Η κρίση στο Κόσοβο και τα σημάδια ενός ψυχρού πολέμου που μόλις άρχισε

Κανείς δε θα χαρακτήριζε ασυνήθιστες τις εντάσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αντιδράσεις, όμως, που πυροδότησαν τα τελευταία γεγονότα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Σε μια περίοδο που στην Ευρώπη ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και την ώρα που Δύση και Ρωσία διασταυρώνουν τα διπλωματικά ξίφη τους διχάζοντας τους λαούς, τα όσα τεκταίνονται είναι σημάδια ενός ψυχρού πολέμου που μόλις άρχισε.  

Το χρονικό της κρίσης

Σε έκτακτο δραματικό διάγγελμα στο οποίο προέβη το βράδυ της Κυριακής, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκανε λόγο για επικείμενη επίθεση του στρατού του Κοσόβου έναντι του σερβικού πληθυσμού που ζει στα βόρεια. Απηύθυνε έκκληση για ειρήνη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση σύρραξης, η Σερβία δεν πρόκειται να παραδοθεί, αντιθέτως, είναι αυτή που θα νικήσει.

Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης αποτέλεσε η απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τα σερβικά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σημεία διέλευσης με τη Σερβία, αλλά να τα αντικαθιστά με προσωρινά έγγραφα εισόδου και εξόδου. Παράλληλα, η ηγεσία του Κοσόβου αποφάσισε να αντικαθιστά ακόμη και τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Το μέτρο θα τίθετο σε ισχύ τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου.

Οι πιο πάνω αποφάσεις αποδείχθηκαν το σπίρτο, που βρήκε καύσιμη ύλη. Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Κόσοβο, όπως και ο ήχος των όπλων, ενώ Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στις κεντρικές αρτηρίες, που οδηγούσαν στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Εν τέλει, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μετά τη διαμεσολάβηση Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, μετά την οποία το μέτρο για την αντικατάσταση πινακίδων και έκδοση εγγράφων εισόδου πήρε αναβολή ενός μήνα.

Πνέει τα μένεα η Μόσχα

Στα τεκταινόμενα έσπευσε ν’ αντιδράσει η Μόσχα, η οποία, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι επιδιώκει να εξουδετερώσει τη Σερβία, μέσω των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ώρα, αποκάλεσε αποτυχημένη τη διαμεσολαβητική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο των πινακίδων αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο αποτελεί εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το ΝΑΤΟ ηγείται της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμη KFOR, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της περιοχής.

Από την άλλη, η Σερβία είναι μια χώρα φιλικά προσκείμενη στη Ρωσία. Αν και η Σερβία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε., ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δε συμμετείχε στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας. 

Μπρα ντε φερ Δύσης-Ρωσίας 

Κανείς δεν μπορεί ν’ αγνοήσει το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μια περίοδο που Ρωσία και ΗΠΑ επιδίδονται σε μπρα ντε φερ, οι χώρες του πλανήτη, διχασμένες, καλούνται να επιλέξουν το βαγόνι στο οποίο θα επιβιβαστούν αναλόγως και των συμφερόντων τους.

Ο ακήρυχτος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους ένταση να διαχέεται σε επιμέρους κρίσεις, όπως για παράδειγμα την τρέχουσα στο Κόσοβο. Πιθανό αυτό να έχει μελλοντικά απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα και τους λαούς.

Η Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια χώρα που ανέκαθεν βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση. Κρατά ίσες αποστάσεις στο Ουκρανικό και με το προσωπείο του ειρηνοποιού επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη, κάτι που είναι ήδη εμφανές.

Άμεση ήταν η αντίδραση της και στην κρίση στο Κόσοβο, με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών να σπεύδει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με Βελιγράδι και Πρίστινα. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος στο twitter, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό και είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπάρξει αποκλιμάκωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί πήρε φωτιά το Κόσοβο-Μια ανοιχτή πληγή στα Βαλκάνια που δεν κλείνει ποτέ

Δειτε Επισης

Δεκαεννέα νεκροί από ολονύχτιους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Ερντογάν: Συζητάμε με Ελλάδα με βάση την ολιστική προσέγγισή μας στο Αιγαίο
Περικοπή του 10% του προσωπικού παγκοσμίως από την Boeing
Η καθυστέρηση της απάντησης του Ισραήλ προκαλεί κρίση στο Ιράν-Πυρετός επαφών με τις χώρες του Κόλπου
Πρωτοπόροι και στο μακιγιάζ οι Κινέζοι-Είχαν «βιομηχανία» καλλυντικών πριν από 1.000 χρόνια
Το Κίεβο κατέρριψε 24 ρωσικά drones και η Μόσχα 47 ουκρανικά
Ο Τραμπ προηγείται της Κάμαλα Χάρις στην καταλληλότητα διαχείρισης των πολέμων-Tα αποτελέσματα δημοσκόπησης
Διεθνής κριτική στο Ισραήλ για πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
Ο Ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 22 χωριών στον Λίβανο-«Μην επιστρέψετε στα σπίτια σας»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της σύλληψης γυναίκας που σκότωσε τους γονείς της και τους έκρυψε σε τάφους στο Έσεξ