Η κλιματική αλλαγή αναπτύσσει ασθένειες-Η ανάγκη για την ταξιδιωτική ιατρική

Για χρόνια οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έγινε μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων, που χαρακτηρίζονται από ξηρασία και πλημμύρες. Tην ίδια ώρα βρέθηκε αντιμέτωπος με εμφάνιση λοιμώξεων, οι οποίες, κυρίως στις χώρες της Ευρώπης, ήταν μέχρι σήμερα άγνωστες.

Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την ανάπτυξη ασθενειών ήταν κάτι που ήδη γνώριζαν οι ειδικοί και πλέον διαφαίνεται εντονότερα, με επιστημονικές εκθέσεις να καταδεικνύουν την ανάγκη ο πλανήτης να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για αντιμετώπιση μιας κρίσης με πλοκάμια στον τομέα της υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων καταγράφεται πως η κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις στην υγεία με αυξομείωση της θνησιμότητας ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα αλλά και την ανάδυση και επανεμφάνιση ασθενειών.  

Από το 2019, που η ανθρωπότητα βρέθηκε ενώπιον της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν κάνει την εμφάνισή τους άλλοι ιοί και λοιμώξεις. Ο ιατρικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με την covid, με αυξημένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, την ευλογιά των πιθήκων και τον ιό Langya. Όλα αυτά μπορεί να είναι μόνο η αρχή, αφού είναι πολύ πιθανόν να δούμε και άλλες λοιμώξεις λόγω της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο ζει ο άνθρωπος, ενώ σύμφωνα με την λοιμοξιωλόγο δρ Μαρία Κολιού, η έξαρση ασθενειών προέρχεται και από άλλους παράγοντες πέραν της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δύσκολη καθημερινότητα των long covid ασθενών και η νέα πρόκληση των ειδικών

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η δρ Κολιού, πλέον οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ζώα και άγριους οργανισμούς που δεν είχαν έρθει ξανά σε επαφή, λόγω της τεράστιας καταστροφής των δασών που γίνεται χάριν της βιομηχανικής ανάπτυξης σε περιοχές όπως στον Αμαζόνιο, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της γης. «Οι προεκτάσεις της καταστροφής των δασών με τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας και πλημμυρών είναι αλυσιδωτές, αφού έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση του ανθρώπου σε νέους μικροοργανισμούς, με τους οποίους ποτέ δεν έχει αναπτύξει ανοσία, ειδικότερα με τα ζώα που απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον και κατέφευγαν προς τους ανθρώπους. Από την άλλη, έχουμε και τις βιομηχανικές χώρες που παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία καταστρέφουν επίσης την ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης ασθενειών που εμφανίζονται και είναι κάτι που απασχολεί τον τομέα της υγείας εδώ και χρόνια».

Υπάρχουν άλλες δύο κύριες θεωρίες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τους επιστήμονες για αυτήν την όχι και τόσο ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τη δρα Κολιού, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η παγκοσμιοποίηση, με τεράστιους αριθμούς ανθρώπων να μεταναστεύουν από τις χώρες τους σε άλλες χώρες, είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω φτώχειας, για μια καλύτερη ζωή. «Από τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, μπορεί να μεταφέρονται μικροοργανισμοί που είναι ενδημικοί στις χώρες των ανθρώπων που μετακινούνται προς άλλες χώρες, όπως σε χώρες της Ευρώπης για παράδειγμα, που δέχονται πολλούς αριθμούς μεταναστών».

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα συχνά ταξίδια ανθρώπων από χώρα σε χώρα, που έχουν ως αποτέλεσμα την ευκολότερη διασπορά ιών. «Τώρα έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επιπλέον μετανάστευση του πληθυσμού, ελευθέρωση αερίων από τις βόμβες και άλλα εκρηκτικά που δεν ξέρουμε προς το παρόν τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία, αλλά γνωρίζουμε πως καταστρέφουν το κλίμα. Είναι όλα αυτά που θα πρέπει να δούμε σοβαρά και να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα». 

Καμία σύνδεση των ιών

Πάντως, μέχρι στιγμής ο κίνδυνος για αυτές τις ασθένειες θεωρείται μικρός, όχι μόνο για τις τροπικές ασθένειες αλλά και για αυτές που εμφανίστηκαν σαν επιδημία και παρόλο που θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σύνδεση μεταξύ των ιών που κάνουν την εμφάνισή τους, η δρ Κολιού επισημαίνει πως δεν έχει υπάρξει καμία επιστημονική σύνδεση. «Ούτε σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στην οξεία ηπατίτιδα με τον κορωνοϊο, αφού πλέον επικρατεί η θεωρία της σύνδεσής της με ένα αδενοϊό. Η μόνη σύνδεση που μπορεί να δει κάποιος επιστήμονας είναι αυτή του αναγκαστικού εγκλεισμού των ανθρώπων στα σπίτια, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσίας τους, λόγω της μη έκθεσής τους σε μολυσματικούς παράγοντες στην κοινότητα».

Ανάπτυξη της ταξιδιωτικής ιατρικής στην Κύπρο

Επίσης σημαντική θεωρείται πλέον η ανάγκη να αναπτυχθεί και στην Κύπρο η Ταξιδιωτική Ιατρική. Όπως τόνισε η δρ Κολιού, πλέον, λόγω των μεταναστευτικών ροών και των συχνών ταξιδιών, η ιατρική έχει αλλάξει και βλέπουμε νέα νοσήματα που δεν βλέπαμε παλιά σε τόση συχνότητα. Πρόκειται για έναν κλάδο Ιατρικής που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών. «Πιστεύω πως πρέπει να αναπτυχθεί και στην Κύπρο λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών αλλά και επειδή ταξιδεύουμε αρκετά σαν λαός. Υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες ενδημούν στην Αφρική και στην Ασία, που λόγω των ταξιδιών και των μεταναστών έρχονται και στον τόπο μας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ώστε να τις αναγνωρίζουμε εύκολα και να τις θεραπεύουμε γιατί κάποιες είναι μεταδοτικές».

Οι πολίτες κάθε χώρας, μέσα από τη δύσκολη τριετία της πανδημίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει πλέον να βάλουν για τα καλά στην καθημερινότητά τους κανόνες υγιεινής. Οι αποστάσεις από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, ο αερισμός των χώρων, το καλό πλύσιμο των χεριών είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προσωπικά μας όπλα για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που ακόμη δεν έδειξε τα δόντια της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταρρακτώδεις βροχές στη Νέα Ζηλανδία-Πλημμύρισαν ποταμοί, κατοικίες και δρόμοι

Δειτε Επισης

Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport