Τεταμένο το κλίμα στην Αγγλική Σχολή-Κλιμακώνουν μέτρα οι εκπαιδευτικοί

Προβληματισμό προκαλούν τα όσα ακούστηκαν, για ακόμη μια φορά, εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, όπου το πρωί συνεδρίασε η Επιτροπή Παιδείας για το θέμα της Αγγλικής Σχολής, με αφορμή και τις απολύσεις των τριών καθηγητριών. Οι βουλευτές της Επιτροπής έκαναν λόγο για απειλές από πλευράς Διεύθυνσης προς γονείς, για οργή και μένος σε όσους εκφράζουν την αντίθετη άποψη, αλλά και για χρήση μαρτυρικού υλικού, το οποίο κερδήθηκε παράνομα, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μίας εκ των τριών εκπαιδευτικών, ωστόσο το ΔΣ δεν βγήκε μπροστά να τις απορρίψει. 

Για τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, το θέμα της Αγγλικής Σχολής αλλά και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της  συνεδρίας που έχει συγκαλέσει η Επιτροπή Παιδείας, εκτάκτως αυτή τη φορά, με στόχο να βρεθεί μία κοινή γραμμή, καθώς ο Σεπτέμβριος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και μαζί του έρχεται και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Την συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ξεκίνησε με ένα σχόλιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε ένα άρθρο που διάβασε, το οποίο έγραψε ένας μαθητής της κας. Μαιριέντας Στεφάνου, η οποία είναι μία εκ των διωκόμενων εκπαιδευτικών και όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, το άρθρο ήθελε να δείξει το ρόλο των καθηγητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλληλοκατηγορίες, φωνές και στο βάθος… σχολείο-Μυρίζει μπαρούτι η Αγγλική Σχολή

Ο κ. Μυλώνας εξήγησε πως πριν από χρόνια ήταν, για λίγο καιρό, καθηγητής, ωστόσο μετά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και μετά η πολιτική. Υπέδειξε πως μετά από χρόνια, ήταν με την οικογένειά του σε εμπορικό κέντρο και τότε τον πλησίασε μία ομάδα από νεαρούς άνδρες, τον αγκάλιασε και του μιλούσαν. Στην αρχή, όπως είπε, δεν τους κατάλαβε, ωστόσο μετά αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για μαθητές του από το Γυμνάσιο Αραδίππου και την χαρακτήρισε ως την πιο όμορφη αναγνώριση. Με αυτό το παράδειγμα, ο κ. Μυλωνάς θέλησε να δείξει πως τα προβλήματα και οι αναταραχές που παρατηρούνται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα έχουν επίπτωση στους μαθητές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, συνεχίζοντας, σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής τελικά προχώρησε με τις απολύσεις των τριών εκπαιδευτικών, ενώ σημείωσε πως πέραν από τους δύο συνδέσμους γονέων, που για τον ίδιο προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι είναι δύο, ο ίδιος συνάντησε αρκετούς γονείς και του είχαν αναφέρει πως φοβούνται την οργή και το μένος του Διοικητικού Συμβουλίου, επειδή έχουν αντίθετη άποψη μαζί τους. Υπέδειξε, δε, ότι όταν το σύμπαν είναι ενάντια στον αδύναμο και στην προκειμένη περίπτωση των τριών εκπαιδευτικών, είναι υποχρέωσή τους να είναι με εκείνες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος υπέδειξε ότι τον λυπεί κατάφορα το γεγονός ότι η Επιτροπή συνήλθε για πολλοστή φορά, για το συγκεκριμένο θέμα.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, υπέδειξε πως ως Επιτροπή περιμένουν απαντήσεις για κάποια θέματα που υπάρχουν στην επικαιρότητα και αφορούν την Αγγλική Σχολή. Σημείωσε πως είναι λυπηρό να απολούνται εκπαιδευτικοί, για τους λόγους που ακούγονται (σ.σ. για την συνδικαλιστική τους δράση), ενώ τόνισε πως η αναστάτωση που επικρατεί σε ένα ιστορικό σχολείο, προκαλεί μόνο λύπη.

Προκλητική και απογοητευτική χαρακτήρισε την κατάσταση εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως η Επιτροπής Παιδείας ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, όσο δεν ασχολήθηκε με άλλα. Πρόσθεσε πως πρόκειται για θέμα αρχής και τον εκπλήσσει αφάνταστα το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Σημείωσε πως ενώπιον τους έχουν την απόλυση τριών εκπαιδευτικών, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί εξαίρετες, στις αξιολογήσεις του σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η Αγγλική Σχολή-Στους δρόμους οι καθηγητές για τις απολύσεις

Ξεκαθάρισε πως εδώ και ένα χρόνο, το όνομα της Αγγλικής Σχολής βρίσκεται στα χείλη όλης της Κύπρου, για τους λάθος λόγους και υπέδειξε πως διάβασε τα όσα κυκλοφορούν για το θέμα, στα κατεχόμενα, τα οποία δείχνουν πόσο αντιδραστικοί χαρακτηριζόμαστε στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Χριστοφίδης ήταν κάθετος ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί ζημιές τόσο στους μαθητές της Σχολής, όσο και την κοινωνία και δεν πρέπει να διαιωνίζεται περισσότερο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έστρεψε τις βολές του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην Αγγλική Σχολή. Συνεχίζοντας, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο λόγος που υπάρχει τόση ανοχή, ώστε να εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο το θέμα, ενώ σημείωσε πως περίμενε πως μετά την επιστολή της Επιτροπής και την έκκληση, αλλά και το καλό εποικοδομητικό κλίμα που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα μπορούσαν να βρουν λύση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.  

Από πλευράς του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος παρακολούθησε το θέμα, καθώς είναι ένας εκ των εισηγητών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής, υπέδειξε πως είναι λυπηρό που βρέθηκαν εκεί ξανά, για να συζητήσουν τα ίδια που συζήτησαν και σε προηγούμενες συνεδρίες. Τόνισε πως προειδοποίησαν για ειλημμένες αποφάσεις, εκδικητικής φύσεως από πλευράς ΔΣ της Σχολής και Διεύθυνσης, ενώ ξεκαθάρισε πως προσπαθούσε να θυμηθεί αν ποτέ παλαιότερα, άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έδιναν τον αγώνα τους, σε όλους τους τομείς, κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να απολύονται οι ηγεσίες τους.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση της προέδρου της ESSA, Μυρτούς Χασαποπούλου, η οποία κατηγορήθηκε για ένα email που δεν έπρεπε να στείλει και έθεσε τα εξής ερωτήματα στους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης:

-Είναι αλήθεια ότι αποδόθηκαν ευθύνες και πρόστιμο στη συντεχνία της;

-Είναι αλήθεια ότι επιβλήθηκε πρόστιμο στη Σχολή, επειδή δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα των γονιών; Είχαν πρόσβαση οι καθηγητές;

Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε, δε, ότι είναι σαφές ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρίσκονται μπροστά σε εκδικητικές απολύσεις και έχουν να κάνουν με τη δράση τους ως συνδικαλίστριες και από την πλευρά του επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως εκείνος διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής. Όπως υπέδειξε, δεν μπορεί το ΔΣ να κάνει ό,τι θέλει και ο Πρόεδρος να σφυρίζει αδιάφορα και εξήγησε πως αν ο ίδιος κρίνει ότι το ΔΣ συμπεριφέρεται με τρόπους που ανήκουν σε παρωχημένες εποχές και ζημιώνουν τα παιδιά, θα πρέπει να παύσει το ΔΣ.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή απέναντι σε αυτές τις ακρότητες, όπως τις χαρακτήρισε, καθώς κανένας καθηγητής δεν θα θέλει να διδάξει ξανά στην Αγγλική Σχολή. Κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, αφού όπως είπε οι εκκλήσεις που έκαναν είχαν πέσει στο κενό. Αναφερόμενος στο ΔΣ της Σχολής, υπέδειξε πως αποφάσισαν να πριν τον Δεκαπενταύγουστο να πάρουν τις αποφάσεις τους, νομίζοντας, όπως σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, ότι δεν θα τους ελέγξει η Βουλή. Κάκισε και τη συμπεριφορά του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής, που δεν παρέστη στην τελευταία συνεδρία, πριν τη διακοπή για το καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για απαξίωση από πλευράς του προς τη Βουλή, καθώς όπως υπέδειξε νομίζει ότι είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι ελέγχονται από τη Βουλή, κατέληξε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ήταν έντονος στη δική του τοποθέτηση, τονίζοντας πως είναι με πίκρα και απογοήτευση που βρέθηκαν και πάλι στη Βουλή, για το συγκεκριμένο θέμα. Απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, υπέδειξε πως όφειλε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος και να παρέμβει. Επεσήμανε ότι το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο, αποτελεί γκρίζα ζώνη, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει παρεμβάσεις σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Καταλήγοντας, σημείωσε πως αν δεν αποσυρθούν οι απολύσεις, θα προχωρήσουν σε άλλους ατραπούς. «Δεν είναι απειλή, ο καθένας θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή του», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από τη Βουλή οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής για τις απολύσεις-«Ντροπή»

Η τοποθέτηση της Κυβέρνησης

Καλεσμένο στην Επιτροπή Παιδείας ήταν και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εκπροσωπούσε ο προϊστάμενος της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Γιώργος Κουτσίδης που ξεκαθάρισε πως είναι η τρίτη συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα και τον λυπεί να ακούει αυτά που γίνονται. Υπέδειξε πως για το καλό νοούμενο συμφέρον των μαθητών, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, καθώς οι μαθητές θα επιστρέψουν με χαρά στο σχολείο τους και θα πρέπει να δουν τους καθηγητές τους. Παράλληλα, θα πρέπει να κυλίσει ομαλά η σχολική χρονιά.

Την Προεδρία της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης, ο οποίος εξέφρασε με τη σειρά του τη λύπη του που ο διάλογος που ξεκίνησε στο Υπουργείο Εργασίας, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπέδειξε, δε, ότι υπάρχει ζήτημα να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει σε αποφάσεις μίας ιδιωτικής σχολής, με τρόπο που να αναιρεί τις αποφάσεις της, θέτοντας το ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος. Εξήγησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και βάσει των οποίων θα έπρεπε να απολυθούν. Συνέχισε αναφέροντας πως θα προτιμούσε ο διάλογος να συνεχιστεί μέσω του Υπουργείου Εργασίας.

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστόλου, υπέδειξε πως το θέμα είναι καθαρό για όσους έχουν εμπλακεί. Σημείωσε πως στο νομικό κομμάτι, αν είναι νόμιμη ή όχι μία απόλυση, το μόνο που έχει εξουσία για να το αποφασίσει είναι το Εργατικό Δικαστήριο και δεν μπορεί να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά στο εργατικό κομμάτι, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως είναι λυπηρό, μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής και τήρησης του κώδικα, να φαίνεται μία αδυναμία στο να μπορέσουν να επιλύσουν μία διαφορά. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Λουκαΐδη αν στο παρελθόν έχουν οδηγηθεί σε απόλυση συνδικαλιστές, όταν βρίσκονταν σε διαφορά με τη διεύθυνση, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε πως δεν συνέβη ξανά αυτό το πράγμα.

Οι εξηγήσεις Γενικού Ελεγκτή

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος κλήθηκε για να δώσει απαντήσεις, για τα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου και το ύψος της χορηγίας που λαμβάνει ετησίως από το κράτος. Ξεκινώντας ανέφερε πως βάσει του νόμου που διέπει την Αγγλική Σχολή, η περιουσία του είναι γραμμένη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχουν άποψη για την ακριβή νομική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη Σχολή και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε πως μοιάζει με ένα εμπίστευμα, που είχε καταρτιστεί το 1930.

Όσον αφορά στα λεφτά που δίνονται στην Αγγλική Σχολή, από την Κυβέρνηση, ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως ζήτησε από τους συναδέλφους του να βρουν στοιχεία για την τελευταία δεκαετία, ενώ από ένα παλιό έγγραφο που εντόπισαν, το 1981 δόθηκαν 35,000 λίρες ως βοήθεια, 3,500 λίρες ως ενοίκιο για ένα κτίριο, ενώ άλλες 3,000 για συντήρηση.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2000, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η επαναφορά της κρατικής χορηγίας, που ήταν 140,000 λίρες. Πρόσθεσε πως το 2003 αποφασίστηκε όπως η ετήσια χορηγία γίνει 200,000 λίρες και αυτό το ποσό παραμένει μέχρι σήμερα. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, το 2003 αποφασίστηκε να δαπανηθεί 2,3 εκ. για χρηματοδότηση κτηριακών εγκαταστάσεων. Είναι η τελευταία που δόθηκε, σημείωσε.

Από τα στοιχεία που κατέχει, ετησίως παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Αγγλική Σχολή, γύρω στις 340,000 ευρώ ως χορηγία και υπάρχουν και ποσά που διαμοιράζονται σε διάφορες ιδιωτικές σχολές.

Οι καταγγελίες στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας βρέθηκε και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδου, η οποία σημείωσε πως έλαβε παράπονο από τις παραπονούμενες, για ενδεχόμενο εκφοβισμού, από πλευράς της Διεύθυνσης του σχολείου, ωστόσο όπως υπέδειξε, δεδομένου του ιδιωτικού του θέματος, η ίδια ξεκαθάρισε πως θα μπορούσε να παρέμβει μόνο αν υπήρχε συσχέτιση με το φύλο ή ήταν θέμα σεξισμού.

Μία αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, οι οποίοι της έθεσαν το ερώτημα αν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η συμμετοχή στο συνδικαλισμό, με την κα. Λοττίδου να απαντά καταφατικά και να προσθέσει πως δεδομένου της ιδιαιτερότητας ότι πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο, δεν θα μπορούσε να εξετάσει κάποια παρατυπία και θέμα στις διαδικασίες, αν δεν υπήρχε συσχέτιση με το φύλο. Υπέδειξε πως τις διαφορές που αφορούν το εργασιακό πλαίσιο θα μπορούσε να τις κρίνει το Εργατικό Δικαστήριο.

Απαντώντας σε αναφορές περί συμπερίληψης στο κατηγορητήριο εναντίον μίας εκ των καθηγητριών, επιστολές προς το γραφείο της, η κα. Λοττίδου σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρη η θέση τους ότι αν οποιαδήποτε δίωξη ήταν σε σχέση με τις καταγγελίες στην Επίτροπο, θα κάνουν οι ίδιοι καταγγελία στο Γενικό Εισαγγελέα, επειδή θα ήταν ποινικό αδίκημα.

Υποστήριξε πως δεν είδε το κατηγορητήριο για να εξετάσει ότι ενδεχομένως να υπήρχαν τέτοιοι ισχυρισμοί, ενώ σημείωσε πως όταν ενημέρωσε το ΔΣ της Σχολής, την διαβεβαίωσαν  δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί.

Σε αυτό το σημείο, πήρε το λόγο η γραμματέας της ESSA και μία από τις τρεις καθηγήτριες που απολύθηκαν, Μαιριέντα Στεφάνου, η οποία τόνισε πως έστειλε το κατηγορητήριο στην κα. Λοττίδου και όπως υπέδειξε, υπάρχουν οι επιστολές, στις οποίες βασίστηκε το ΔΣ του σχολείου για να της ασκήσουν πειθαρχική. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί και από αναφορές που υπάρχουν στα πρακτικά της Βουλής, τα οποία όπως υπέδειξε, πάρθηκαν παράνομα.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ανέφερε πως το γραφείο τους ακολούθησε μία εντελώς ανεξάρτητη διαδικασία, αφού είχαν διερευνήσει τα θέματα, για τα οποία είχαν λάβει καταγγελία και εξέδωσαν ανακοίνωση. Υπενθύμισε ότι η μία ανακοίνωση ήταν ενάντια στην ESSA και η δεύτερη ήταν ενάντια της Σχολής, για ελλιπή μέτρα ασφάλειας, για τα προσωπικά δεδομένα των γονιών, επιβάλλοντας πρόστιμα 5,000 και 4,000 ευρώ αντίστοιχα.

Κλιμακώνουν τα μέτρα οι εργαζόμενοι

Παίρνοντας το λόγο ο δικηγόρος της συντεχνίας των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής, Σταύρος Σταυρινίδης, υπέδειξε πως αυτές οι απολύσεις έχουν γίνει καθαρά για συνδικαλιστικούς λόγους και είναι κακόπιστες, αφού όπως εξήγησε δεν γίνεται να ξεκινά μία διαδικασία το Σεπτέμβριο του 2021, να στοχοποιούνται οι τρεις καθηγήτριες και να μαζεύονται δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο του 2022 να ξεκινούν διαδικασία πειθαρχικής έρευνας.

Σημείωσε πως το ΔΣ έχει έγνοια να βρει αποσπασματικές αναφορές, για να μπορέσουν να στήσουν αυτή την κατάσταση, αναφέροντας πως ξεσκόνισαν την απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και προσπάθησαν να μετακινήσουν την ευθύνη από τη συντεχνία σε προσωπικό επίπεδο. Σημείωσε, δε, ότι οι απολύσεις έγιναν για την συνδικαλιστική τους δράση.

Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι της Αγγλίκης Σχολής κινούνται προς την κατεύθυνση της λήψης απεργιακών μέτρων, τονίζοντας ότι η συντεχνία θα προχωρήσει με κλιμάκωση των μέτρων από τη στιγμή που δεν ακούγεται κάτι διαφορετικό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Η εκ των καθηγητριών που απολύθηκαν Μαριέντα Στεφάνου ανέφερε ότι ουδέποτε οι καθηγητές παράκουσαν τις συστάσεις του διευθυντή για τη λειτουργία του σχολείου και είπε ότι ακούγονται πολλά ψέματα.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι το καθεστώς του σχολείου ως ιδιωτικό ξεκαθάρισε με απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ με βάση τον νόμο η ακίνητη περιουσίας της Αγγλικής Σχολής περιέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο το ΔΣ είναι αρμόδιο για την διεύθυνση και τον έλεγχο της σχολής.

Όσον αφορά τις απολύσεις, είπε ότι το σχολείο έχει πειθαρχικό κώδικα και κώδικα δεοντολογίας και σε αυτή την περίπτωση οι εσωτερικές διαδικασίες ακολουθήθηκαν πλήρως. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στόχευση ή πρόθεση στόχευσης οποιουδήποτε εργοδοτουμένου στο πλαίσιο συνδικαλιστική δράσης, κάτι που απαγορεύεται και η Αγγλική Σχολή το τιμά απόλυτα. Έκανε λόγο για επιστολές του Υπουργείου Εργασίας που αναφέρουν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες και είπε ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάστηκε η περί συντεχνιών νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι οι παραπονούμενες κατήγγειλαν εκφοβισμό από τον διευθυντή του σχολείου, ωστόσο δεν υπήρξαν οποιαδήποτε στοιχεία. Είπε επίσης ότι η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση στην Αγγλική Σχολή είναι επιτρεπτή και θα πρέπει να προάγεται, ωστόσο δεν είναι εισιτήριο για ασυδοσία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το θέμα οδεύει δικαστικώς με βάση την επιστολή που έλαβαν από τις παραπονούμενες και είπε ότι είναι δύσκολο να αναφερθούν σε θέματα που θα κριθούν στο δικαστήριο. 

Η θέση των γονέων

Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, καλεσμένοι ήταν και οι δύο σύνδεσμοι γονέων του σχολείου, με τον Αντωνιάδη, που εκπροσωπούσε την ESPA, τον αναγνωρισμένο σύνδεσμο γονέων, να αναφέρει πως δεν εμπλέκονται στα εργασιακά θέματα τους σχολείου και πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί μία συστημική προσέγγιση, με στόχο το συμφέρον των μαθητών.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του δεύτερου συνδέσμου γονέων, Λάρης Βραχίμης, υπέδειξε πως θέση τους είναι ότι θα πρέπει οι μηχανισμοί λειτουργίας του σχολείου να γίνουν σεβαστοί, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να επιτραπεί στο ΔΣ να διοικήσει το σχολείο και στη Διεύθυνση να διευθύνει το σχολείο. Σημείωσε πως κάθε λίγα χρόνια αλλάζει διευθυντής και αυτό δεν είναι επειδή βαριούνται, αλλά επειδή δεν υπάρχει σωστό κλίμα. Τόνισε, δε, ότι όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται, είναι σε βάρος του σχολείου και σε βάρος των μαθητών. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι κάθε προσπάθεια να καθοδηγηθούν οι αποφάσεις του ΔΣ του σχολείου, είναι ανεπίτρεπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την ακύρωση απόλυσης καθηγητριών της Αγγλικής Σχολής ζητά η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph