Η ώρα της αλήθειας για χρυσά διαβατήρια-Σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση Οδυσσέα
06:49 - 22 Αυγούστου 2022

Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο πολυσυζητημένη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία προκάλεσε σοβαρές πολιτικές αναταραχές πριν καν δημοσιοποιηθεί. Για αυτήν κινδύνεψε το κράτος να μείνει χωρίς προϋπολογισμό, ενώ αποτελεί από μόνη της ένα κεφάλαιο που θα κρίνει πολλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι τον απόηχο που θα προκαλέσει και την επόμενη ημέρα που αναμφίβολα θα προκαλέσει αίσθηση, σύμφωνα και με τα όσα δήλωνε, έστω και με το σταγονόμετρο ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης τις προηγούμενες ημέρες.
Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα μετά από μια σημαντική καθυστέρηση αρκετών μηνών, ενδεχομένως και πέραν του ενός έτους, αρχικά με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία μετά κι από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της επιτροπής Νικολάτου. Καθυστέρηση ωστόσο προκλήθηκε και κατά τη διάρκεια των ελέγχων, από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η εν λόγω ειδική έκθεση θα δινόταν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021, όμως τελικά αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα, οκτώ μήνες μετά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το λυκόφως της πολιτικής πορείας Αναστασιάδη και ένα μοτίβο αντεκδίκησης
Πέραν από τα ουσιαστικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από την έκθεση, τα οποία θα έχουν και πολιτική διάσταση λόγω του ύφους της συγκεκριμένης έρευνας, αναμένεται να επηρεάσει και την ατζέντα των Προεδρικών Εκλογών, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όπως και στο παρελθόν το ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων, τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι λόγοι της καθυστέρησης της δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης, αναλύθηκαν ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα από τα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είχαν να κάνουν κυρίως με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέχθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία έτυχαν επεξεργασίας από τους ερευνώντες λειτουργούς της ΕΥ. Σύμφωνα με τα στελέχη της Υπηρεσίας η έρευνα που έγινε ουσιαστικά ήταν ξεκίνησε με τη φωτοτύπηση όλων των εγγράφων που βρίσκονταν εντός των 3500 χιλιάδων φακέλων όσων πολιτογραφήθηκαν και στη συνεχεία ο έλεγχος όλων των σταδίων από τη στιγμή που κατατίθετο η αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τη στιγμή που εγκρινόταν το διαβατήριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πάντα σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΥ, η έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα περιλαμβάνει νέα στοιχεία που συνοψίζονται σε τρία επίπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η έρευνα Ελεγκτή για ΚΕΠ-Στη δημοσιότητα μετά τον δεκαπενταύγουστο
Το πρώτο αφορά τα σημειώματα που ετοίμαζαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών για κάθε αίτηση ξεχωριστά. Τα συγκεκριμένα σημειώματα ουσιαστικά έδιναν κατεύθυνση προς τους πιο υψηλά ιστάμενους για την τύχη της κάθε αίτησης. Αν θα έπρεπε, δηλαδή, να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Τα σημειώματα οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών τα παρέδιδαν στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και αυτός με τη σειρά του στον υπουργό. Ο υπουργός στη συνέχεια θα έπρεπε σύμφωνα με τον Νόμο να παρουσιάζει τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης ενώπιον του Υπουργικού για να ληφθεί η τελική απόφαση.
Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαφαίνεται πως υπήρξαν περιπτώσεις που ενδεχομένως αυτή η αλυσίδα να έσπασε και κάποια δεδομένα που καταγράφονταν στα σημειώματα να μην έφταναν ενώπιον του Υπουργικού.
Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με το θέμα των εικονικών πωλήσεων ακινήτων σε επενδυτές. Όπως διαφαίνεται από τους ελέγχους, αλλά και όπως καταγράφηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Νικολατου, εντοπίστηκαν μια σειρά από υποθέσεις, όπου τα πωλητήρια έγγραφα και οι μεταβιβάσεις προς κάποιους επενδυτές, δεν είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρούνται διαβατήρια, χωρίς ο αιτητής να πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν για αγορά κύριας κατοικίας στην Κύπρο, ως μέρος της επένδυσης.
Τέλος το τρίτο επίπεδο, έχει να κάνει με την πληρωμή ΦΠΑ, 5% αντί 19%. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ήδη συζητηθεί και εντοπιστεί και μάλιστα υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της Κύπρου με διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσής της με την ενωσιακή οδηγία για το ΦΠΑ στις κατοικίες. Συγκεκριμένα ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, που έχει ως στόχο να βοηθήσει νέα ζευγάρια να ανοίξουν το δικό τους σπίτι, έτυχε εκμετάλλευσης και έτσι ξένοι εκατομμυριούχοι πλήρωναν 5% αντί 19% ΦΠΑ για να αποκτήσουν βίλλες και διαμερίσματα σε ουρανοξύστες στην Κύπρο. Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάζονται κάποια στατιστικά δεδομένα και οικονομικά στοιχεία για την απώλεια εσόδων που είχε το κράτος από αυτή την παρανομία, στην οποία συμμετείχαν κτηματομεσιτικά γραφεία, εργολάβοι, δικηγόροι και λογιστές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: