Αιχμές Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά Κυβέρνησης-«Ήταν ενήμερη εδώ και μέρες»
11:46 - 23 Αυγούστου 2022
Πέρασαν ήδη 24 ώρες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική τοποθέτηση από την Κυβέρνηση, σε σχέση με την Ειδική Έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις. Η Ειδική Έκθεση η οποία καταγράφει μια σειρά από λάθη, παραλείψεις, ακόμα και εκούσιες παρανομίες από κυβερνητικά στελέχη, παραμένει στα αζήτητα, αφού πέραν από τις αρχικές τοποθετήσεις κάποιων κομμάτων, έπεσε στα χαμηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς χρονοδιάγραμμα εξετάζει την έκθεση Ελεγκτή η Ελέγχου-«Έχει πολλά ζητήματα»
Από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τυγχάνει μελέτης και η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επίσημα όταν η μελέτη ολοκληρωθεί. Σε αυτή την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος υπέδειξε πως το Προεδρικό, όπως και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο της έκθεσης εδώ και μερικές εβδομάδες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νόμος Vs Οικονομικό όφελος σημειώσατε διπλό-Στην ακίδα Οδυσσέα ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ
Με αυτό τον τρόπο, στην ουσία ο κ. Πετρίδης αφήνει αιχμές πως παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα όσα καταγράφονται στην έκθεση, ωστόσο φαίνεται να επιχειρεί να την υποβαθμίσει και να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας. Και κυρίως για να απαντήσει στα δύο βασικά ζητήματα που προκύπτουν, αφενός για τις περιπτώσεις που σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή ο υπουργός Εσωτερικών απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο για αιτούντες πολιτογράφησης που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και αφετέρου για τις περιπτώσεις που το Υπουργικό ήταν ενήμερο ότι μερικές δεκάδες αιτούντες πολιτογράφησης δεν πληρούσαν τα κριτήρια και παρόλαυτα αποφασίστηκε να τους δοθεί.
Όπως έγραψε στο twitter o εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την ενημέρωση της Κυβέρνησης για το περιεχόμενο της Ειδικής Έκθεσης ήταν, η Ελεγκτική Υπηρεσία να αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με τα ευρήματα. Ο ελεγχόμενος που στην προκειμένη είναι το ΥΠΕΣ, εάν επιθυμεί σχολιάζει τα ευρήματα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε προσχέδιο της Έκθεσης που επίσης εάν επιθυμεί σχολιάζει. Στο τελικό στάδιο πέντε με επτά ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε αντίγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβατήρια σε καταζητούμενους, €γκληματίες και ύποπτο τρομοκράτη-Οι 65 υποθέσεις
Με αυτά ως δεδομένο, είναι ξεκάθαρο πως παρά το γεγονός ότι εντός της Κυβέρνησης υπήρχε γνώση για το περιεχόμενο της έκθεσης επιλέχθηκε να μην σχολιαστεί άμεσα. Πάντως κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο Μάριος Πελεκάνος, παραδέχθηκε ότι «όντως έγιναν λάθη και παραλήψεις από πλευράς Κυβέρνησης», εξέφρασε την εκτίμηση οτι δεν καταλογίζονται ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως υπενθύμισε δη έχει απολογηθεί προς τον λαό και παραδέχθηκε τα λάθη της διακυβέρνησης του.
Σε σχέση με την έκθεση ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι «άρχισε η μελέτη και η καταγραφή των όσων αναφέρονται και όταν τελειώσει, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καρφιά Οδυσσέα κατά Εισαγγελέα και η αντεπίθεση στο κατσάδιασμα Νικολάτου
Η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ
Μέσω του Γενικού του γραμματέα, αποφάσισε να τοποθετηθεί για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Στεφάνου, η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια» επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την «πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση».
«Είναι αυτή η κατάσταση που εκτόξευσε τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά στη χώρα μας. Είναι αυτή η κατάσταση που για χρόνια έχει αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας διεθνώς. Είναι αυτή η κατάσταση που ανάγκασε κι αυτήν ακόμα την Κομισιόν να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος της Κύπρου».
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες αφού είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε για την παραχώρηση των διαβατηρίων. Και όπως σημειώνεται στην Έκθεση, σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παρανόμησε παραχωρώντας υπηκοότητα σε απατεώνες, σε δικτάτορες, σε άτομα με παράνομες και ύποπτες δοσοληψίες. Χώρια οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν, χώρια οι εκπτώσεις πολλών εκατομμυρίων σε φόρους και τέλη, καθώς και οι άλλες κυβερνητικές διευκολύνσεις».
Συνεχίζοντας, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε πως «αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ σεβόταν το κράτος δικαίου και τους πολίτες από καιρού θα παραιτούνταν. Αντί τούτου όποτε εγείρονταν ζητήματα -και εγέρθηκαν πολλές φορές τουλάχιστον από το 2015- η κυβέρνηση αναζητούσε δικαιολογίες και άλλοθι».
Είναι φανερό, σημειώνει, ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν λογαριάζει να παραιτηθεί, αλλά αναζητεί τρόπους να παρατείνει την εξουσία της με άλλο πρόσωπο. Είτε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε με το πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα των υπηκοοτήτων και ως καθ’ ύλην αρμόδιος του CIPA».
Καταλήγοντας, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως «οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να απομακρύνουν τον ΔΗΣΥ από την εξουσία. Να φύγουν όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και όσοι αφειδώλευτα τη στηρίζουν και της παρέχουν πλήρη πολιτική και ηθική κάλυψη. Οι Προεδρικές Εκλογές είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά, να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς».
Από πλευράς του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε γραπτή του ανακοίνωση, αναφέρει πως η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα «επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτά που μέχρι σήμερα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας: ότι γύρω από τα «χρυσά» διαβατήρια χτίστηκε ένα σαθρό σύστημα διαπλοκής, σύγκρουσης συμφέροντος, κατάχρησης εξουσίας και σωρείας παρανομιών εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς. Την ίδια ώρα, αντί της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, χαρίζονταν εκατομμύρια σε εύπορους επενδυτές με απώλεια τεράστιων εσόδων για τα δημόσια ταμεία».
Προσθέτει πως «24 ώρες μετά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού η οποία ευθύνεται για τα πιο πάνω, επιλέγει τη σιωπή δήθεν για μελέτη της Έκθεσης, όταν ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δηλώνει ότι η Έκθεση είναι εις γνώση της κυβέρνησης από τον περασμένο Μάιο, ενώ το τελικό κείμενο στάλθηκε εδώ και μέρες».
Ο κ. Μαυρογιάννης στρέφει τα πυρά του και στον ανθυποψήφιό του και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τονίζοντας πως «την ίδια εκκωφαντική σιωπή επιλέγει και ο κύριος Νεοφύτου, ενώ ο κύριος Χριστοδουλίδης ζητά γενικόλογα τιμωρία όσων ευθύνονται, την ίδια ώρα που ο ίδιος συμμετείχε ως Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε 74 αιτήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια παραχωρώντας ιθαγένεια σε υπόδικους και διεθνείς καταζητούμενους».
Δεν μπορεί η Έκθεση αυτή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης «να μπει σε ένα ακόμα συρτάρι. Κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν για όσα έρχονται στην επιφάνεια. Από την Έκθεση προκύπτουν ξεκάθαρα πολιτικές, διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες».
Καταλήγοντας, υπέδειξε ότι «αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μία διακυβέρνηση που θα κινήσει διαδικασίες και θα απονείμει τις ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Μία διακυβέρνηση που δεν θα έχει εξαρτήσεις και θα έχει την πολιτική βούληση να οδηγήσει όσους εμπλέκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η διακυβέρνηση του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και μόνο».
Ζητά σε βάθος έρευνα η ΕΔΕΚ
Εξάλλου, για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων έχει δύο πτυχές. Η μία είναι η επενδυτική του πτυχή για την οποία η ΕΔΕΚ ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 ζητούσε να γίνει έρευνα για πιθανές παρατυπίες στις παραχωρήσεις διαβατηρίων υπηκόων τρίτων χωρών.
«Δυστυχώς μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων. Η δεύτερη πτυχή είναι η παραχώρηση διαβατηρίων σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Από το 2017 ζητάμε ενημέρωση γύρω από αυτό το ζήτημα ώστε να εξακριβωθεί πώς ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέχει κυπριακό διαβατήριο χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση έκδοσης».
Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ΕΔΕΚ διεκδικεί να γίνει σε βάθος έρευνα ώστε να διαφανεί εάν και εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες δημοσίων λειτουργούν και πολιτικών προσώπων τόσο για τις παράτυπες παραχωρήσεις σε επενδυτές όσο και για την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος».
Επίθεση κατά πάντων από ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων για το θέμα των διαβατηρίων, χαρακτηρίζοντας τους υποψήφιους του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ως γρανάζια της ίδιας Κυβέρνησης που σήμερα κατηγορούν.
Όπως αναφέρει, «προκαλεί την κοινωνία η στημένη προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, αλλά και των υποψηφίων τους Νεοφύτου – Μαυρογιάννη – Χριστοδουλίδη, αναφορικά με τα "χρυσά διαβατήρια"».
Eπισημαίνει πως «πιστεύουν ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο και μπορούν να τον εμπαίζουν, θεωρώντας ότι ξέχασε τους πρωταγωνιστές στο βίντεο της ντροπής, ή ότι και οι τρεις υποψήφιοι ήταν γρανάζια της ίδιας Κυβέρνησης, που σήμερα κατηγορούν!»
Καταλήγοντας, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) σημειώνει πως «δεν εγκλωβίζεται σε ψευδοδιλήμματα, γιατί η κάθαρση από τα σκάνδαλα και την διαφθορά μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με πραγματική αλλαγή, δηλαδή με στήριξη της υποψηφιότητας Χρίστου Χρίστου».
Το πάθημα να μας γίνει μάθημα αναφέρει η ΔΗΠΑ
Στη δική της τοποθέτηση, η ΔΗΠΑ σημειώνει πως «η συμβολή του Επενδυτικού Προγράμματος υπήρξε σημαντική στην ανάπτυξη του τόπου, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς βοήθησε στην στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «δυστυχώς όμως, λόγω των υπερβολών και των καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν στην πορεία, προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην εικόνα και στην οικονομία της Κύπρου».
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές. «Σε περίπτωση που τα ευρήματα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή δημιουργούν υπόνοιες ή μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα διαπλοκής και διαφθοράς, αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν συντεταγμένα, προκειμένου εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν».
Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση η ΔΗΠΑ υποδεικνύει πως «σημειώνουμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από επενδύσεις. Κακές συμπεριφορές των ολίγων, δεν πρέπει να ζημιώνουν το κοινό καλό. Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα και ότι στο μέλλον θα είμαστε σοφότεροι».
Νέα πυρά Κολοκασίδη και μήνυμα για αλλαγή
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει πως «η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σκάνδαλο των σκανδάλων με τα χρυσά διαβατήρια επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στην Κύπρο και υποσκάπτει κάθε υγιή προοπτική. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το τέρας της διαφθοράς, ανακυκλώνοντας τα ίδια αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας και επιβραβεύοντας εκείνους που, είτε συμμετείχαν στο πάρτι της διαπλοκής,, είτε σιώπησαν βλέποντας τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου».
Σημειώνει ότι «η Κύπρος χρειάζεται αλλαγή. Πραγματική αλλαγή. Αλλαγή διακυβέρνησης, με πρόσωπα που θα έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, την εντιμότητα, τις γνώσεις και τις ικανότητες να συγκρουστούν με το σάπιο και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Αυτοί, συνεχίζει, «που για χρόνια έκαναν πλάτες και έκλειναν τα μάτια για το Συνεργατισμό, τα χρυσά διαβατήρια, τις παρακολουθήσεις και όλα τα δεινά που έχει επιφέρει η κομματοκρατία, δεν έχουν θέση στην Κύπρο που εμείς θέλουμε. Η τιμωρία όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε λύσεις στο θέμα της διαφθοράς».
Ακολούθως, ο κ. Κολοκασίδης προβαίνει σε έντεκα εισηγήσεις.
«1. Άμεσο διορισμό ποινικών ανακριτών από το νέο Υπουργικό για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε όλα τα σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων 2. Ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με τη δυνατότητα διεξαγωγής ποινικής έρευνας -και όχι με λειψές αρμοδιότητες, όπως είναι σήμερα 3. Ουσιαστική και εξονυχιστική διερεύνηση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες όλων των αξιωματούχων 4. Αλλαγή του τρόπου διορισμού των ανεξάρτητων θεσμικών αξιωματούχων ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και απαλλαγή από τη λογική της κομματοκρατίας 5. Προώθηση της συνεργασίας Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στη λειτουργία του κράτους 6. Θέσπιση νομοθεσίας για έκδοση διατάγματος ανεξήγητου πλούτου 7. Θέσπιση νομοθεσίας για παροχή ασυλίας με διαφανείς διαδικασίες σε πρόσωπα που θα συνεργάζονται με τις αρχές 8. Θεσμική ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία και δημιουργία πλαισίου λειτουργίας των ΜΚΟ 9. Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για καταπολέμηση της πελατειακής σχέσης πολιτών – κομμάτων 10. Ενίσχυση της διαφάνειας με αξιοποίηση της τεχνολογίας και εφαρμογή Ψηφιακής Δημοκρατίας 11. Εφαρμογή του θεσμού της Ανοιχτής Διακυβέρνησης με βάση τις στρατηγικές του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Καταλήγοντας τονίζει ότι «αυτό είναι ένα δείγμα της Κύπρου που εμείς θέλουμε. Δεν είναι η Κύπρος που εκπροσωπεί το κομματικό κατεστημένο και οι υποψήφιοι του. Είναι η Κύπρος της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της λογοδοσίας».
Πυρά σε Σαββίδη και Αγγελίδη από τον Χριστοφίδη
Με τη σειρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι «το ΚΕΠ χρησιμοποιήθηκε με σκοπό τον πλουτισμό ορισμένων ομάδων του πληθυσμού».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «οι περισσότερες από τις πολιτογραφήσεις που έγιναν δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει, γιατί δεν πληρούσαν καν τα ελάχιστα αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν. Επίσης κάποιοι από αυτούς που "αγόρασαν" την κυπριακή υπηκοότητα είναι άτομα τα οποία καταζητούνταν ή είχαν φυλακιστεί προηγουμένως, ή Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, ή και πρόσωπα τα οποία φιγουράρουν σε λίστες φορολογικών παραδείσων. Δυστυχώς όλα αυτά ήταν λίγο ή πολύ γνωστά στα άτομα που εξέταζαν τις αιτήσεις, αλλά κυρίως σε αυτούς που τις ενέκριναν».
Σημειώνει ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε τεράστια φορολογικά έσοδα, το όνομά της διασύρθηκε ανεπανόρθωτα, με όλες τις προεκτάσεις, που αγγίζουν και το Κυπριακό Ζήτημα, κάποιοι πλούτισαν εις βάρος άλλων και γενικά εξευτελιστήκαμε ως χώρα».
Τονίζει ακόμα πως «το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Αναστασιάδη από την περίοδο επέκτασης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μέχρι και την ημερομηνία λήξης του φέρει σύσσωμο βαρύτατες ευθύνες. Ευθύνες φέρουν και κρατικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι όσοι συμμετείχαν στο ξεπούλημα του κυπριακού διαβατηρίου. Όλοι μαζί ξεπουλούσαν τη χώρα, για να πλουτίζουν ορισμένοι συγγενείς, φίλοι και κομματικά προσκείμενοι ψηφοφόροι».
Υπενθυμίζουμε, λέει ο κ. Χριστοφίδης, «ότι ο Γενικός και ο βοηθός Εισαγγελέας ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο των χρυσών διαβατηρίων και έτσι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών. Μάλιστα από τις νέες θέσεις που κατέχουν φέρουν επιπλέον βαρύτατες ευθύνες, καθώς φέρονται να παρεμποδίζουν τις διαδικασίες έρευνας της υπόθεσης».
Λέει ακόμα ότι «η ιστορία με τα "χρυσά διαβατήρια" θα συνεχίσει να μας απασχολεί έως ότου αποδοθούν οι ευθύνες, παραιτηθούν οι ένοχοι και αποδοθεί η δικαιοσύνη. Την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει βεβαίως ο αρχηγός του κράτους που, παρά τα τεράστια σκάνδαλα της διακυβέρνησής του, παραμένει στο πόστο που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Απαιτούμε την παραίτηση όλων όσοι είχαν άμεση εμπλοκή και κυρίως του προέδρου Αναστασιάδη».
Το επιχείρημα ότι οι υπουργοί δεν γνώριζαν δεν ευσταθεί, σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως «να υπενθυμίσω ότι οι καθηγητές του τμήματος οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου μάς προειδοποιούσαν. (Για παράδειγμα ο καθηγητής Σωφρόνης Κληρίδης στο άρθρο του «The Trouble with Selling Passports» ημερομηνίας 02/03/2017 https://twitter.com/sofronclerides/status/827609398071742465). Ωστόσο συνέχιζαν ομόφωνα να ξεπουλούν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Δεν είχαν βεβαίως πρόβλημα κατανόησης των σχετικών κειμένων και προειδοποιήσεων. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι όλοι συνένοχοι στη μεγάλη απάτη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοναδικό θέμα στην ατζέντα της Επ. Ελέγχου οι πολιτογραφήσεις-«Εγείρονται αρκετά θέματα»