν εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησής τους και σταθμεύουν επίσης σε ποδηλατόδρομο, το εξώδικο πρόστιμο είναι ύψους 50 ευρώ. 

Μεγαλύτερο, αλλά όχι και υπέρογκο, είναι το πρόστιμο ακόμη για όσους χρησιμοποιούν τα σκούτερ και δεν είναι άνω των 14 ετών, οδηγούν με ταχύτητα πάνω από 20 χιλιόμετρα και δεν φοράνε κράνος, με το εξώδικο να είναι ύψους 85 ευρώ. Πάντως, με το ίδιο ποσό προστίμου, τιμωρούνται και όσοι οδηγοί οχημάτων δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών. 

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τα ακόλουθα:

  • Χώρος Διακίνησης: σε δρόμους στο οδόστρωμα κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων που έχουν όριο ταχύτητας μέχρι 30 ΧΑΩ, σε ποδηλατόδρομο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες & πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.
  • Ηλικία Χρηστών: δεκατέσσερα (14) ετών και άνω.
  • Υποχρεωτική Χρήση κράνους και υποχρεωτική χρήση ενδυμασίας με κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά για διακίνηση το βράδυ.
  • Ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά & πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.
  • Επιτρεπόμενη Μέγιστη ταχύτητα συσκευής: Eκ κατασκευής αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα είκοσι (20) Χιλιομέτρων Ανά Ώρα (ΧΑΩ). Όταν οι χρήστες των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας διακινούνται σε πλατείες ή πεζόδρομους θα πρέπει να μην ξεπερνούν των ταχύτητα των δέκα(10) χιλιομέτρων Ανά Ώρα (ΧΑΩ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις σε σχέση με τον ελάχιστο εξοπλισμό, τις προβλέψεις για εκ κατασκευής μέγιστη ταχύτητα καθώς και την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας των εταιρειών ενοικίασης.

Πάντως, μέχρι σήμερα η Αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία καταγγελία, ούτε καν σύσταση σε χρήστες ηλεκτρικών πατινιών, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς η χρήση των σκούτερ στους δρόμους παραμένει ανεξέλεγκτη και αλόγιστη, ενώ όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται να μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που τα χρησιμοποιούν σε κάθε σημείο των πόλεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Aλλα δύο άτομα συνελήφθησαν για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών από φρουταρίες
Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Το πλέγμα σχέσεων στα κατεχόμενα, οι πιέσεις στον Τατάρ και η στάση στο Κυπριακό
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Διγλωσσία Υπουργείου και Αστυνομίας για τo είδος των ερευνών για την απόδραση-Κουρεμένη τελικά η διερεύνηση
Καταδίκης ΚΔ από ΕΔΑΔ-Παραβιάσεις σε υπόθεση γονικής επιμέλειας
Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για pushback δύο Σύρων αιτητών ασύλου στο Λίβανo το 2020
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Πληροφορίες της Europol οδήγησαν στη σύλληψη 42χρονου για παιδική πορνογραφία