Ανοιχτή επιστολή Γιακουμή στην Πηλείδου για σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
15:31 - 22 Αυγούστου 2022

Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας από τον βουλευτή Αμμοχώστου της ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ. Μιχάλη Γιακουμή σε σχέση με τη δημόσια διαβούλευση για τα νέα σχέδια επέκτασης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Στην ανοικτή επιστολή του ο κ. Γιακουμή σημειώνει πως η ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζει τα κυβερνητικά σχέδια και θεωρεί ότι, «το υπό διαβούλευση κυβερνητικό σχέδιο «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Αυτοκαταναλωτές» είναι πολύ κοντά με τη φιλοσοφία διαχρονικών προτάσεων, του κόμματος, που έχει ως στόχο την ουσιαστική ενίσχυση τόσο των πολιτών όσο και των μεγάλων και ενεργοβόρων βιομηχανιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
«Προτάσεις της Παράταξης μας», συνεχίζει ο κ. Γιακουμή, « για φθηνότερο ηλεκτρισμό μέσω της αυτοκατανάλωσης όπως το Virtual Net Billing πέραν των 10kw, σε αυτή τη φάση μέχρι 150kw με περιορισμούς όμως ανά κλάδο, είδαμε με ικανοποίηση να υιοθετούνται μερικώς από την Κυβέρνηση».
«Παράλληλα», προσθέτει, «θα πρέπει να δοθεί ειδική έμφαση στην ετοιμότητα των κρατικών Υπηρεσιών και Αρχών για τόσες μαζικές αιτήσεις – χωρίς να ταλαιπωρούν τον κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με γραφειοκρατία, εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για τους μεγάλους παραγώγους ΑΠΕ και διαδικασίες που κατανοούν οι λίγοι. Από την άλλη οφείλει η πολιτεία να ελέγξει σοβαρά και υπεύθυνα πόσο έτοιμο σε επάρκεια με ασφάλεια και με σταθερότητα είναι το ηλεκτρικό σύστημα διανομής και μεταφοράς που θα έπρεπε να είχε αναβαθμιστεί πριν χρόνια σε συνδυασμό με ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας υπό τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ)».
Ο Μιχάλης Γιακουμή επαναφέρει ξανά, τις στοχευμένες προτάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, «στα πλαίσια της εξαγγελίας του Προέδρου μας που έγιναν στις 25/05/21 της «Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας» βασισμένη στις παραμέτρους της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», όπου τις πλείστες από αυτές τις καταθέσαμε θεσμικά στην Υπουργό Ενέργειας ημερ. 18/03/22 και 2/07/22 αλλά και στη Βουλή στις 28/03/22 με προτάσεις νόμου, άσχετα αν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αιτήσεων ιδιαίτερα στα οικιακά φωτοβολταϊκά (net metering).
Συγκεκριμένα:
- Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό οριζόντια – για όλους σε 5% για 6 μήνες και δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά ικανοποιητικά τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών στις 28/07/22 – με την υιοθέτηση μερικής κάλυψης των αυξήσεων διαφόρων διαβαθμίσεων στις διατιμήσεις για την κατανάλωση κιλοβατώρων κυρίως για τους οικιακούς καταναλωτές με όριο μέχρι τα 800Kw.
- Να βρεθεί τρόπος άρσης της αναφοράς του ΠτΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις δύο νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για α) κατάργηση του ΦΠΑ για 6 μήνες στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για τους Ρύπους και β) στο φόρο κατανάλωσης όλων των ειδών καύσιμων. Αυτά τα στοχευμένα μέτρα θεωρούνται σημαντικές ανάσες κρατικής στήριξης για όλους τους καταναλωτές.
- Επιχορήγηση 100% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (και για συστήματα αντλίας θερμότητας, καινούργιων ή/και για αντικατάσταση παλαιών καυστήρων πετρελαίου), και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό (μη ευάλωτους), μέσω ενός καθορισμένου καταλόγου από παρόχους εγκαταστάσεων ΦΒ συστημάτων με προκαθορισμένη την τιμή για αποφυγή αισχροκέρδειας, με ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι 31/12/22.
- Σταδιακή πλέον επέκταση του σχεδίου virtual net billing για αυτοκατανάλωση μέχρι 500 KW (κιλοβάτ), για εμπορικούς, βιομηχανικούς και γεωργικούς σκοπούς χωρίς περιορισμούς ανά κλάδο, κυρίως σε περιοχές όπου το δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο με παροχείς – ΑΠΕ.
- Προσωρινή αγορά για 6 μήνες των δικαιωμάτων των Ρύπων που επωμίζεται σήμερα ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ και από τα έσοδα που λαμβάνει το Κράτος από τους Ρύπους και καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
- Προκήρυξη νέων σχεδίων για εγκατάσταση συστημάτων από ΑΠΕ, δίνοντας ειδικό βάρος στη Γαλάζια Ενέργεια (πλωτές μονάδες των ΑΠΕ) και στη δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων (Waste to Energy) σε κλιβάνους υψηλής τεχνολογίας, φιλικούς στο περιβάλλον, χαμηλών εκπομπών, με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα, η οποία ταξινομείται στο ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Άμεση δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ως εθνικό έργο υποδομής και δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό την περαιτέρω σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου και την περαιτέρω εισδοχή συστημάτων από ΑΠΕ, χωρίς περιορισμούς και αποκοπές.
- Οφείλουμε ως πολιτεία να κινηθούμε πιο έντονα και δραστικά για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και για άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες προς όφελος των πολλών, με σεβασμό και προστασία στο Περιβάλλον. Πιστεύουμε είναι ένα μέτρο που μπορεί να συνάδει με την εξέλιξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό στους 20 Δήμους και στα 30 Συμπλέγματα των Κοινοτήτων που θα εφαρμοστούν σταδιακά ως τα μέσα του 2024».
«Κλείνοντας, έχουμε συγκριτικά ελέγξει δύο λογαριασμούς της ΑΗΚ στο ίδιο υποστατικό (για ένα κανονικό σπίτι) την ίδια περίοδο (μέσα Μαΐου με μέσα Ιουλίου), σχεδόν με την ίδια κατανάλωση, πέρσι 1197 κιλοβατώρες και φέτος 995 κιλοβατώρες, και το αποτέλεσμα είναι €80 περισσότερα με λιγότερες κιλοβατώρες! Άρα τα οποιαδήποτε μέτρα στήριξης είναι ορθότερα να λαμβάνονται έγκαιρα και την ώρα της πραγματικής ανάγκης και αύξησης των αναγκαίων αγαθών. Η δημόσια διαβούλευση η οποία λήγει σήμερα 22/08/22, μπορεί να επεκταθεί τουλάχιστον κατά δεκαπέντε μέρες για να δοθεί περισσότερος χρόνος κατάθεσης απόψεων από όσους έχουν ενδιαφέρον», καταλήγει ο κ. Γιακουμή.
