Η ρότα του Abdulhamid, τα πάρε δώσε με Πούτιν και ο εκνευρισμός των Βρυξελλών

Οι κεραίες του ελληνικού συστήματος επιτήρησης είναι σταθερά στραμμένες στο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Στην αποκωδικοποίηση που γίνεται με βάση την αρχική ρότα που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαράξει στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, η Αθήνα, όπως και η Λευκωσία, βρίσκουν θετικά δείγματα που δεν άρουν την ελληνική επιφυλακή από το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει τεθεί.

Σε αυτήν την αποτίμηση ιεραρχείται υψηλά η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», με βάση τη Navtex που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μια περιοχή που ευρίσκεται όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτοχρόνως οι συντεταγμένες στο θαλάσσιο τμήμα που έχει δεσμευτεί για τις γεωτρητικές έρευνες αφήνουν – προσώρας- καθαρά εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακούφιση στη Λευκωσία, φωνές στην Άγκυρα-Γιατί χαμήλωσε τους τόνους ο Ερντογάν

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αθήνας, δείχνει την πρόθεση Ερντογάν -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- να μην μεταφέρει την οξύτητα της ρητορικής έντασης και επί του πεδίου. Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν επίσης το γεγονός της μακράς διάρκειας της σχετικής Navtex, η οποία εκτείνεται χρονικά έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια διαφοροποίηση σε σχέση με τη στρατηγική που η Άγκυρα ακολούθησε στο πρόσφατο κεφάλαιο της κρίσης από την οποία διήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το καλοκαίρι του 2020. Σε εκείνη την περίοδο, όπως υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, οι επιτελείς του Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσαν στην εκπομπή Navtex μικρότερης χρονικής ισχύος, και την διαδοχική ανανέωσης τους, «παίζοντας με τον ροοστάτη της έντασης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η τακτική δεν επιτρέπει την επικράτηση κανενός είδους εφησυχασμό, καθώς είναι προφανές, ότι μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Για την Αθήνα είναι σημαντική και η εκφορά στις αναφορές που διέτρεξαν την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην φιέστα που οργανώθηκε για τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Όπως εξηγούν στο liberal αρμόδιες πηγές, η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου σαφώς και δεν ήταν ήπια. Δεν έλειψε άλλωστε το ρητορικό ξεστράτισμα που συνδέεται ευθέως με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«To "Aμπντούλ Χαμίτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση όμως η ρητορική Ερντογάν δεν προσέλαβε ακραίες διαστάσεις, με βάση την εικόνα που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό καθεστώς.

Συμπερασματικά η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι επί του παρόντος οι τωρινές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αντανακλούν και τα περιθώρια που του έχουν αφήσει τόσο οι διπλωματικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί αλλά και συνολικά η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ερμηνεία των Βρυξελλών

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει πως είναι αυξανόμενη η δυσαρέσκεια στην ΕΕ κατά του Τούρκου Προέδρου λόγω των συνεχόμενων προκλήσεων κατά της Ελλάδας αλλά και των σχέσεων του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Γερμανών «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά του νατοϊκού εταίρου και υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ θεωρείται απίθανη».

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της Deutsce Welle, η εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στον εκνευρισμό των Βρυξελλών απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν.

Αναφερόμενη στη στάση της ΕΕ ωστόσο υπογραμμίζει ότι «οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται. Όχι μόνο οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η προσέγγισή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες δείχνουν να εξοργίζουν τους εταίρους».

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει οι εφημερίδα «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά του νατοϊκού εταίρου και υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ θεωρείται απίθανη: Η σημασία της Τουρκίας είναι πλέον πολύ μεγάλη για να υπάρξει μία σκληρή αντίδραση εναντίον της. Επιπλέον, οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ δεν πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά πριν από τα τέλη Αυγούστου. Συνεπώς, πριν από τη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται καμία ευρωπαϊκή απάντηση στα καμώματα του Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη Δύση έχει το ελεύθερο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις σε βάρος της ΕΕ τους επόμενους μήνες και πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα του».

Σύμφωνα βέβαια με τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, «οι συζητήσεις σχετικά με τις οχλήσεις Ερντογάν γίνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους και αναπαράγονται στην Άγκυρα μέσω χαμηλών διπλωματικών διαύλων. Δημόσια ωστόσο η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τηρούν σιγή ιχθύος. Λόγος, ότι μία δημόσια επίπληξη δύσκολα θα προκαλούσε εντυπώσεις στον Τούρκο πρόεδρο – κάτι το οποίο θα υπογράμμιζε με τη σειρά του πόσο ανίσχυρες είναι οι Βρυξέλλες».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η κόντρα για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ανταλλάζουν πυρά PTK και ΚΕΕ
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ
Πυρά ΔΗΣΥ σε Βύρα για την παρουσία του στη διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟ-Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις
Ξεκάθαρο μήνυμα Τσιόδρα στο Ευρωκοινοβούλιο-«Η κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου πρέπει να τελειώσει»
Στόχος της Κυβέρνησης η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με έναν Οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ
Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Η Ευρώπη δείχνει ανίκανη να υπερασπιστεί την Κύπρο
Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ