Εταιρεία με στενές σχέσεις με την τουρκική Κυβέρνηση στο έργο της ανέγερσης του νέου «προεδρικού»

Την πληροφορία ότι το έργο της ανέγερσης του νέου «προεδρικού» συμπλέγματος στα κατεχόμενα ανατέθηκε με μυστική διαδικασία σε εταιρεία που έχει σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, μετέδωσε χθες ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, το έργο ανέλαβε μια εταιρεία που το τελευταίο διάστημα αναλαμβάνει σημαντικά δημόσια έργα στην Τουρκία. 

Η τουρκική αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα «Οντά Τv» μετέδωσε χθες την είδηση ότι ο διαγωνισμός με τίτλο «προεδρικό μέγαρο, βουλή, εθνικός κήπος, τέμενος και πρόσθετες εγκαταστάσεις. Κατασκευή, έργα υποδομής και εξωραϊσμός» πραγματοποιήθηκε μυστικά. Αποκαλύφθηκε ότι ο διαγωνισμός οργανώθηκε με τη διαδικασία «21-b Διαπραγμάτευση» που προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων για έκτακτες καταστάσεις όπως οι σεισμοί, χωρίς προκήρυξη.

Το δημοσίευμα που επικαλείται την τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζού», αναφέρει ότι «στο τέλος του διαγωνισμού (διαδικασίας ανάθεσης), ο οποίος διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής στις 7 Ιουλίου 2022, το έργο ανέλαβε η εταιρεία Siyahkalem Engineering Construction, η οποία προηγουμένως έλαβε ειδική πρόσκληση για τον διαγωνισμό».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι «η διαδικασία ανάθεσης του έργου, του οποίου το κατά προσέγγιση κόστος υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια 852 εκατομμύρια 985 χιλιάδες 462 λίρες 40 γρόσια Τουρκίας, ολοκληρώθηκε για 2 δισεκατομμύρια 497 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη στις 20 Ιουλίου, η διαδικασία κατασκευής, η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2023».

Η εταιρεία «Siyahkalem Engineering» είναι γνωστή για τα μεγάλα δημόσια έργα που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. 

Οι νέες εγκαταστάσεις του Εθνικού Αρχείου της Τουρκίας, όπου βρίσκονται τα οθωμανικά αρχεία, τα οποία μεταφέρθηκαν στην κοίτη του ποταμού στο Καγιτχανέ της Κωνσταντινούπολης, έναντι 165 εκατομμυρίων λιρών, παρά τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων, και στη συνέχεια αντιμετώπισαν το πρόβλημα της υγρασίας, συγκαταλέγονται στα έργα της εταιρείας.

Η ίδια εταιρεία υπέγραψε επίσης, πρόσφατα συμφωνία για κατασκευή 1067 κατοικιών σε 500 δεκάρια στρατιωτικής έκτασης στο Ζεκεριγιάκϊο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια περιοχή που το 61% της οποίας είναι δασική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

N. Χριστοδουλίδης: Το αργότερο σε μια βδομάδα οι ανακοινώσεις για τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ
Ζυμώσεις στα κόμματα ενόψει Βουλευτικών-Οι αποχωρήσεις, τα ερωτηματικά και οι αιωρούμενοι ψήφοι
Κόμμα για τα Ζώα-«Το κάθε ζώο δικαιούται άνεση ελευθερίας»
Χαρτσιώτης: Σε πλήρη λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα το κουμπί πανικού για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Συγκεκριμένα αποτελέσματα και μηνύματα στην πενταμερή του Παρισιού-Αναβαθμίζεται η στρατηγική συμφωνία με Γαλλία
Πρόταση νόμου για ποινή ισόβιας κάθειρξης και χημικό ευνουχισμό σε βιαστές ανηλίκων
Πολύ γόνιμη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συζήτηση στην πενταμερή στο Παρίσι
Συνεχίζει τις αυθαιρεσίες στα κατεχόμενα ο Τατάρ-Προανήγγειλε νέες αναπτύξεις στην Μόρφου
Κατά του νομοσχεδίου για ανεξέλεγκτες προσλήψεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ-«Δεν πρέπει να πάμε σε επώδυνα μέτρα»
Επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τατάρ στις δύο Απριλίου