Παγκόσμια ημέρα Φάρων η 21η Αυγούστου-Ο πρώτος στην Κύπρο και ο πιο σύγχρονος (vid&pics)

Παγκόσμια ημέρα Φάρων έχει καθιερωθεί τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια η Κυριακή 21 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, από το 2003.

Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις της, η σελίδα ο ερευνητής και ερευνητής, ειδικός στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και την τηλεπισκόπηση, στα πλαίσια ενημέρωσης των τουριστών για το Κυπριακό, Οδυσσέας Χρήστου, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών, για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Η Αρχή Λιμένων Κύπρου από το 1976 είναι η αρμόδια για τα βοηθήματα της διεθνούς ναυσιπλοΐας και τους φάρους της χώρας μας. Οι φάροι που διαθέτει σήμερα η Κύπρος, χρονολογούνται από το τελευταίο τέταρτου του 19ου αιώνα.  Κτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας και για το κτίσιμό τους χρησιμοποιήθηκαν υλικά από την κυπριακή γη», σημειώνει.

Όπως τονίζει, «στην Πάφο κτίστηκε ο πρώτος φάρος από τους Άγγλους κοντά στο λιμάνι και στο κάστρο της Πάφου, για να βοηθήσει τους ναυτικούς στην είσοδό τους στο λιμάνι κατά τις βραδινές ώρες».

Ακολούθησε η κατασκευή των φάρων στο Κάβο Γκρέκο, στην περιοχή της Αγίας Νάπας, στο Κάβο Κίτι στην περιοχή της Λάρνακας και στο Κάβο Γάτα στην περιοχή του Ακρωτηρίου της επαρχίας Λεμεσού. «Οι φάροι στο λιμανάκι της Κερύνειας,  στη χερσόνησο της Καρπασίας, σε μικρή βραχονησίδα κοντά στο ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, και ο φάρος στον Κορμακίτη ήταν οι επόμενοι».

Όπως εξηγεί, «ο νεότερος χρονολογικά φάρος στην Κύπρο είναι αυτός που δεσπόζει στο ακρωτήριο του Ακάμα από το 1989. Ξεχωρίζει όχι μόνο για τη σιδερένια κατασκευή του, αλλά και για το ύψος του, που αγγίζει τα 211 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά ως τον ψηλότερο φάρο της Κύπρου».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου