Πυρ νομικών Αριστοτέλους-«Όποιος καταγγείλει διαφθορά θα φαγωθεί από το σύστημα»

Επανήλθαν εξαπολύοντας νέα πυρά κατά του συστήματος οι νομικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, μετά και την ποινική υπόθεση που άνοιξε η Αστυνομία σε βάρος της Άννας Αριστοτέλους και των στενών συνεργατών της, αναφορικά με ένα email που είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο επιβεβαίωνε πως αν ενεργοποιείτο το σύστημα για παρακολουθήσεις, τότε θα συλλέγονταν τα δεδομένα και πολιτών εκτός Φυλακών, κάτι που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες προηγουμένως, λόγω της διαρροής απόρρητης επιστολής που αποστάλθηκε στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθενται σε Αριστοτέλους-Άνοιξαν ποινική για ένα… email που έκαιγε Δράκου

Οι δικηγόροι, Τζο Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, αφήνουν σαφέστατες αιχμές ως προς τις ενέργειες των Αρχών, δείχνοντας στην ουσία αντίποινα για το γεγονός πως η Διεύθυνση των Φυλακών προέβη σε καταγγελία για διαφθορά που εμπλέκει τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, έπειτα από την οποία προέκυψαν στοιχεία και η Νομική Υπηρεσία διέταξε παράλληλη έρευνα, θέτοντας ερωτήματα ως προς την χρονική συγκυρία, ενώ από την άλλη, δεν παραβλέπουν το γεγονός πως δεν διατάχθηκε έρευνα για τη διαρροή του μαρτυρικού υλικού και την απόρρητη επιστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, «είναι μετά λύπης μας που διαπιστώνουμε ότι το «φάγωμα» της Διεύθυνσης των Φυλακών συνεχίζεται αδυσώπητα και ανελέητα. Μετά την επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος» για το διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών για έναρξη ποινικής έρευνας στις φυλακές για διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, ενώ εκκρεμεί η πρώτη έρευνα που διεξάγεται από τον κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και η οποία θα τελειώσει στις 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τώρα και νέα ποινική ανάκριση εναντίον τους, αυτή τη φορά από την ίδια την Αστυνομία, για δήθεν κυκλοφορία απορρήτου εγγράφου το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Πολίτης στις 12 Ιουλίου».

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι, «πρόκειται για μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα ιδιωτικής εταιρείας, ημερομηνίας 12/7/2022 με το οποίο διευκρινίζετο η εμβέλεια του συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, όπου ουσιαστικά ολόκληρο το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου είχε αποκαλυφθεί στην αλληλογραφία η οποία είχε ανταλλαγεί μεταξύ των πελάτιδων μας και της Υπουργού Δικαιοσύνης και η οποία είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Φιλελεύθερος προηγουμένως σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Η αλληλογραφία επιβεβαίωνε ότι το προτεινόμενο από την Υπουργό σύστημα θα παρακολουθούσε όχι μόνο τα τηλέφωνα των φυλακισμένων αλλά και πολλών άλλων προσώπων όπως πχ δικηγόρων, προσωπικού των φυλακών, προσώπων που διαμένουν κοντά στις φυλακές κλπ,, το οποίο συνιστά έκδηλη παρανομία και εκτροπή από τα συνταγματικά θέσμια».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τους υπενθυμίζουν πως «τόσο ο διορισμός των τεσσάρων ποινικών ανακριτών όσο και η νέα ποινική ανάκριση από την Αστυνομία γίνεται, παρά τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες περί του αντιθέτου, επειδή οι πελάτιδες μας δυστυχώς τόλμησαν να υποβάλουν επίσημα παράπονο για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας. Επίσης διερωτόμαστε γιατί ακόμα και μετά τη δική μας δήλωση πως τα όσα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα επρόκειτο για μαρτυρικό υλικό που οι πελάτιδες μας παρέδωσαν στον ποινικό ανακριτή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως έναυσμα για τον διορισμό των ανακριτών, δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα και δεν επιδείχθηκε ο ίδιος υπέρμετρος ζήλος για τάχιστη διερεύνηση μια τέτοιας σοβαρής διαρροής, το οποίο αναμφίβολα υποσκάπτει το κράτος δικαίου».

Τέλος, οι δικηγόροι Τζό Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, «το μήνυμα το οποίο δίνεται προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας είναι σαφές: Όποιος τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον μέλους και δη ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας θα φαγωθεί από το σύστημα», ενώ προσθέτουν πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πελάτιδες μας, οι οποίες πριν από δυο μήνες και πριν την υποβολή της καταγγελίας τους έπαιρναν τα εύσημα σχεδόν από όλους για την εργασία που επιτελούν στις Κεντρικές Φυλακές τα τελευταία οκτώ χρόνια, και ειδικότερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πληρώσουν το τίμημα του θάρρους και της τόλμης την οποία επέδειξαν με την υποβολή της σχετικής καταγγελίας για διαφθορά και διαπλοκή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Αριστοτέλους-«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, πάλι θα κατάγγελλα τη διαφθορά»

Το email που έκαιγε Δράκου

Την ώρα που εγείρονται τα ερωτήματα ως προς την χρονική περίοδο που διατάχθηκε δεύτερη ποινική έρευνα γύρω από τις Κεντρικές Φυλακές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη, του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, που διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, άλλη η νέα ενέργεια των Αρχών έρχεται να προστεθεί στο παζλ, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις. Κι αυτό διότι, η Αστυνομία άνοιξε ποινική υπόθεση σε βάρος της Διευθύντριας των Φυλακών και στενών συνεργατών της, για ένα αδιαβάθμητο email που έκαιγε την υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις οδηγίες της για παρακολουθήσεις, οι οποίες όμως δεν θα περιορίζονταν μόνο εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, αλλά και εκτός. 

Σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα Πολίτης, μετά την καταγγελία στην οποία προέβη η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ και το διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει την υπόθεση, ξεκίνησε μια σφοδρή πολεμική κατά της Διεύθυνσης για χρήση κινητών και ναρκωτικών εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, τα οποία δόθηκαν από τις δύο παραπονούμενες, ως μαρτυρικό υλικό, στον ποινικό ανακριτή.

Μετά τις αποκαλύψεις, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, απέστειλε επιστολή στον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος διόρισε τέσσερις ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αλλά και μετά από πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το ΤΑΕ Αρχηγείου ξεκίνησε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Πολίτης, ποινική έρευνα εναντίον της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, για διαρροή δήθεν απόρρητης ενημέρωσης, σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος απενεργοποίησης κινητών, ώστε να κάνει και συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που δεν θα περιορίζονταν μόνο στους κρατούμενους αλλά και εκτός Φυλακών. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα μη διαβαθμισμένο και ανυπόγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα και το οποίο επιβεβαίωνε τη θέση της Διεύθυνσης των Φυλακών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία

Όπως αναφέρει, το ΤΑΕ Αρχηγείου διερευνά συνολικά έξι αδικήματα κατά της διεύθυνσης, μεταξύ των οποίων και συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος, ενώ ανακρίσεις για την υπόθεση διεξάγονταν ακόμα και το Σάββατο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το λεκτικό του email στην ουσία ήταν το ίδιο με απόρρητη επιστολή που διέρρευσε, λίγες μέρες προηγουμένως σε άλλη εφημερίδα και επιβεβαίωνε ότι θα παρακολουθούνταν πολίτες και εκτός Φυλακών, εντούτοις, το ερώτημα είναι για δεν διατάχθηκε ποινική ανάκριση για την εν λόγω απόρρητη επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά διεξάγεται ανάκριση για ένα email που δεν έλεγε τίποτα διαφορετικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επιβεβαίωσε την ποινική έρευνα μιλώντας στο ΡΙΚ, αναφέροντας πως έγινε καταγγελία από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Επίσης ανέφερε πως διερευνάται κατά πόσο πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο, ενώ δεν θέλησε να αναφέρει τα πρόσωπα που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία. 

«Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Αστυνομία διερευνά καταγγελία που έγινε από δύο ξεχωριστούς παραπονούμενους στις 15 Ιουλίου. Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Έγινε καταγγελία από δύο πρόσωπα, που αφορούν θέματα διαβάθμισης εγγράφων και αδικήματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα. Δεν είναι από την υπουργό Δικαιοσύνης η καταγγελία. Είναι δύο ξεχωριστά πρόσωπα και δεν είναι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενδεχομένως να είναι πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμοί. Κλήθηκαν κάποια πρόσωπα και αναμένεται να κληθούν κι άλλα για να ανακριθούν. Αν δημόσια αναφέρουμε τα πρόσωπα που θα πρέπει να κληθούν ως ύποπτα ή να δώσουν κατάθεση για το θέμα, αντιλαμβάνεστε… Δεν πρέπει να δημοσιοποιείται οτιδήποτε που επηρεάζει τις έρευνες. Εάν προκύψει οτιδήποτε εάν είναι ή όχι διαβαθμισμένο έγγραφο, θα διαφανεί από τις έρευνες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισαν οι δικηγόροι Αριστοτέλους κατά Αγγελίδη-«Ξεκίνησε η αποδόμηση επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν διαφθορά»

Δειτε Επισης

Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Επιμένει το Ισραήλ για το μακελειό κατά τη διανομή τροφίμων-«Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στο ποδοπάτημα»
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»
«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε»-Εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου
Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους»
Κόλλημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα-Δεν στέλνει αντιπροσωπεία το Ισραήλ
Συνελήφθησαν επτά άτομα που εντοπίστηκαν με ρόπαλα και πέτρες- Έρευνες αν συνδέονται με συμπλοκή
Συνελήφθη ο αδελφός του δολοφονηθέντα Αγγελή-Είχε απειλήσει με μαχαίρι και βενζίνη την κατηγορούμενη
Ανατράπηκε η μοτοσικλέτα του και σύρθηκε στην άσφαλτο-Πώς τραυματίστηκε κρίσιμα ο 42χρονος
Κλειστοί δρόμοι στην Πάφο λόγω μαραθωνίου-Οι συστάσεις της Αστυνομίας