Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 12 Σεπτεμβρίου οι πρωταγωνιστές του Al Jazeera

Στις 12 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Κακουργιοδικείο η υπόθεση εναντίον τεσσάρων φυσικών προσώπων, που αφορά στο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera. Αυτό ανέφερε η εισαγγελέας Έλενα Κλεόπα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, την Πέμπτη, σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συζητούσε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για το ΚΕΠ, η κ. Κλεόπα αναφέρθηκε στις υποθέσεις που έχουν προκύψει μέσα από τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, που έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίων μέχρι στιγμής. Όπως είπε, δύο υποθέσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί, η μία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η δεύτερη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ η τρίτη, που σχετίζεται με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου στο Επ. Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό να προωθηθεί στο Κακουργιοδικείο.

Η υπόθεση που καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας (15/5/2021), βάσει του πορίσματος Καλογήρου, αφορά σε κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών, και έχουν προσαχθεί πέντε φυσικά πρόσωπα και τέσσερα νομικά, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες. Η κ. Κλεόπα σημείωσε ότι για την υπόθεση αυτή η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της και η γνωμάτευση αναμένεται στις 31 Αυγούστου.

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας (24/6/2022) καταχωρήθηκαν με σκοπό την παραπομπή τους στο Κακουργιοδικείο τρεις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, που ενσωματώθηκαν σε ένα κατηγορητήριο, για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, βάσει του πορίσματος Νικολάτου. Ενώπιον της δικαιοσύνης θα προσαχθούν 4 φυσικά πρόσωπα και 3 νομικά, τα οποία είναι αντιμέτωπα με 15 κατηγορίες, για συνωμοσία για καταδολίευση της δημοκρατίας, αποφυγή καταβολής ΦΠΑ και αναληθείς πληροφορίες κατά τον υπολογισμό του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την υπόθεση που σχετίζεται με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, η κ. Κλεόπα ανέφερε ότι αυτή καταχωρήθηκε στις 14/7/2022 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την παραπομπή στο Κακουργιοδικείο. Σύμφωνα με τη υπόθεση, που βασίζεται επίσης στο πόρισμα Νικολάου, θα προσαχθούν τέσσερα φυσικά πρόσωπα για πέντε κατηγορίες, συνωμοσία για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού. Στις 12 Σεπτεμβρίου είναι ορισμένη η πρώτη εμφάνιση της υπόθεσης αυτής ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Τέλος, η κ. Κλεόπα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που εξετάζονται, βάσει του πορίσματος Νικολάτου και Καλογήρου και σημείωσε ότι η εξέτασή τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εξήγησε, δε, ότι προκειμένου να λάβει η Βουλή το πόρισμα Νικολάτου, χωρίς απόκρυψη στοιχείων, θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Άλλο κεφάλαιο οι ευθύνες για τους χειρισμούς, άλλο τα αίτια-Επικοινωνιακά ατοπήματα, σενάρια και ανάγκη για απαντήσεις
Έντεκα κιλά ναρκωτικών σε μπουρνούζι, καπελάκια basseball και σακάκι εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων
ΒΙΝΤΕΟ: Τσακίζει κόκκαλα πατέρας δύο ανήλικων που έχασε το σπίτι του στη φονική πυρκαγιά-«Δεν επιάμεντε ούτε ρούχο»
Κατέληξε 63χρονος επτά μήνες μετά από τροχαίο-Είχε παρασυρθεί από φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος
Ιερόσυλοι βεβήλωσαν τον τάφο του 11χρονου Λάμπρου-«Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει αυτόν τον άνθρωπο»