Σολομός με ανανά
06:35 - 23 Αυγούστου 2022
Έξοχος συνδυασμός!
ΥΛΙΚΑ
- 1000 γρ. ολόκληρο φρέσκο φιλέτο σολομού με δέρμα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 1 κονσέρβα ανανά κομπόστο (+ χυμό)
- 60 γρ. sweet chilli sauce
- 20 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, τα φύλλα μόνο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, σε κομμάτια
- 35 γρ. σησαμέλαιο
- 15 γρ. χυμό λάιμ
- 1/2 κ.γλ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι
- 600 γρ. νερό
- 1 κ.σ. σουσάμι, για γαρνίρισμα
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, κομμένο ροδέλες,για γαρνίρισμα
- 4 ροδέλες λάιμ, για γαρνίρισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- αντικολλητικό χαρτί
- ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος
- πινέλο ζαχαροπλαστικής
- μπολ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σολομός με ανανά
Βήμα 1
Αλατοπιπερώστε και τις 2 πλευρές του σολομού. Στρώστε τον ξέβαθο δίσκο του Varoma με βρεγμένο και στραγγισμένο αντικολλητικό χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι οι πλαϊνές τρύπες δεν έχουν καλυφθεί, για να διαπερνά ο ατμός. Μεταφέρετε 1000 γρ. σολομό, τοποθετώντας την πλευρά με το δέρμα προς τα κάτω και αφήστε στην άκρη. Καλύψτε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος με τις ροδέλες ανανά κομπόστο. Κρατήστε 30 γρ. από τον χυμό ανανά.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 50 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λιώστε 4 λεπτά/80°C/ταχύτητα 1. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε το φιλέτο σολομού με το λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο τα 30 γρ. χυμό ανανά, που αφήσατε στην άκρη, 60 γρ. sweet chilli sauce, 20 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, 3 σκελίδες σκόρδο, 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, 35 γρ. σησαμέλαιο, 15 γρ. χυμό λάιμ, 1 /2 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού και κόψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε ή γαρνίρετε το φιλέτο σολομού με το μείγμα.
Βήμα 4
Βάλτε στον κάδο 600 γρ. νερό. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και μαγειρέψτε 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 3. Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C (γκριλ).
Βήμα 5
Μεταφέρετε προσεκτικά το φιλέτο σολομού στο πυρίμαχο σκεύος με τις ροδέλες ανανά. Ψήστε για 5-6 λεπτά (200°C). Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι και ροδέλες λάιμ. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ γλυκοπατάτας.