Καμπανάκι ΠΟΥ για κλιματική αλλαγή-Σοβαροί οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία

Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία και την ευημερία, αναφέρει σύντομη έκθεση πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στη διάσκεψη για το κλίμα στη Στοκχόλμη και αναδημοσιεύεται από το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός προτρέπει τις χώρες να συμπεριλάβουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα μέτρα για την κλιματική κρίση, αναφέροντας παραδείγματα όπου μερικές πρωτοπόρες χώρες το έχουν κάνει αποτελεσματικά.

Τα ευρήματα συμφωνούν με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ΙPPC η κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία και προκαλεί συναισθηματική δυσφορία, άγχος, κατάθλιψη, θλίψη και αυτοκτονική συμπεριφορά.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής και υπάρχει πολύ λίγη ειδική υποστήριξη ψυχικής υγείας διαθέσιμη για τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και μακροπρόθεσμους κινδύνους», δήλωσε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος. Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον ΠΟΥ.

'Ερευνα του ΠΟΥ το 2021 σε 95 χώρες διαπίστωσε ότι μόνο 9 έχουν συμπεριλάβει μέχρι στιγμής την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα εθνικά τους σχέδια για την κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ενισχύοντας την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο πλαίσιο της μείωσης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή οι χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην προστασία αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η νέα σύνοψη πολιτικής του ΠΟΥ εισηγείται 5 σημαντικές προσεγγίσεις για τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία μεταξύ αυτών ενσωμάτωση της διάστασης του κλίματος στα προγράμματα ψυχικής υγείας και μέτρα για να κλείσει το μεγάλο χρηματοδοτικό χάσμα που υπάρχει για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Οι ειδικοί αναφέρουν παραδείγματα από χώρες όπως τις Φιλιππίνες όπου οι αρχές ανοικοδόμησαν και βελτίωσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους μετά τον αντίκτυπο του τυφώνα Haiyan το 2013 ή την Ινδία, όπου ένα εθνικό έργο ασχολείται με τη μείωση του κινδύνου καταστροφής στη χώρα προετοιμάζοντας παράλληλα τις πόλεις για να ανταποκριθούν στους κλιματικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες.

Η Διάσκεψη της Στοκχόλμης τίμησε την 50ή επέτειο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συναγερμός για βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις
Τρία σενάρια για καθεστώς Οτσαλάν μετά την αυτοδιάλυση ΡΚΚ
Καμπανάκι ΠΟΥ-«Η πείνα στη Γάζα μπορεί να επηρεάσει μόνιμα μια ολόκληρη γενιά»
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία με τον Έλον Μασκ-Τον υποδέχθηκαν με ιππικό, τρομπέτες και μωβ χαλιά
ΒΙΝΤΕΟ: Έξι νεκροί από τις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στη Λιβύη
Το Κρεμλίνο δεν τοποθετείται εάν θα παραστεί ο Πούτιν στις συνομιλίες για Ουκρανικό στην Τουρκία
Συνελήφθη 21χρονος για τον εμπρησμό στο σπίτι του Στάρμερ-Μεγάλη έρευνα της αντιτρομοκρατικής
Θα επιδιώξει συνάντηση μόνο με τον Πούτιν στην Τουρκία ο Ζελένσκι
«Μικρές οι πιθανότητες για ουσιαστικά αποτελέσματα από μία συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας»
Πάνω από 83 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως