Έσπασαν το κοντέρ οι αιτήσεις φωτοβολταϊκών-Ο φόρτος και ο χρόνος εγκατάστασης

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις για χορηγία εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος, με μεγάλη μερίδα πολιτών να ενδιαφέρεται όπως προχωρήσει στην εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων, καθώς αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση όπου όλοι οι τομείς παρουσιάζουν μια ανοδική τάση στις τιμές, τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. 

Οι αιτήσεις κάθε μήνα φαίνεται να ξεπερνούν τις 1,000, κάτι που προκαλεί από τη μια ικανοποίηση αφού τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι φιλικά την ίδια ώρα και προς το ίδιο το περιβάλλον, αλλά από την άλλη, έχει μεγαλώσει αρκετά ο φόρτος εργασίας, με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσφορία στους αρμόδιους. Πάντως, ως χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί, είναι από την ημερομηνία αίτησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, να μην ξεπερνιούνται οι έξι μήνες, μέσα στους οποίους πρέπει να είναι εγκατεστημένο το συγκεκριμένο σύστημα στον αιτητή. 

Το ενδιαφέρον του κόσμου που παραμένει στα ύψη για τα φωτοβολταϊκά συστήματα επιβεβαίωσε εξάλλου  στον REPORTER και o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, αν και ο Αύγουστος δεν είναι αντιπροσωπευτικός μήνας καθώς είναι ένας μήνας που η πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται σε διακοπές, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να φαίνεται πιο χαμηλό. Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Καραντώνης, «οι ρυθμοί που έχει πιάσει η αγορά από τον Φεβρουάριο του 2022 και εντεύθεν ήταν κατά δυόμιση φορές αυξημένο το ενδιαφέρον, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αιτήσεις ξέφυγαν πέραν των 1,000 ανά μήνα σε σύγκριση με τις 500 αιτήσεις που ήταν το 2020-21 και τις 200 αιτήσεις που είχαμε το 2019».

Εάν θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, ο κ. Καραντώνης είπε ότι, «σίγουρα, δεν μπορούσε κανείς οργανωτικά να είναι έτοιμος να δεχθεί δυόμιση με τρεις φορές ένα φόρτο, ο οποίος ήρθε απροσδόκητα. Καλοδεχούμενος μεν, αλλά σίγουρα καμία εταιρεία, κανένας θεσμός, κανένας οργανισμός, κανένας φορέας δεν θα ήταν σε θέση να δέχεται τρεις φορές τον φόρτο εργασίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές».

Στο σενάριο που κάποιος ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην παρούσα φάση, η ανταπόκριση αναμένεται σχετικά σύντομα, παρ' όλο τον φόρτο εργασίας που υπάρχει. «Μια γενική εκτίμηση, είναι ότι από τη στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση μέχρι και την επίσημη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, μπορεί να μεσολαβήσουν και τρεις με τέσσερις μήνες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ίσως να χρειαστεί και εξάμηνο. Σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο αιτείσαι σήμερα και θα εγκαταστήσεις αύριο γιατί υπάρχει και αυτή η λανθασμένη αντίληψη, όπου καταναλωτές νομίζουν ότι ενδιαφέρονται σήμερα, την επόμενη βδομάδα θα το έχουν εγκατεστημένο και θα βρίσκεται σε λειτουργία».

Σωτηρία στους φουσκωμένους λογαριασμούς

Ως την ιδανικότερη λύση θεωρεί πλέον μεγάλη μερίδα πληθυσμού τα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς στο τέλος του μήνα, φαίνεται η τεράστια διαφορά στο ποσό του λογαριασμού, αφού χωρίς τα συγκεκριμένα συστήματα το ποσό του λογαριασμού ίσως να είναι και τριψήφιο, ενώ με τη χρήση φωτοβολταϊκών, το ποσό είναι διψήφιο και αρκετά χαμηλό μάλιστα. 

«Είναι πραγματικότητα ότι μεγάλη μερίδα κόσμου βλέποντας συγγενείς, φίλους και γείτονες να πληρώνουν μόνο χαμηλά πάγια, αντιλαμβάνονται ότι αξίζει και είναι κάτι που συμφέρει. Δυστυχώς η αγορά δεν το είχε αγκαλιάσει όπως έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια γιατί ίσως να μην έτσουζαν τόσο οι τιμές, ίσως να μην ήταν τόσο καλά εκπαιδευμένος ο κόσμος. Είναι λίγο και μέσα στην κουλτούρα μας δυστυχώς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρωτοπόρος σε όλο τον κόσμο στη χρήση ηλιακών θερμικών. Όπως εξήγησε ο κ. Καραντώνης, «από τη δεκαετία του 70’ και μετέπειτα χρησιμοποιούμε κατά κόρων σε οτιδήποτε κτίσουμε και κατασκευάσουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια για την ανάγκη ζεστού νερού χρήσης. Άρα τα οφέλη από την ηλιακή ενέργεια τα γνωρίζουμε πολύ καλά και τα ζούμε. Τα νούμερα και οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών πάντοτε ήταν γνωστές, αλλά παραμένει ερωτηματικό γιατί τόσα χρόνια προηγουμένως ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για την εγκατάστασή τους».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph