Η κορύφωση του φαινομένου των Περσείδων και η σύνδεση με δοξασίες

Κορυφώνεται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στον νυχτερινό ουρανό, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή αστεριών, των Περσείδων. Όπως κάθε χρόνο, το φαινόμενο θα οδηγήσει τους πολίτες στην ύπαιθρο και μακριά από τα φώτα των πόλεων, ώστε να απολαύσουν με γυμνό μάτι την όμορφη εμπειρία που προσφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φετινές Περσείδες θα συνοδεύονται από πανσέληνο

Το φαινόμενο των Περσείδων, που άρχισε από τις 17 Ιουλίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου και πήρε το όνομά του από τα πεφταστέρια, τα αστέρια δηλαδή που πέφτουν από τον αστερισμό του Περσέα. Αυτό πίστευαν τα παλαιότερα χρόνια, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου Χρύσανθος Φάκας, ωστόσο στην πραγματικότητα και με τη βοήθεια της Επιστήμης, πλέον γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για αστέρια που πέφτουν αλλά για πετραδάκια και σκόνες. «Αυτή την περίοδο η γη περνά από μια περιοχή που στο παρελθόν είχε περάσει ο κομήτης Swift Tuttle, ο οποίος άφησε στο πέρασμά του πολλά πετραδάκια, τα οποία φτάνουν στη Γη και τα απορροφά. Λόγω της βαρύτητας, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και ταχύτητες στον ουρανό, καθώς η ατμόσφαιρα αντιστέκεται και προσπαθεί να τα εξαϋλώσει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτή την υπέροχη “φλόγα” στον ουρανό».

Πέραν από τις αναφορές και τη σύνδεση του με τον αστερισμό του Περσέα, το φαινόμενο έχει συνδεθεί και με άλλες δοξασίες, όπως είναι η γιορτή του Αγίου Λαυρέντιου και, σύμφωνα με τον κ. Φάκα, οι παλαιότερα πίστευαν πως έπεφταν από τον ουρανό τα δάκρυα του Αγίου. «Επίσης, οι αρχαίοι πίστευαν πως την περίοδο αυτή ο Περσέας άρχιζε την εκστρατεία του, φορούσε την πανοπλία του και έπεφταν από τις αρβύλες του χώματα και πέτρες. Ο κάθε λαός είχε τις δικές τους δοξασίες».

Φέτος, η κορύφωση του φαινομένου θα συμπέσει με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο της Παρασκευής και πιθανόν, σύμφωνα με τον κ. Φάκα, να δημιουργήσει μειονεκτήματα στην παρατήρησή του. Παρόλα αυτά, οι Περσείδες θα είναι ορατές από όλες τις περιοχές της Κύπρου, χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση τηλεσκόπιου. «Με το βλέμμα στραμμένο στον βόρειο ουρανό, προς τον Πενταδάκτυλο, θα είναι περισσότερο ορατές. Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βρεθεί στην ύπαιθρο, γιατί είναι μακριά από τα φώτα και είναι πολύ πιο δύσκολο να τα δούμε από την πόλη».

Για να απολαύσουν πολίτες το φαινόμενο μπορούν να βρεθούν στα υψηλότερα σκοτεινά σημεία της υπαίθρου, αλλά παράλληλα στην Κύπρο έχουν οργανωθεί τουλάχιστον πέντε οργανωμένες εξορμήσεις. 

Στα Καμπιά

Την Πέμπτη, 11 Αυγούστου, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, σε συνεργασία με το Riverland Bio Farm, διοργανώνει νυκτερινή εξόρμηση στα Καμπιά για παρατήρηση των Περσείδων, καθώς και του φεγγαριού με τηλεσκόπιο. Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 19:30 με σύντομη ξενάγηση στη φάρμα και παρασκευή χαλλουμιού. Στις 20:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ‘Star Stuff’ (στα Αγγλικά), σε σκηνοθεσία Milad Tangshir, το οποίο ταξιδεύει το κοινό σε τρία απόμακρα παρατηρητήρια βαθέως διαστήματος και ταυτόχρονα αφηγείται τις ιστορίες των τοπικών κοινοτήτων που ζουν πλάι τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι παρευρισκόμενοι μπορούν να φέρουν το δικό τους πίκνικ.

Για περισσότερες πληροφορίες Cyprus Space Exploration Organisation (CSEO), http://www.space.org.cy www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation, τηλ 22357700.

Στο φράγμα Προδρόμου 

Κάλεσμα στο φράγμα στον Πρόδρομο, έκαναν οι φίλοι του φωτογραφικού Ομίλου Λάρνακας για την Παρασκευή, 12 Αυγούστου στις 20:30 το βράδυ, ώστε μικροί και μεγάλοι να δουν και να φωτογραφήσουν το φαινόμενο.

Στην Κυπερούντα

Την ίδια ημέρα (12 Αυγούστου), το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:00.

Στον Αμίαντο

Στο Αστροπάρκο  Αμίαντου, διοργανώνεται εκδήλωση για παρακολούθηση των Περσείδων. Οι διοργανωτές καλούν του πολίτες που θα παρευρεθούν να ενημερώσουν το Τμήμα  Δασών  για την άφιξη σας και την αναχώρηση τους, όπως επίσης να φέρουν μαζί τους φωτογραφικές μηχανές και τριπόδι εάν το επιθυμούν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απαγορεύονται οι  δραστηριότητες  που έχουν  να κάνουν με φωτιά π.χ. (άναμμα φωτιάς , κάρβουνα κ.τ.λ.).

Στο Δάλι 

Μία εκδήλωση στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου, υπό το φως της πανσελήνου του Αυγούστου, διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η εταιρεία 10.10 Αστεροσκοπείο την Παρασκευή, 12 Αυγούστου. 

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στο Δάλι θα είναι ανοιχτά, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, μεταξύ 8:00 – 11:00 μ.μ. την ερχόμενη Παρασκευή. Στον χώρο του μουσείου, μεταξύ 8:30-9:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση από τον Αγάπιο Ηλία του 10.10 Αστεροσκοπείου, σχετικά με τα ουράνια σώματα που θα είναι ορατά την εν λόγω βραδιά, τα οποία θα μπορεί το κοινό να παρατηρήσει στη συνέχεια μέσα από τηλεσκόπια.

Για την παρατήρηση της σελήνης, οι επισκέπτες θα μετακινηθούν στον λόφο Αμπελερή, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, πάνω από το αρχαίο ανάκτορο του Ιδαλίου. Με τη χρήση τριών τηλεσκοπίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τόσο την πανσέληνο, όσο και τον πλανήτη Κρόνο, ο οποίος θα είναι επίσης ορατός. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχουν στον λόφο τρία τηλεσκόπια του 10.10 Αστεροσκοπείου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βραδιά με θέα την πανσέληνο στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου

 

Δειτε Επισης

Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας scooters σε δημόσιους δρόμους Δήμου Πάφου
«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής
Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες