Περί «μυστικών» αστυνομικών της ΚΥΠ ο λόγος…

Βλέποντας λίγο εκτός Κύπρου, διαπιστώνει κανείς το πώς μπορεί να λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες ενός κράτους. Δηλαδή, λειτουργούν, υπό άκρα μυστικότητα, εξού και είναι… μυστικές, με κύριο κανόνα των ατόμων που υπηρετούν σε αυτές τις υπηρεσίες, να είναι η σιωπή.

Μάλιστα, σε σχετικές ταινίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, βλέπεις πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να μην αποκαλύπτουν ούτε στα πιο κοντινά τους πρόσωπα την πραγματική τους δουλειά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκαλυφθούν τα άτομα που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες του κράτους.

Όλα αυτά βέβαια στο εξωτερικό, γιατί ας μην ξεχνιόμαστε, this is Cyprus!

Στην Κύπρο υπάρχει η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) η οποία υπάγεται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος διορίζει την ηγεσία της ΚΥΠ, η οποία συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες ασφάλειας φίλων και συμμαχικών με την Κύπρο χωρών και ιδιαίτερα με την Ελληνική ΕΥΠ.

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να είναι ευρέως γνωστό για το ποιοι εργάζονται σε αυτή την υπηρεσία, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Ωστόσο, θα έλεγε κανείς πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, αφού ζούμε σε ένα μικρό νησί. Δεν θα έπρεπε όμως να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε τα άτομα που υπάγονται στην ΚΥΠ και χειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας, αντιθέτως θα έπρεπε να είναι λίγο περισσότερο… αόρατοι.  

Το 2014, μέσω των WikiLeaks, ήρθαν στο φως emails, αναφορικά με τις νέες μεθόδους παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων. Αποκαλύφθηκε η αγορά του λογισμικού από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφορίων, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε επικεφαλή της Υπηρεσίας, Αντρέα Πενταρά.

Ωστόσο, στα εν λόγω emails, τα οποία είναι προσβάσιμα για τον οπουδήποτε πολίτη, εντός και εκτός Κύπρου, φίλων και εχθρών, αποκαλύπτονταν τα ονόματα και άλλων λειτουργών της ΚΥΠ. Με αφορμή το κεφάλαιο παρακολούθησης που άνοιξε ξανά στον απόηχο του σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα, στο προσκήνιο ήρθαν ξανά αυτά τα email.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο ένας εκ των λειτουργών, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα emails, συνεχίζει να εργάζεται στην ΚΥΠ και μάλιστα κατέχει θέση στο Προεδρικό και ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό πως είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια του Προέδρου και των συνεργατών του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο άτομο είχε εμπλοκή στην γνωστή υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν και σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στο WikiLeaks έιχε άμεση εμπλοκή στην λειτουργία και διαχείριση κακόβουλων  λογισμικών, όπως το Galileo  που είναι προκάτοχος του Pegasus και Predator.                                                      

Όπως έχει προαναφερθεί, σε άλλες χώρες, για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν η ταυτότητα και ο ρόλος ενός μυστικού λειτουργού, θα απομακρυνόταν, όχι όμως στην Κύπρο. Κάτι που προκαλεί ερωτήματα αφού ενδεχομένως να προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας, τόσο του ιδίου ή άλλων λειτουργών που παραμένουν στην υπηρεσία από το 2014, -χωρίς όμως να είναι αόρατοι - όσο και αυτών που έχουν καθήκον να προστατεύουν. Και όλα αυτά, δεδομένου πως βρισκόμαστε και υπό κατοχή, κάτι που σε αναγκάζει να είσαι σε εγρήγορση και να μην υποτιμάς τον κίνδυνο…

Δειτε Επισης

Ένας Πακιστανός, χωρίς ακόμη όνομα... Τελικά η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι για όλους η ίδια;
Διερευνά κανένας όλους όσοι φρουρούσαν τον Σουηδό ή όλα καλά;
Ούτε τον… παπά πρόσεξαν οι αστυνομικοί που φρουρούσαν τον Σουηδό;
Ο παραβατικός μαθητής και η γαλαρία που μιλά
Το ευχαριστώ του Χρύσανθου Σαββίδη στην Ανόρθωση και η «κακή μέρα» για τον Ανδρέα Καυκαλιά
Μετέφεραν κρατούμενους στην νέα πτέρυγα των Κεντρικών αλλά... δεν άνοιγε η υπερσύγχρονη πόρτα
Τι δουλειά κάνουν οι 300 ειδικοί αστυνομικοί;
Ο βασιλιάς των σπόρ και η βασίλισσα του Άριστου
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», Πρόεδρε
ΒΙΝΤΕΟ: Το ξέσπασμα τις Αννίτας για το μπάχαλο στη Βουλή