Ζητά να φθάσουν τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα στις διεθνείς αγορές ο Γκουτέρες

Τα ρωσικά λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές «ανεμπόδιστα», απέναντι στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ήδη από την επόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εννέα τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, από βομβαρδισμό στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, όπως και τα ουκρανικά σιτηρά, στις παγκόσμιες αγορές βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να τα φέρουν στην αγορά», δήλωσε ο Γκουτέρες από το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο από το Κίεβο και τη Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Η συμφωνία αυτή εγγυάται επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα και τα λιπάσματά της παρά τις δυτικές κυρώσεις.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό (τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, σ.σ.) δεν είναι παρά η πιο ορατή πλευρά της λύσης. Η άλλη πλευρά αυτής της συνολικής συμφωνίας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι παρά ταύτα, οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να προσκρούουν σε «εμπόδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ουκρανικό drone-καμικάζι προκαλεί έκρηξη στη βάση των Ρώσων στην Κριμαία

«Χωρίς λιπάσματα το 2022, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή τροφή το 2023. Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για τον περαιτέρω κατευνασμό των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε Ακρωτήρι και Λονδίνο για εμπλοκή ΒΒ κατά Παλαιστινίων
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν δολοφονία»-Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Καλογήρου
Κόμπος: «Καταδικαστέες οι φρικαλεότητες των τελευταίων ωρών στη Συρία»
Οι ΗΠΑ καλούν τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους αυτουργούς των σφαγών
Δεν απέκλεισε το ευρωομόλογο για την άμυνα η Φον ντερ Λάιεν-«Όλα είναι στο τραπέζι»
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 13χρονου-Εντοπίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι του
Το Ισραήλ σταματά την παροχή ρεύματος στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Αναφορές για περιστατικό σε νηπιαγωγείο στη Λευκωσία-«Θα σε πετάξω από το παράθυρο»
Τρένο στο Περού πέρασε πάνω από άνδρα που κοιμόταν στις γραμμές και βγήκε σώος
Πέθανε ο πρίγκιπας Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 22 ετών