Η καυτή πατάτα των διαβατηρίων στα χέρια της Εισαγγελίας και το ορατό αδιέξοδο

Αναμφίβολα το πάρτι εκατομμυρίων με τα χρυσά διαβατήρια, αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, το οποίο εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Κύπρο, τόσο εντός όσο και εκτός, ενώ το ρεζίλεμα επισφραγίστηκε με ήχο και εικόνα, μέσα από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, με τον κύριο πρωταγωνιστή, τον τέως πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, να δείχνει μέσα από τους διαλόγους του τις βαθιές ρίζες της διαφθοράς του συστήματος. Ενός συστήματος, στο οποίο υπηρέτησαν και ενδεχομένως να υπηρετούν κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι καταχρώμενοι τη θέση τους, λεηλάτησαν σε βάρος των πολιτών, με σκοπό το προσωπικό συμφέρον και το συμφέρων των δικών τους ημετέρων. 

Και το καυτό ερώτημα, είναι τι κάνει η πολιτεία και η Δικαιοσύνη για όλους αυτούς; Πώς αποδίδονται οι ευθύνες; Αποδίδονται οι ευθύνες; Μπαίνει τέλος σε αυτό το πάρτι της διαφθοράς ή κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το σκάνδαλο, τόσο ποιο πολλοί εμπλέκονται και τόσο πιο δύσκολα αποκαλύπτονται;

Κάποιοι θεωρούν πως η Δικαιοσύνη έχει παραθυράκια, ειδικότερα για το έγκλημα λευκού κολλάρου, εξού και θεωρούν πως θα πρέπει να θεσπιστούν περισσότεροι Νόμοι, ώστε να μπορούν να αποδοθούν οι ευθύνες στο έπακρο. Ωστόσο, η απάντηση στον Ρωμαίο ρήτορα και πολιτικό Κικέρωνα, που είπε «περισσότεροι νόμοι, λιγότερη Δικαιοσύνη», έρχεται από τον Έλληνα συγγραφέα, Εμμανουήλ Ροΐδη, ο οποίος είπε πως «είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων».

Το σκάνδαλο των διαβατηρίων φέρνει ολόκληρο το σύστημα προ των ευθυνών του. Το θέμα παραιτήσεων, ενδεχομένως να μην βρίσκεται καν στο τραπέζι, ούτε σαν σκέψη. Εξάλλου, μια από τις κορυφαίες ατάκες του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, ήταν το «This is Cyprus». Και σε αυτό το σημείο, για χάρη της συζήτησης θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε πως η Σουηδέζα υπουργός Αϊντα Χαντζιάλιτς, παραιτήθηκε επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, ο Αυστραλός υπουργός Ντέιβιντ Γκίμπσον παραιτήθηκε για μια τροχαία παράβαση, ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, μετά την παραδοχή του ότι δεν τήρησε τις οδηγίες προστασίας από την Covid-19, αφού φίλησε μία υπάλληλο…

Και επειδή το ζήτημα των παραιτήσεων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αυτό που απομένει να δουν οι πολίτες, είναι με ποιο τρόπο θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη - εάν τελικά αποδοθεί - ή για άλλη μια φορά θα σταλεί το μήνυμα πως εφαρμόζεται αλά καρτ.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως μετά και τα όσα καταγράφονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο πιο κομβικό και κρίσιμο σημείο. Και αυτό διότι, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέρριψε ευθύνες σε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου ήταν ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, οι αποφάσεις των οποίων αυτή τη στιγμή κρίνονται σημαντικές, αφού είναι τα πρόσωπα που κρατάνε και το μαχαίρι και το καρπούζι.    

Ουκ ολίγες φορές, λόγω του πολιτικού τους παρελθόντος, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης βρέθηκαν στο στόχαστρο, με κάποιους, ειδικότερα στην αντιπολίτευση, να τους επικρίνουν και να θέτουν ζητήματα αμεροληψίας ή ασυμβίβαστου. Εξάλλου, ο φόβος των έντονων επικρίσεων και των υποκειμενικών αποφάσεων, ήταν και ένας από τους λόγους που εν τέλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δεν ανέλαβε τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας, ωστόσο η επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη να διορίσει δύο πρώην υπουργούς, τελικά δεν ήταν αρκετή να αποτρέψει την εικόνα που δεν ήθελε να δημιουργηθεί.

Ωστόσο, η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας είχε την ευκαιρία να αποδείξει μέσα από το έργο της και να δώσει απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν τον ρόλο της. Εάν το κατάφερε ή όχι, ο κάθε ένας έχει τη δική του άποψη, με βάση τα δικά του δεδομένα και κριτήρια.

Θα έλεγε κανείς πως αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της. Και αυτό διότι, από τη μια κάποιοι θεωρούν πως έπρεπε ήδη να αντιδράσει αυτεπάγγελτα μετά την έκθεση του Ελεγκτή, δεδομένου πως πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της η μπάλα, ενώ από την άλλη, η μη αντίδραση της, τη βάζει στο μάτι του κυκλώνα, αφού προηγουμένως, Γενικός και Βοηθός, ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο αποδίδονται εν μέρει ευθύνες μέσα από την Ειδική Έκθεση.

Συνεπώς, στο σενάριο να διαταχθεί έρευνα, υπάρχουν αυτοί που διερωτώνται πώς μπορεί να διερευνήσουν τους εαυτούς τους ή τους πρώην συναδέλφους τους; Από την άλλη, στο σενάριο να μην διαταχθεί εκ νέου έρευνα, Γενικός και Βοηθός θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των επικρίσεων, για την απόφαση τους.

Το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι πως ότι κι αν πράξουν τελικά οι κατέχοντες το χαρτοφυλάκιο της Νομικής Υπηρεσίας, θα βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή. Και το αξιοσημείωτο είναι πως αυτό δεν συμβαίνει με τις ευθύνες να βαραίνουν κατ΄ ανάγκην τους δύο, αλλά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το καλοκαίρι του 2020, αποφάσιζε να τους μεταφέρει από τα Υπουργεία που διοικούσαν στα Γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καρφιά Οδυσσέα κατά Εισαγγελέα και η αντεπίθεση στο κατσάδιασμα Νικολάτου

Δειτε Επισης

Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και η συστάσεις σε πολίτες
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Συγκρούστηκαν δυο οχήματα, εκτινάχθηκαν σκύλοι και ενεπλάκησαν άλλα τρία στο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο (pics)
Μελετά εκ νέου στρατηγικές δράσεις για πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων μετά τα δύο θανατηφόρα η Αστυνομία
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο-Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημείο (pics)
Θλίψη στον Παν.Συ.Φι. Ανόρθωσις Αμμοχώστου-«Νικόλα ζεις για πάντα μαχητής»
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό ο 44χρονος Μιχάλης (pic)
Ναύτης δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στις Φοινικούδες-Άγνωστος τον απείλησε με πιστόλι και τον χτύπησε
Πρώην τερματοφύλακας της ομάδας του Φρέναρου ο 20χρονος Μαρτίνος-Ποδοσφαιριστής ο 22χρονος που νοσηλεύεται
Η Πυροσβεστική αποπαγίδευσε τους τέσσερεις από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο όχημα στο Φρέναρος