Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο-Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης

Στο 10,6% βρισκόταν τον Ιούλιο του 2022 το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό για την Κύπρο αυξήθηκε τόσο σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν βρισκόταν στο 9,0%, όσο και σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο όταν βρισκόταν στο 2,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούλιο στην ευρωζώνη βρισκόταν στο 8,9%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο όταν βρισκόταν στο 8,6% και σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο όταν βρισκόταν στο 2,2%.

Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 9,8%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο όταν βρισκόταν στο 9,6% και σε σχέση με πέρσι όταν βρισκόταν στο 2,5%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Γαλλία και τη Μάλτα (6,8% και στις δύο) και τη Φινλανδία.

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Εσθονία (23,2%), τη Λετονία (21,3%) και τη Λιθουανία (20,9%).

Γενικότερα, σε σχέση με τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό στις χώρες της ευρωζώνης τον Ιούλιο προήλθε από τον τομέα της ενέργειας (αύξηση 4,02 ποσοστιαίων μονάδων). Ακολουθούσαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (αύξηση 2,08 πμ), οι υπηρεσίες (αύξηση 1,60 πμ) και βιομηχανικών αγαθών εκτός της ενέργειας (αύξηση 1,16 πμ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Μόνο το 35% αποφοίτων βρίσκει εργασία στον τόμεα του-Περιορισμένες ευκαιρίες πρακτικής
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών ενέκρινε η Βουλή-Όσα αλλάζουν
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Σημαντική και ξεχωριστή χαρακτήρισε τη συνάντηση Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος η Παναγιώτου
Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πιθανή έκδοση του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία