Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, άφησαν στη μέση τη συζήτηση για διαβατήρια στη Βουλή
16:22 - 25 Αυγούστου 2022
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για την έκθεση του τελευταίου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πυρά κατά της Κυβέρνησης, αναγκάζοντας την Επιτροπή να συνέλθει εκτάκτως, για να εξετάσει το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή-«Μεν μου κάμμετε το δάκτυλο, από σιει μούγια μουγιάζεται»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, που κράτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ τέσσερις περίπου ώρες, ακούστηκαν τόσο οι θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι δεν έλαβαν το λόγο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία να δίνει την υπόσχεσή του ότι θα ακουστούν την επόμενη φορά.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεξήγησε για πάνω από μία ώρα τα ευρήματα της έκθεσής του, ο οποίος επιχείρησε μια αναδρομή στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων από το 2007, όταν άρχισε, μέχρι το 2013, ενώ εξήγησε πώς από το 2016 άρχισαν οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το ΚΕΠ.
Κατήγγειλε μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν τους έδινε ούτε αποδείξεις εισπράξεων μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ, με την οποία ασκούσε κριτική στο Υπουργικό Συμβούλιο και λίγες μέρες αργότερα είδε το φως το περιβόητο βίντεο του Al Jazeera.
Οι διευθύνσεις σε χωράφια και τα πυρά σε ΥΠΕΣ
Ο Οδυσσεάς Μιχαηλίδης στάθηκε στην συγκεκριμένη έκθεση του 2020, κατά την οποία όπως είπε, η θέση τους ήταν ότι δεν είναι υγιές συναλλαγή να αγοράζει κάποιος κάτι στο χαρτί έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξίζει ένα εκατομμύριο.
Έκθεση, την οποία η Κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει, όπως είπε «αποσπασματική και μας κατηγόρησε ότι παραβιάσαμε την εξουσία μας. Ακολούθησαν τα ευρήματα για τις 64 εταιρείες της Λευκωσίας. Κάποιοι δήλωναν διευθύνσεις σε οδούς που υπήρχαν μόνο χωράφια και ακακίες και πάρκινγκ».
Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως όλοι πολιτογραφήθηκαν από τον ίδιο Υπουργό Εσωτερικών, που έχει φύγει από τη ζωή, φωτογραφίζοντας τον Σωκράτη Χάσικο και συνέχισε λέγοντας ότι «αντί να ζητηθούν ευθύνες, άρχισαν να μας κατηγορούν. Ο Γενικός Εισαγγελέας μας κάλεσε σε τάξη. Η Κυβέρνηση μας απάντησε για την έκθεση μας ότι βρίθει ανακριβειών. Τελικά όσα έλεγε η έκθεση μας επιβεβαιώθηκαν. Στις 16/12 ο ΥΠΕΣ είπε ότι εξέτασε τα ευρήματα μας και βρίθουν ανακριβειών. Πάλι επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα μας».
Ακολούθως, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι στη συνέχεια προχώρησαν με τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις πολιτογραφήσεις, οκτώ ατόμων της ίδιας οικογένειας, για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, με την οποία, είπε «είχαν σχέση το δικηγορικό που απασχολεί τις θυγατέρες του ΠτΔ» και συνέχισε λέγοντας ότι εκείνη η έκθεση δεν κατέληγε σε κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτά που είπε η Ερευνητική, αλλά «όταν τα έλεγε η Ερευνητική αυτά δεν τα σχολίασε κανένας, τώρα που τα λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ ομαδόν κατά Κυβέρνησης για τις πολιτογραφήσεις-Ασπίδα προστασίας από ΔΗΣΥ
Αιχμές για Σαββίδη και Αγγελίδη
Παράλληλα, άφησε αιχμές και για το ρόλο του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού, πριν αναλάβουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Σαββίδης ήταν σε 500 με 600 πολιτογραφήσεις, ενώ ο Σάββας Αγγελίδης σε 1000.
Παράλληλα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε πως το ζήτημα μελετάται από την Υπηρεσία του και αναμένεται να το παραπέμψει ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς που συστάθηκε πρόσφατα, ώστε να λάβει γνώση για το θέμα.
Έδειξε ποινικά αδικήματα από δικηγόρους
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε ως ποινικό αδίκημα την πρακτική δικηγόρων να υπογράφουν ως γνώριμοι επενδυτών για να εγγυηθούν τον καλό χαρακτήρα τους, σε περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε αμφισβήτηση του κριτηρίου καλού χαρακτήρα για την πολιτογράφησή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε 12 από τις 20 περιπτώσεις που εγκρίθηκαν για πολιτογράφηση μετά τις 18/8/2020, τα πρόσωπα που δήλωσαν στο Έντυπο Μ127 ότι γνώριζαν τον αιτητή και βεβαιώνουν για τον καλό του χαρακτήρα και αφοσίωσή του, ήταν υπάλληλοι του γραφείου του παρόχου (δικηγόρου) μέσω του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση και σε αρκετές περιπτώσεις ως διεύθυνση αναγραφόταν η διεύθυνση του παρόχου. Στο Έντυπο οι δύο εγγυητές καλούνταν να δηλώσουν ότι δεν είναι δικηγόροι, πράκτορες (agent) ή συγγενείς του αιτητή και ότι τον γνωρίζουν και μπορούν να εγγυηθούν για τον καλό του χαρακτήρα.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ζήτησαν όπως τους δοθούν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις περιπτώσεις. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, και η Νομική Υπηρεσία έχει ζητήσει όλα τα ονόματά που έχει στη διάθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση υποθέσεων.
Ευθύνες σε δικηγόρους και για συλλογικές αιτήσεις
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσής του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε πολλές περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, που προωθήθηκαν ως συλλογικές αιτήσεις από τα δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την εκπροσώπησή τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 75% των αιτήσεων μέχρι τις 13/9/2016 γινόταν στο πλαίσιο συλλογικών επενδύσεων, ενώ τα πρόσωπα δεν είχαν μεταξύ τους καμία σχέση. Για τις περιπτώσεις αυτές, απέδωσε ευθύνες στους δικηγόρους που τους εκπροσωπούσαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Βοηθός σε 1000 και ο Γενικός σε 500 διαβατήρια-Ίσως πάμε στην Αρχή Διαφθοράς»
O Κινέζος που έγινε Κύπριος
Ανάμεσα στα πολλά που είπε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν ότι 116 πολιτογραφηθέντες άλλαξαν όνομα, κάποιοι εκ των οποίων ακόμα και δύο φορές.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα ενός Κινέζου, που πήγε στην Ιταλία και άρχισε να αγοράζει μέσα ενημέρωσης. «Ανησύχησαν οι Ιταλοί. Βρήκαν ότι έκανε business με έναν Κύπριο. Και μετά που διερεύνησαν βρήκαν ότι ο Κινέζος είχε την ίδια ημερομηνία γέννησης με τον Κύπριο. Μετά βρήκαν ότι ο Κύπριος γεννήθηκε στην Κίνα. Τελικά ήταν το ίδιο πρόσωπο».
Οροφοδιαμέρισμα 555 τ.μ. σε πύργο, πωλήθηκε με μειωμένο ΦΠΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ακαταλληλότητα των μηχανισμών ελέγχου του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο, όπως είπε, δεν προνόησε να έχει ξεχωριστό μητρώο για τους αιτητές του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ώστε να αποφεύγεται η χρήση του μειωμένου ΦΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όπως είπε, η απώλεια €19 εκ. από τα έσοδα από το ΦΠΑ, αφορά σε σπίτια με εμδαβόν μεγαλύτερο τον 250 τ.μ., ενώ αναφέρθηκε και σε περίπτωση οροφοδιασμερίσματος σε πύργο στη Λεμεσό, με εμβαδόν 555 τ.μ. αξίας €14,5 εκ., για την πώληση του οποίου χρεώθηκε μειωμένο ΦΠΑ.
Καταληκτικά, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι «μια λύση υπάρχει για το ΥΠΕΣ. Να απευθυνθεί σε έκαστο των επενδυτών, να έρθει να αποδείξει ότι χρησιμοποιεί την κατοικία και ότι δεν την ενοικιάζει. Επίσης να αποδείξει ότι δεν έχει την περιουσία των δύο εκατομμυρίων. Αν δεν την έχει που δικαιούται να μην την έχει, να ερευνήσει το ΥΠΕΣ πως την απώλεσε».
Σημείο προς σημείο οι απαντήσεις Νουρή
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Νικός Νουρής, ο οποίος απάντησε σημείο προς σημείο σε όλες τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, χαρακτηρίζοντας την έκθεσή του ατεκμηρίωτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η λέξη άρνηση από το Υπουργείο για έλεγχο από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήταν ατυχής.
Σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή, «ήρθε στο Υπουργείο ο Ελεγκτής και μας σήκωσε το μισό Υπουργείο για έρευνα». Στις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για τον Σωκράτη Χάσικο, απάντησε ότι «δεν ήταν ο Χάσικος που είπε να πολιτογραφηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά το υπουργείο οικονομικών στη βάση εισηγήσεων του το 2014».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε πυρά κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι στο πόρισμα Νικολάτου κατακεραυνώθηκε η αξιοπιστία του, εγείροντας το ερώτημα αν έγινε ή δεν έγινε έλεγχος στο Υπουργείο το 2016. «Εγώ σας διαβεβαιώνω ότι έγινε έλεγχος. Πρόσθετα, όχι μια φορά αλλά κατ΄ επανάληψη δήλωσε ότι αρνηθήκαμε να του δώσουμε στοιχεία. Αντί άλλης απάντησης, θέλω να διαβάσω ένα κομμάτι από την έκθεση της Ερευνητικής, υπό τον τίτλο κλήση στον Γενικό Ελεγκτή για κατάθεση στοιχείων. Στις 17/2/21 ζήτησε στοιχεία από τον Γενικό Ελεγκτή και απάντησε ότι η αλίευση στοιχείων δεν επιτρέπεται και πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός. Όταν εμείς πέρσι του είπαμε ότι δεν μπορούσαμε να του καταθέσουμε στοιχεία, όχι μόνο δεν επέδειξε σεβασμό αλλά μας κατηγόρησε. Στείλαμε οκτώ επιστολές εγώ και ο Γενικός του Υπουργείο και απαντήσαμε με τεκμηρίωση στη βάση των γνωματεύσεων».
Σημείωσε μάλιστα ότι ο Γενικός Ελεγκτής, δεν το ανέφερε, ενώ έπρεπε να το αναφέρει και παρέπεμψε στο πόρισμα της Επιτροπής, «που λέει πως ο Γενικός Ελεγκτής δικαιούνται να ασκήσει εξουσίες, αλλά αν επέλεγε να κάνει έρευνα το 2016 ή έστω και αργότερα, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες θα έρχονταν στην επιφάνεια. Ενδεχομένως το πρόγραμμα να μπορούσε να βελτιωθεί και να σωθεί. Αυτό το λέει το πόρισμα. Δεν ενήργησε έγκαιρα».
Οι πολιτογραφήσεις πριν το 2013
Αντιπαραβάλλοντας παραδείγματα πολιτογραφήσεων που έγιναν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Νίκος Νουρής, υπογράμμισε πως τους ξενίζει που οι έλεγχοι αρχίζουν από το 2013, καταγγέλλοντας ότι η σωρεία παρατυπιών αρχίζει από το 2008 με υπηρεσιακά σημειώματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «ένα πρόσωπο είναι από φιλική χώρα στο ΑΚΕΛ. Ένας που συνελήφθη για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού, άλλη έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ευρώπη. Αυτοί δεν ήταν παράτυπα που έγιναν; Μετράτε στην έκθεση πόσες φορές υπάρχει η λέξη ενδέχεται στην έκθεση. Ο έλεγχος εκτείνεται μόνο στα μέλη της Κυβέρνησης. Αντί να μπουν όλοι στον έλεγχο».
Οι Αρχές ή ακόμα και η Βουλή, συνέχισε, «ήταν που ψηφίσαμε ομόφωνα πλην τεσσάρων βουλευτών το ΦΠΑ 5% στις οικίες. Είναι η Κυβέρνηση που έφερε την πρόταση για το ΦΠΑ ή η Βουλή; Προβάλλεται με τόσο πομπώδη τρόπο. Ο κ. Μιχαηλίδης εκπροσωπεί ένα θεσμό και εγώ σαν υπουργός εσωτερικών αισθάνθηκαν πολύ άβολα που έπρεπε να έρθω εδώ να μιλήσω. Αλλά ο Ελεγκτής ενημέρωνε το Ευρωπαϊκό κόσμο από το Εuronews».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 12 Σεπτεμβρίου οι πρωταγωνιστές του Al Jazeera
Η κατάθεση σημειωμάτων και οι ογκωδέστατοι φάκελοι
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και σε ότι αφορά στα καταγγελίες του Ελεγκτή, ότι οι ΥΠΕΣ απέκρυπταν πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο, για πολιτογραφήσεις. Ο κ. Νουρής επικαλέστηκε σημείωμα που ανέφερε ότι οι προτάσεις πρέπει να είναι σύντομες σαφείς και να περιγράφουν στοιχεία του αιτούντα, άδεια παραμονής και στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. «Πού είδε ο Ελεγκτής ότι είναι μεμπτός και παράνομος ο τρόπος; Σε κάθε Υπουργείο ετοιμάζεται σημείωμα και κατατίθεται στο Υπουργικό. Σε κάθε υπουργικό περιλαμβάνεται μια περίληψη του θέματος. Δεν θεωρώ ότι πιστεύει κάποιος ότι στο Υπουργικό μπαίνει όλος ο όγκος της διευκρίνισης.
Σηκώνοντας ένα ογκωδέστατο φάκελο, ο ΥΠΕΣ, διερωτήθηκε, εάν «αυτός είναι ο όγκος μιας αίτησης επενδυτή. Αν έπρεπε να παίρνουμε αυτό τον όγκο στο Υπουργικό, σημαίνει πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τα υπουργικά οχήματα με διπλοκάμπινα».
Στάθηκε επίσης στις περιπτώσεις του Casino στη Λεμεσό, της Wargaming και της μαρίνας Αγίας Νάπας, στα οποία ο κ. Μιχαηλίδης είχε αναφέρει ότι κάποια περιστατικά εγκρίθηκαν αιτήσεις, που δεν ήταν σύμφωνες με το ΚΕΠ.
Ο Νίκος Νουρής τόνισε πως «υπάρχουν παραδείγματα διαχρονικά που δεν υπήρχε απόλυτη εφαρμογή των κριτηρίων. Στην περίπτωση του καζίνο, το Υπουργικό είχε ενώπιον του αιτήσεις 18 προσώπων. Δεν αγόρασαν όλοι κατοικία μισού εκατομμυρίου. Το Υπουργικό αποφάσισε ότι είναι τόσο επωφελείς η ανάπτυξη. Δεκαοκτώ επενδυτές αν τους βάζαμε να αγοράζαν σπίτι από μισό εκατομμύριο θα παίρναμε 9 εκατομμύρια. Με αυτή την επένδυση που έκαναν θα παίρναμε 600 εκατομμύρια».
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή
Μπορεί η συνεδρία να κυμάνθηκε καθόλη τη διάρκειά της σε ήπιους τόνους, ωστόσο λίγο πριν το τέλος η κατάσταση ξέφυγε με τους τόνους να ανεβαίνουν μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε σύγκρουση συμφέροντος για τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου να σηκώνει το γάντι και να απαντά ότι δεν αποδείχθηκε ποτέ σύγκρουση συμφέροντος από κανένα υπουργό και κανένα Γενικό Εισαγγελέα. «Δεν ήταν δικός μας βουλευτής στο βίντεο του Αl Jazeera», είπε η κ. Ορφανίδου.
Ακολούθως, άνοιξε μέτωπο μεταξύ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Νίκου Νουρή, με αφορμή αναφορά του υπουργού Εσωτερικών για το καζίνο, ο οποίος είπε ότι «ύστερα που τα εγκαίνια που να ποθαυμάζεται να δω ποιος εν να θυμάται τα 18 διαβατήρια και ποιοι εν να παν στα εγκαίνια και αν θα είναι και η αντιπολίτευση».
Η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε ότι «θέλω να πω στον υπουργό ότι κάποιοι από εμάς δεν πάνε σε εγκαίνια καζίνο, ούτε χτυπούμε τις πόρτες μεγαλοεπιχειρηματιών γιατί είμαστε έντονοι σε θέματα διαφθοράς. Ούτε σε αυτούς που λαδώνουν βουλευτές πάμε. Ενόχλησε κ. υπουργέ η αναφορά σας, ενόχλησε».
Ο Νίκος Νουρής συνέστησε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου να μην χάνει την ψυχραιμία της και της υπέδειξε «μεν μου κουνάτε το δάκτυλο σας. Εδώ δεν μίλησα για εσάς αλλά από έχει μούγια μουγιάζεται».
Οι τοποθετήσεις Νουρή και Μιχαηλίδη
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Νουρής ανέφερε πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι «η έκθεση είναι ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα». Στηλίτευσε, μάλιστα, τον χρόνο κατά τον οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι «ο ίδιος ακριβώς έλεγχος είχε γίνει το 2016 από την Ελεγκτική Υπηρεσία και δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα».
«Ο έλεγχος εκ μέρους της ΕΥ είναι πάντα καλοδεχούμενος, αλλά αναμένουμε ότι οι υποδείξεις, οι παρατηρήσεις και οι όποιες παραλήψεις διαπιστώνονται στους θεσμούς, θα πρέπει να δίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες έγκαιρα, για να αποβαίνουν προς όφελος της Δημοκρατίας και του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος», πρόσθεσε ο Υπουργός, σχολιάζοντας ότι η ΕΥ επανέρχεται «αναμασώντας τα ίδια επιχειρήματα και προσπαθώντας να αποδείξει ότι όλα είναι σαθρά».
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η έκθεση της ΕΥ δεν καταπιάνεται με αυτούς που πραγματικά έχουν τις σοβαρότερες των ευθυνών, δηλαδή τους παρόχους και τις εποπτικές αρχές, που, όπως είπε ο κ. Νουρής, «δεν τυγχάνουν απολύτως κανενός σχολιασμού, για τη συμμετοχή τους και τη δράση τους στις διαδικασίες του ΚΕΠ».
Υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση της ολοκληρωμένης και ολιστική έρευνας και του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής», και εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι οι πλείστοι των βουλευτών στις τοποθετήσεις του αναγνώρισαν ότι ο τερματισμός του ΚΕΠ με αυτό τον τρόπο ήταν απώλεια για την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Το τελευταίο που έχουμε ανάγκη αυτή την ώρα, είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον και η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πληγεί εκ νέου από μία αντιπαράθεση, που αφορά ξαναζεσταμένο φαγητό», υπογράμμισε ο κ. Νουρής, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι η αναστήλωση και η ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το που εντοπίζονται οι πολιτικές σκοπιμότητες, ο Υπουργός σημείωσε ότι η έκθεση της ΕΥ καταπιάνεται μόνο με ευρήματα από το 2013, μέχρι το 2020, ενώ αν ήθελε να είναι πιο αξιόπιστη η συγκεκριμένη έρευνα, θα έπρεπε να συμπεριλάβει κατ’ ανάλογο τρόπο και ευρήματα από το 2008, όπως είχε κάνει και η Ερευνητική Επιτροπή.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εστίασε σε τρία μεγάλα έργα, με τα οποία καταπιάνεται και η έκθεση της ΕΥ, τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, το καζίνο και την επένδυση της Wargaming. Όπως σημειώνει η έκθεση της ΕΥ, έγινε σημαντικός αριθμός πολιτογραφήσεων καθ’ υπέρβαση νομοθεσίας, για επενδυτές των έργων αυτών, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Το ΥΣ έχει συνεκτιμήσει ότι το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία των συγκεκριμένων αναπτύξεων στη χώρα, προσφέρει πολύ περισσότερα, από αυτό που ο ΓΕ επικαλείται ότι επέτρεπε το γράμμα του νόμου για τις πολιτογραφήσεις», ανέφερε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, το γεγονός της άσκησης της διακριτικής ευχέρειας από το ΥΣ, μόνο όφελος μπορεί να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα η Κύπρος θα απολαμβάνει τις υπηρεσίες μία μαρίνας της τάξης των 350 εκ., ένα καζίνο για το οποίο έχουν δαπανηθεί πέραν των 600 εκ., ενώ σε αυτές τις επιχειρήσεις θα απασχολούνται συμπατριώτες μας, πέραν των υπόλοιπων ωφελημάτων».
Με τη σειρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε «έκπληκτος», έχοντας αντιληφθεί, όπως είπε «ότι ο ΥΠΕΣ, στις εκτός της αίθουσας δηλώσεις του, απέδωσε στην Υπηρεσία μας κίνητρα πολιτικά ως προς τον χρόνο δημοσιοποίησης της έκθεσης».
«Είναι ανήκουστο να προκαλεί καθυστέρηση η Κυβέρνηση στην έκδοση της έκθεσης της ΕΥ, όχι μόνο γιατί μας εμπόδιζαν για έναν ολόκληρο χρόνο την πρόσβαση στα στοιχεία, αλλά και γιατί στείλαμε το προσχέδιο της έκθεσης στις 2/5/2022 και μας απάντησαν μετά από δύο μήνες, και να έρχονται τώρα να κατηγορούν ότι ο χρόνος έκδοσης της έκθεσης έχει σχέση με τις προεδρικές εκλογές και ότι αυτό έχει σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες της ΕΥ», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Απαντώντας στη μομφή για εκ των υστέρων παρουσίαση αποτελεσμάτων ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση είχε ρίξει «στον κάλαθο των αχρήστων» τις δύο εκθέσεις που είχε δημοσιεύσει η ΕΥ τον Σεπτέμβρη και Νοέμβρη του 2020 και ότι «μιλούσε για αυτές εντός εισαγωγικών, για να δείξει ότι δεν είναι καν εκθέσεις».