Ψάχνει θέση διαμεσολαβητή για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ερντογάν

Σχεδόν 40 λεπτά διήρκησε η τριμερής συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο Λβιβ της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί τετ α τετ των δύο προέδρων στη σκιά της έντασης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος πόλεμος, σιτηρά, Ζαπορίζια στην τριμερή Ερντογάν, Ζελένσκι, Γκουτέρες

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά επιχείρησε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας -τη στιγμή μάλιστα που δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότεινε στον Ζελένσκι να συναντήσει τον Πούτιν– ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στον Ζελένσκι ότι θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «όπως κάναμε μέχρι τώρα», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη Συμφωνία για τα σιτηρά.

«Όλος ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται τις θετικές συνέπειες της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, που κατέστησε δυνατή την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα στον κόσμο».

Ρόλο διαμεσολαβητή

Υπενθυμίζοντας ότι συνολικά 25 πλοία και περίπου 625.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν παραδοθεί στην παγκόσμια αγορά από την 1η Αυγούστου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, ο Ερντογάν είπε:

«Στις σημερινές επαφές εστιάσαμε στα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του υφιστάμενου μηχανισμού. Στην τριμερή μας συνάντηση, αξιολογήσαμε επίσης τις δυνατότητες μετατροπής της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη ειρήνη. Επισημάναμε ιδιαίτερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες προκειμένου να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία».

Όπως είπε ο Ερντογάν, διατηρεί την πεποίθηση πως ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μάλιστα, ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Γκουτέρες συμφωνούν σε αυτό το σημείο. Το όλο θέμα είναι να προσδιοριστεί ο συντομότερος και δικαιότερος δρόμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με βάση τις παραμέτρους που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή «για να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς επίτευξη αυτού του στόχου».

Πρόταση για συνάντηση με Πούτιν;

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, χωρίς βεβαίως να επιβεβαιώνεται επίσημα, ο Ερντογάν προσέφερε στον Ζελένσκι την προετοιμασία συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένα άλλο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, το CNN Turk, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

«Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από μια τόσο ισχυρή χώρα» δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος προσέθεσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν οι εξαγωγές των σιτηρών και η Ζαπορίζια.

Ανησυχία Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την ίδια ώρα, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας, στην πόλη Λβιβ.

Τόνισε πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» και επανέλαβε την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο σημείο. «Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο Γκουτέρες, και απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία που θα παρέχει «εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τις παραμέτρους μιας πιθανής αποστολής κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού» και να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Από την πρώτη ημέρα, όλες οι πλευρές εργάστηκαν επαγγελματικά και με καλή πίστη» για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, είπε ο Γκουτέρες και συνέχισε: «Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί αυτό και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με πνεύμα συμβιβασμού ώστε να διευθετηθούν οριστικά όλες οι δυσκολίες».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Η θέση των IDF για τον τραυματισμό Κυανόκρανων στον Λίβανο-«Πυροβολήσαμε κατά απειλής, το φυλάκιό τους ήταν κοντά»
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ για «80 βλήματα» μέσα σε 3 λεπτά από τον Λίβανο
Επί μήνες ένοπλος Ισραηλινός παρίστανε τον στρατιώτη–Έχει φωτογραφεί και με τον Νετανιάχου στη Γάζα
Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα-Τουλάχιστον 16 οι νεκροί